Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ar sēklas enerģiju plaukstā

2009. gada 22. oktobris 15:56

4553
Ar sēklas enerģiju plaukstā

Var jokot, ka no «suņa dzīves» cilvēks kā suns sāk just, kas viņam var palīdzēt. Tomēr sava daļa taisnības šādā jokā ir - intuīciju grūti apklusināt. Ja sāp galva, gluži neapzināti paberzējam deniņus. Tikpat neapzināti reizēm knibināmies kaut kur pirkstu galos, plaukstā vai arī ilgojamies paskraidīt basām kājām.

Netradicionālā medicīna ir tā, kas izjūtas, intuīciju un zināšanas saista vienotā sistēmā un ar panākumiem izmanto ārstniecībā neatkarīgi no tā, ko saka medikamentu industrijas atbalstītāji vai valsts veselības aprūpes plānotāji.  

Viss vienā, viens visā
Su-džok jeb «plaukstas-pēdas» akupunktūras metode radusies Dienvidkorejā, visplašāk to aprakstījis Paks Čže Vu, kura darbi pieejami angļu un krievu valodā, bet Rēriha grāmatnīca izdevusi «Aprakstus par su-džok» arī latviski. Ir dažādas teorijas, ka viss cilvēka organisms projicējas attiecīgos punktos - mēlē, sejā, ausī un vēl visur kur. Pats nosaukums «su-džok» apzīmē, ka sistēmas pamatā ir projekcijas plaukstās vai pēdās.


Ārsts Voldemārs Šīrs, kurš praktizē akupunktūru un izmanto arī su-džok metodes, uzreiz pabrīdina: «Lai ko darītu savā labā, kaut kas jāpalasa un jāpamācās.» Tomēr vienkāršākos su-džok principus ikviens var izmantot pat bez īpašām studijām, padziļinātu ārstniecību atstājot speciālistiem. Līdz pēdām varbūt arī ne katrs var aizstiepties, bet darboties ar plaukstām un pirkstiem ir pavisam vienkārši. Cita lieta - vai sākumā tas izdosies precīzi, taču liekam satraukumam nav pamata - ar veselīgu azartu var studēt zīmējumus, lai atrastu, kur tad projicējas viens vai otrs orgāns. Turklāt sistēmas ir dažādas - saskaņā ar vienu no tām viss organisms ir vienā pirkstā, kur tā gals ir galva un viss pārējais attiecīgi uz leju. Taču tikpat labi akupunktūra izmanto shēmas, kur viss cilvēks «izvietots» plaukstā - īkšķis ir galva, bet pārējie četri pirksti attiecīgi rokas un kājas. Ja nav uzstādījuma «gribu mazināt sāpes kreisajā mandelē, jo vakar pārēdos saldējumu», gana uzmundrinoši ir nodrošināt sev visa organisma masāžu ik dienas, izmasējot pirkstus un plaukstas. Citā gadījumā tomēr jāpaņem bildes un mazliet jāpamācās.

 

No galvas līdz kājām
Kad apjautājos V.Šīram, vai iedarbība uz punktiem stimulē konkrētā dziedzera darbību, viņš atbild: «Tā nav stimulēšana, tā ir ārstnieciska iedarbība.» Turklāt tā arī var būt dažāda: cits iedur adatas, masē ar speciālu puļķīti, kura gals var būt asāks vai noapaļotāks. Ja problēmas konkrētajam orgānam tiešām ir, šie punkti var būt sāpīgi, jutīgāki, kas arī kalpo kā palīgs, lai precīzāk atrastu īsto vietu. Draudzīgi ap pirksta nagu saspiedušies visi zobi, cik pieaugušam cilvēkam to vajadzētu būt, - var pat mēģināt izskaitļot īsto un, ar irbulīti uzspiežot, mazināt zobu sāpes sestdienas vakarā vai svētdienas naktī, kad līdz zobārstam tālāk nekā līdz Mēnesim. Ne tik smalki, bet, vienkārši uzspiežot ar īkšķi un minūti pieturot, varot palīdzēt sev dažādu akūtu sāpju gadījumā, ja vien veselais saprāts neteic, ka šis ir gadījums, kad labāk izsaukt «ātros». Galvassāpes noņem spiediens uz pirksta galu - precīzi vidū. Smeldzīgu sajūtu sirds apvidū - īkšķa pamatnes pakalna vidus piespiešana un pamasēšana. Kuņģa, pakrūtes sāpes mazina iedarbība uz plaukstas pamatnes punktiem.

 

Dabas enerģija un magnēti
Viens no variantiem ir uz punktiem iedarboties ar magnētu. V.Šīrs savā praksē izmanto mazos magnētiņus no šaha spēles ceļojuma komplektiem. «Nav nepieciešams par katru cenu iztērēt daudz naudas. Magnēts paliek magnēts,» viņš pamato. Pirms izmantošanas vajag tos dažas minūtes paturēt zem tekoša auksta ūdens, lai attīrītu no nelabvēlīga starojuma.

 

V.Šīrs vērtē, ka ikviena jauna lieta mūsu mājās ienāk jau ar savu enerģētisko vēsturi - kāds to ir ražojis, komplektējis, pakojis. Magnētus parasti piestiprina ar leikoplastu, taču uz ilgu laiku neatstāj. Pa dienu tie varētu apgrūtināt kustības, ja vien nav iestrādāti kā magnētiski aplikatori apavos, lai iedarbotos uz pēdu. Parasti tos pieliek izvēlētajai vietai uz stundu, divām, bet neatstāj uz visu nakti.

 

Gan saturs, gan forma
Īpaša iedarbība su-džok sistēmā tiek piedēvēta sēklām - ar nosacījumu, ka tās ir dīgtspējīgas, tātad apveltītas ar enerģijas potenciālu. Glabāt tās nepieciešams tumšā, bet «elpojošā» traukā - var burciņas vai kārbiņas vāciņā sadurt caurumiņus. Pietiek ar vienu cidoniju kompota gatavošanas tūri, lai sēklu pietiktu visiem radiem un draugiem. Nav jābūt korejietim, lai zinātu, ka labi palīdz kastaņi. Izsenis arī latviešiem zināms, ka pret muguras sāpēm tie jāliek kabatās. Un tāds kastanis kabatā labi kalpo arī plaukstas pašmasāžai.


Auzu un griķu sēklas enerģētiskās iedarbības ziņā esot visspēcīgākās, pupas der pret nieru saslimšanām, bumbieru sēklas liek «uz plaušām», lai mazinātu iekaisuma procesus. Lai tās turētos klāt, izmanto leikoplastu un droši atstāj uz visu nakti. Izpētot īkšķi un modelējot, kur pamatnes paugurā apmēram izvietojies zarnu trakts, var pielīmēt sēklas pret pārāk lielu apetīti. Barības ceļš iet uz leju, sēklas vai zariņu ar dažiem pumpuriem (potzaru) līmē ar spicīti uz augšu, lai enerģētiskā plūsma apetīti nobloķē.


Akūtu saslimšanu gadījumos izmanto graudzāļu sēklas, hroniskiem gadījumiem labāk palīdzot koku augļi. Ja mazliet bail, ka rudenī pielavīsies par kādu drūmu domu vairāk, ejiet savlaikus salasīt zīles vai kastaņus. Saberiet bļodā un masējiet pēdas. Papildu jautrībai varat mēģināt kastaņus vai zīles notvert, pārvietot, celt gaisā un mest lejā - jebkurš neirologs vai rehabilitologs, pat ja viņš par akupunktūru nav pārāk augstās domās, apstiprinās, ka tas nāk par labu nerviem un smadzenēm.