Dzirkstele.lv ARHĪVS

Izstādē apbalvos konkursa “Garšīgākais Latvijas medus 2009” laureātus

Tamāra Ulase

2009. gada 28. augusts 11:12

218
Izstādē  apbalvos konkursa “Garšīgākais Latvijas medus 2009” laureātus

14.starptautiskajā pārtikas izstādē "Riga Food 2009" 9. septembrī apbalvos konkursa "Garšīgākais Latvijas medus 2009" laureātus. Konkursā šogad piedalās 63 biškopji no visas Latvijas.

"Biškopība ir viena no vecākajām lauksaimniecības nozarēm, un medus cilvēka uzturā nav tikai pārtikas produkts, bet arī veselības uzlabotājs un uzturētājs. Jau daudzus gadus rīkojam konkursu "Garšīgākais Latvijas medus", lai popularizētu medus lietošanu un iepazīstinātu iedzīvotājus ar medus šķirņu daudzveidību. Vērtējot šā gada konkursa dalībnieku veikumu, noteikti varu apgalvot, ka Latvijā katrs patērētājs var atrast sev tīkamāko medu gan pēc konsistences, gan pēc garšas," uzsver Latvijas Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica.

 

Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tiek noteikta medus konsistence un garša, kā arī smarža. Savukārt laboratoriski tiek veiktas fizikāli ķīmiskās analīzes, nosakot mitrumu, diastāzes skaitli, HMF, brīvās skābes, reducējošos cukurus, kā arī tiek veiktas ziedputekšņu analīzes, lai noteiktu, vai medus patiešām ir Latvijas izcelsmes.

 

"Pirmo trīs vietu ieguvējiem piešķirs medaļas un diplomus. Konkursa uzvarētāju apbalvošana notiks izstādē "Riga Food 2009" 9. septembrī pulksten 11.30," stāsta R.Bartuševica.

 

Pērn konkursā "Garšīgākais Latvijas medus 2008" no iesniegtā 51 medus parauga par labāko atzina medu no Preiļu rajona biškopes Irēnas Malcinieces dravām, otrajā vietā ierindojās Aigara Gūtmaņa medus no Kuldīgas rajona, savukārt trešo vietu ieguva Valdis Koņkovs no Alūksnes.

 

Atkarībā no laika apstākļiem, gadā Latvijā tiek ievākts aptuveni 700-2000 tonnas medus, par ko rūpējas aptuveni 3000 biškopju.