Dzirkstele.lv ARHĪVS

«Windows 7» – ātrs, bet nepārsteidz

2009. gada 24. novembris 15:55

1704
«Windows 7» – ātrs, bet nepārsteidz

Pasaulē visvairāk lietotās datoru operētājsistēmas «Windows» ražotājs «Microsoft» oktobrī laidis tirgū savu jaunāko produktu - «Windows 7», kas iepriecina ar krietni uzticamāku darbību un mazliet ērtāku lietošanu nekā priekšgājēji, taču nepiedāvā elpu aizraujošas inovācijas.

Jau kopš iepriekšējās, bēdīgi slavenās «Vista» operētājsistēmas izgatavošanas miljoniem datorlietotāju sāka gaidīt nākamo piedāvājumu. «Vista» bija izgāšanās - smagnēja, lēna, turklāt aizņēma neadekvāti daudz vietas uz cietā diska. No tās vairījās gan uzņēmumi, gan privātie lietotāji, paliekot uzticīgi senākām operētājsistēmas versijām. Nu beidzot veikalus sasniegusi jaunā «Windows 7» (W7), kuras lietošana atstāj ļoti patīkamu iespaidu. Turklāt šoreiz «Microsoft» parūpējusies, lai ar cenu neaizbaidītu potenciālos pircējus - mājas datoriem paredzēto atjauninājumu iepriekšējai licencei var iegādāties par aptuveni 30 latiem.


Lai arī zvērinātie «Apple Macintosh» datoru fani internetā dedzīgi klāsta, ka W7 nav nekas unikāls, jo daudzas idejas esot aizgūtas no «Mac OS X» operētājsistēmas, tas nemazina «Microsoft» nopelnus. Diendienā strādājot ar W7 un iepazīstot jaunās iespējas, kļūst skaidrs, ka šoreiz amerikāņu koncernam tiešām izdevies pārspēt pašam sevi. Iepriekšējās operētājsistēmas nereti dzina lietotājus izmisumā, «uzkaroties» visnepiemērotākajā brīdī, šoreiz vismaz testu laikā nenācās sastapties ar tādām nevēlamām parādībām kā programmu aizvēršanās bez lietotāja ziņas, sistēmas «vilkšanās» lielas slodzes dēļ un tamlīdzīgi.


Ja neesat īsti drošs, vai jums jaunā operētājsistēma vajadzīga, izklāstīšu dažus W7 plusus un mīnusus, kas, cerams, palīdzēs pieņemt galīgo lēmumu.

 

Stabila vērtība
Pirmais un nozīmīgākais uzlabojums ir pati sistēmas darbība. «Microsoft» smagnējās «Vista» vietā radījis produktu, kas būs pa zobam arī ne pārāk jaudīgiem datoriem. Testos pārliecinājāmies, ka operētājsistēma ielādējas, pamostas no miega režīma un izslēdzas ievērojami ātrāk nekā «Vista», taču aptuveni tikpat ātri kā XP. W7 saglabā atmiņā nesen lietotās programmas, tādēļ to atvēršana ir ātrāka nekā iepriekšējās operētājsistēmu versijās.


Pie uzlabojumiem, kas priecē acis, pieskaitāma darba rīkjosla, kas nebija mainījusies vairākas paaudzes. Tagad ikonas lielākas un tās var piestiprināt rīkjoslā, kas nozīmē, ka ikona tur paliks arī tad, kad pati programma būs aizvērta. Rīkjoslā vairs nav vairāku vienas programmas logu, piemēram, «Word» dokumenti. Tie sagrupēti zem viena, un, uzklikšķinot uz tā, aplūkojami visi atvērtie rakstu darbi.
«Aero Peek» noslēpj visus aktīvos logus un rāda tikai to, kurā attiecīgajā brīdī strādājat. Ja logu pavelk uz augšu, tas izplešas pa visu ekrānu, ja uz sāniem, aizņem tieši pusekrānu, ja pakrata, tad visi aktīvie logi tiek iemidzināti.


Protams, viens no izcilākajiem papildinājumiem, kuru vairākums lietotāju pagaidām nespēs izmantot, ir skārienjutīgā saskarne. W7 atbalsta datorus ar skārienjutīgu ekrānu, tādēļ ar to var darboties bez peles, vienkārši pieskaroties ikonām.

 

Saprotami termini
Vēl viens patīkams jaunums sagaida svešvalodas nemīlošos. W7 latviskojumi ir pavisam cilvēciski, jo pie šīs versijas adaptēšanas strādājuši dažādu nozaru lietotāji, atlasot skanīgākos un jēdzīgākos terminus. Tie ir saprotami, ierasti vārdi, nevis samocīti jaunievedumi.


Par W7 noturību pret «Mic­rosoft» produkcijas lielāko draudu - datorvīrusiem - vēl nevar izteikt secinājumus. Lai arī šoreiz kompānija līdzi dod bezmaksas antivīrusa programmu, produkts tirgū ir pārāk īsu laiku, lai secinātu, cik operētājsistēma ir droša pret vīrusu un hakeru uzbrukumiem.


Viens no būtiskākajiem uzlabojumiem, ko izmantos daudzi lietotāji, ir jaunā meklēšanas funkcija. Vairs nebūs jālauza galva, lai atrastu uzstādījumus vai programmas. Meklēšanas lodziņā atliek ierakstīt iecerēto darbību, un dators sameklēs visu ar to saistīto, arī jūsu pašu radītos failus.

«Microsoft» panācis solīti pretī arī tiem, kuriem reizēm neizdodas paveikt kādu uzdevumu vai atrast vajadzīgo funkciju. Līdz šim problēmu kādam lielākam speciālistam skaidrojāt pa tālruni, iespējams, abpusēji izmantojot pārprotamus jēdzienus, tagad atliek nospiest ieraksta taustiņu un dators reģistrēs visas jūsu darbības atsevišķā failā. Pēc tam to var aizsūtīt klientu servisam vai kādam paziņam, un tādā pašā formā soli pa solim saņemt risinājuma instrukciju. Šo funkciju iespējams izmantot arī, lai uzraudzītu, piemēram, ar ko datorā nodarbojas bērni. Tiesa, šāda spiegošana «ies cauri» līdz brīdim, kamēr pēcnācējs iemācīsies to izslēgt.

 

Autonoma teritorija
Interesants risinājums ir W7 izvietošana uz virtuālā diska. Tas nozīmē, ka operētājsistēma uz cietā diska aizņem autonomu teritoriju, un tas ļauj vienā datorā izveidot vairākus neatkarīgus W7 profilus. Līdz ar to viena lietotāja nejauši saķerstītie vīrusi netraucēs darbu citiem.


Ja mēdzat fotografēt ar kameru vai mobilo tālruni vai filmēt ar dažāda gadagājuma videokamerām, noteikti būsiet sastapušies ar ierīču kaitinošo «sapazīstināšanu». Vecāki eksemplāri pieprasa ielikt instalācijas disku vai sameklēt programmu internetā, instalēt to, un tikai tad varat tikt pie datu pārraides. Ar W7 piņķerīgākā daļa ir likvidēta, jo operētājsistēma pati atpazīst ierīces un veic instalācijas. Jums tikai jāstrādā. Ieliekot tukšu DVD matricu, tiek piedāvāta izvēlne «ierakstīt failus» vai «DVD video». Izvēloties failus, tie vienkārši jāsavelk vai jāiekopē «Windows» logā, kurā parādījusies papildu saite ierakstīšanai.


Pie trūkumiem jāmin tas, ka «Ofisa» paketes programmās nav notikušas tikpat kā nekādas izmaiņas. Tās ir tādas pašas kā «Vista» versijā. Konservatīvajiem tas varbūt arī patiks, bet inovāciju fani noteikti būs vīlušies. Arī pašā operētājsistēmā ir veikts lērums sīku izmaiņu, kuras pat nepamanīsim, kamēr ar tām nesaskarsimies, taču revolucionāru, elpu aizraujošu jauninājumu nav. Ja nu vienīgi iespēja lietot skārienjutīgo ekrānu. Bet to tuvākajos gados droši vien izbaudīs niecīgs procents W7 pircēju.

 

Vērts aizstāt «Vista»
Pāris vārdos novērtējot W7, jāteic, ka «Microsoft» izdevies izskaust kļūdas, kas vajāja tās iepriekšējās versijas, tomēr operētājsistēma vēl tālu no pilnības, ja tādu vispār iespējams sasniegt. Joprojām netrūkst momentu, kad nākas nopūsties un teikt - «nu kādēļ viņi nevarēja pielikt arī tādu iespēju».

Vai jums ir vajadzīgs W7? Ja esat nopircis datoru ar «Vista», drīzāk vajadzētu izmantot iespēju par visnotaļ draudzīgo cenu iegādāties W7 mājas versijas atjauninājumu. Tas atvieglos datora dzīvi, un arī pašam būs mazāk galvassāpju.

 

Ja lietojat XP, esat pie tās pieradis un apguvis nepieciešamo, bez jaunās versijas iztiksiet tīri labi. Protams, caurspīdīgie logi un automatizētā instalēšana ir būtisks atvieglojums, taču ne tik ļoti nozīmīgs, lai obligāti iegādātos W7.