Dzirkstele.lv ARHĪVS

Skapju vietā garderobe

2009. gada 24. novembris 16:46

2041
Skapju vietā garderobe

«Skapjus? Nekādā gadījumā!» teikusi Mārīte Černuho, kad ar arhitektu spriests par jaunceļamās mājas iekārtojumu. Speciālists, veidojot jaunbūves iekšējo plānojumu, ņēmis vērā saimnieces vēlmi un piedāvājis ierastos drēbju skapjus aizstāt ar nelielu telpu, kurā glabāt apģērbu, gultasveļu, kā arī citas, ne tik svarīgas ikdienas sadzīves lietas.

«Mani jau no bērnības skapis ir kaitinājis,» atzīstas Mārīte. Lai cik rūpīgi plauktos un uz pakaramiem savietots apģērbs, tomēr nepieciešamās jaciņas meklēšana un pēc tam atkal kārtības ieviešana skapī katrreiz prasa krietnu laika sprīdi. Kopš ģimenei ir sava garderobe, kur vajadzīgo apģērbu var ne tikai veikli atrast, bet uzreiz jau uzvilkt mugurā, tamlīdzīgas problēmas vairs neeksistē, un Mārīte pārliecināta, ka tas ir praktiskākais risinājums.  

Cik lielu?
Sešu kvadrātmetru liela telpa ir pietiekama, lai tajā novietotu gultas veļu, apģērbu un daudzus citus «sīkumus». Turklāt garderobē pie sienas piestiprināts arī spogulis, kurā mājinieki pirms došanās ikdienas darbos var sevi aplūkot visā augumā.

 

Cik izmaksā?
Mārītes dzīvesbiedrs Viktors saskaitījis, ka, ērto garderobi ierīkojot, materiāliem iztērēti aptuveni sešdesmit latu. 1,80 metru augstais spogulis ar nedaudz ieliektu virsmu, pie kura var labi saredzēt uzlaikoto tērpu, maksājis gandrīz vēl tikpat. Garderobes iekšpusi izbūvējis pats mājastēvs, un tas prasījis nepilnas divas dienas.

 

Ko gādāt?
Plauktiem un to statīviem izmantots centimetru biezs saplāksnis. Viktors to vispirms nokrāsoja ar tumšu beici un nolakoja. Drēbju pakaramo izvietošanai statīvā iestiprinātie apaļie koki lēti ir nopērkami būvmateriālu veikalos. Veikalā vēl tika iegādāti 25 centimetru gari plauktu turētāji ar aprēķinu, ka uz katru plaukta metru tādi nepieciešami trīs.

 

Cita izvēle


Černuho ģimenes draugi, savā mājā iekārtojot «drēbjistabas», izvēlējās «metāla variantu» - viņi izmantoja būvmateriālu veikalā iegādātus, speciāli šim nolūkam paredzētus moduļus no balti krāsota metāla. Izmaksu ziņā garderobes ierīkošana gandrīz tikpat lielā telpā gan izmaksājusi aptuveni trīsreiz vairāk, jo iegādāti arī statīvi ar groziem drēbju glabāšanai. Divas garderobes telpas (5 un 1,5 kvadrātmetri) mājas saimnieks pats aprīkojis nepilnas dienas laikā.