Dzirkstele.lv ARHĪVS

Allaž modrais sargs

2009. gada 24. novembris 16:17

2239
Allaž modrais sargs

Ja esam nolēmuši suni izmantot par mājas sargu, protams, pirmā doma - jo lielāks un niknāks, jo labāk. Suņu turētāji un audzētāji gan iebilst, ka minētais apgalvojums ne vienmēr būs pareizs.

Kā «Dzīvespriekam» atzīst rotveileru audzētavas «Korland Rein» īpašniece Aina Korņejeva, ja kāds ļaundaris vēlēsies apzagt jūsu īpašumu, to neglābs pat visniknākais suns. «Nopietniem» zagļiem ir savas metodes, kā tikt ar četrkājaino sargu galā. «Parasti liela auguma suņi attur tā saucamos gadījuma ļaundarus, kas, to ieraudzījuši, izlemj no noziedzīgas darbības atturēties,» saka Ainas kundze. Ja mājās ir lielākas vērtības, labāk to sargāšanu uzticēt kādai apsardzes firmai.


Vai tiešām īpašuma uzraudzīšana būtu jāuztic tikai elektronikai un algotiem apsargiem? «Noteikti nē,» turpina Korņejevas kundze. Dažu šķirņu apmācīts četrkājainis ļaundariem nebūt nebūs viegli pārvarams šķērslis.


Kāds Dobeles rajona kokapstrādes uzņēmuma īpašnieks «Dzīvespriekam» pastāstīja, ka viņa īpašumu apsargā divi speciāli apmācīti Kaukāza aitu šķirnes suņi. «No Latvijā pazīstamas audzētavas iegādājos kucēnu. Protams, apmeklējām paklausības apmācību, tomēr secināju, ka suns, lai arī cītīgi cenšas sargāt viņam uzticēto teritoriju, to dara diezgan haotiski,» klāsta uzņēmējs. Kinologs, kas apmācīja pirmo suni, ieteica iegādāties vēl vienu un apmācīt tos darboties pārī. Pēc nedaudz vairāk kā pusgada abi «kaukāzieši» jau perfekti tika galā ar vairāk nekā divu hekt­āru lielās teritorijas apsardzi.


Kādu mājas sargu vislabāk izvēlēties? Uz šo jautājumu pareizi laikam nevarēs atbildēt neviens. Ideāls var būt gan patversmē paņemts suņuks, gan par bargu naudu iegādāts vislabākajā audzētavā.
Ja ir runa par dzīvokli, pilnīgi pietiks ar suni, kurš «signalizēs», ka kāds pienācis pie durvīm vai cenšas tās attaisīt. Protams, nepatīkamus brīžus var sagādāt suņi, kas ar skaļu riešanu reaģē uz ikvienu troksni kāpņu telpā. Šis netikums ir koriģējams ar apmācību.


Privātmājas teritorijā pārsvarā pietiek, ja suņa auguma izmērs un pat zināmā mērā «draudīgais» izskats var ieviest potenciālajā ļaundarī zināmu bijību. Līdzās Kaukāza aitu suņiem populāri ir vācu vai Vidusāzijas aitu suņi. Minētās šķirnes bez problēmām var izmitināt laukā siltinātā būdā. Latvijas platuma grādos sarga funkcijas lieliski pildīs arī rotveileri. Vien jāuzsver, ka šie suņi dzīvei ārā pakāpeniski jāpieradina, jo, siltumā dzīvojot, viņiem neveidojas pavilna.


Vienlaikus suņu pazinēji uzsver, ka mājas sarga lomai nederēs pēdējos gados popularitāti iemantojušie tā sauktie ziemeļu tautu darba suņi - haskiji un malamuti. Lai arī cik vilkiem līdzīgi un draudoši tie neizskatītos, tīršķirnes kamanu vilcēja sirds piederēs tam, kurš viņam piedāvās pamatīgi izskrieties vai pat dažreiz paaicinās līdzi kādā piedzīvojumā.