Dzirkstele.lv ARHĪVS

“Ratiņš” piedalās “Eiropiādē”

Diāna Odumiņa

2009. gada 22. jūlijs 17:41

1155
“Ratiņš” piedalās “Eiropiādē”

Naktī uz trešdienu Gulbenes kultūras centra deju kopas "Ratiņš" sapulcinātie 24 dejotāji un mūziķe Ligita Plešanova - Jarusova kopā ar saviem vadītājiem Ivu un Kārli Ventiem devās uz kārtējo "Eiropiādi". Šis starptautiskais tautas daiļrades festivāls šoreiz no 22. līdz 26.jūlijam norisināsies kaimiņvalstī Lietuvā, Klaipēdā.

"Pirmo reizi mēs ārpus mājām braucam pārstāvēt tieši Gulbenes novadu," "Dzirkstelei" uzsver I.Venta. "Ratiņš" sapulcinājis un Klaipēdā novadu pārstāvēs dejotāji no Gulbenes, Beļavas, Rankas, Tirzas, Stāmerienas un Stradiem. Braucienam autobusu atvēlējis Gulbenes sporta skolas direktors Normunds Aizpurs.  

"Ratiņš" vienmēr "Eiropiādē" piedalījies par savu naudu. "Kaut kā lāpāmies," "Dzirkstelei" saka K.Vents. Viņš atzīst, ka mākslinieciskās pašdarbības kolektīvam šodien pastāvēt nav viegli. Turklāt K.Vents ir spiests atteikties no kolektīva vadītāja algas, lai varētu saņemt pilnu pensiju. Kas notiks ar "Ratiņu" turpmāk, nav zināms.

 

K.Vents saka, ka agrāk jau 11 gadus kā deju kolektīva vadītājs ir strādājis bez atlīdzības. "Es negribu vairāk to atkārtot," atzīst viņš. Tajā pašā laikā iekšēji K.Vents jūt, ka vēlas, spēj vadīt "Ratiņu" arī turpmāk un, domājot par gaidāmajiem lielajiem Deju svētkiem, arī jūt pienākumu turpināt šo darbu.

 

"Zinu, ka tie, kas nāk dejot, nekad dzīvē muļķības nedarīs. Tie ir kārtīgi cilvēki. Arī mani šis darbs uztur možu, tas ir prieks," saka K.Vents.

Pirmā "Eiropiāde" notika 1964. gadā, un kopš tā laika katru gadu festivāls notiek kādā no Eiropas pilsētām. "Eiropiādes" galvenais mērķis bija un joprojām ir - draudzības un kultūras saišu veidošana starp tautām, popularizējot dažādas tautas mākslas izpausmes. Latvija iekļāvās šajā mākslas forumā pēc savas valstiskās neatkarības atgūšanas 1993.gadā.

 

"Ratiņš" darbojas jau 21 gadu un regulāri piedalās "Eiropiādē" kopš 1995.gada.