Dzirkstele.lv ARHĪVS

Uzzied pļava ar krāsainiem ziediem

Inita Savicka

2009. gada 15. jūlijs 16:05

1396
Uzzied pļava ar krāsainiem ziediem

Gulbenes kultūras centrā pašlaik ir apskatāma rokdarbnieces Birutas Ansones izstāde
Gulbenes kultūras centrā otrdien tika atklāta Gulbenes novada Stradu pagasta iedzīvotājas Birutas Ansones izstāde "Madernieka raksti izšuvumos". Pati meistare novēl apmeklētājiem, kuriem ir interese apskatīt viņas izstādi, saskatīt tajā krāsu pasaules brīnumu.

Piedalās vairākās izstādēs Atklājot izstādi, kuplo atnācēju pulku uzrunāja Tautas lietišķās mākslas studijas "Sagša" vadītāja Biruta Akmentiņa. Viņa tēlaini norādīja, ka kultūras centra zālē ir uzziedējusi pļava ar ļoti krāšņiem ziediem un šīs pļavas dārzniece ir rokdarbniece B.Ansone.


Rokdarbu tikumu B.Ansone iemācījās no vecākiem, jo abi ziemas mēnešos darbojās pie stellēm, bet mazā Biruta tina spolītes. Bērnībā ar krāsu pasauli mazo Birutu iepazīstināja ne tikai vecāki, bet arī skolotāji.
Pēdējos gados B.Ansone ir pievērsusies izcilā novadnieka Jūlija Madernieka daiļradei.

 

J.Madernieks ir latviešu mākslinieks, kurš visplašāk darbojās lietišķajā mākslā. Rezultātā ir radušies daudzi darbi krustdūrienu izšuvumu tehnikā, kuri rādīti dažādās izstādēs Stradu pagastā, Gulbenes mākslas skolā projekta "Madernieka rakstos ieraudzīju" laikā, Gulbenes kultūras centrā rajona lietišķās mākslas izstādē "Dziesmusvētku pūralāde", izdevuma "Praktiskais Latvietis" organizētajā spilvenu izstādē Rīgā.

 

"B.Ansone ir viens no tiem cilvēkiem, kas ļoti daudzos savos darbos izstrādājusi tieši Madernieka rakstus. Tas nozīmē, ka J.Madernieka doma un raksti ir materializējušies. Ir notikusi paaudžu pārmantojamība, jo latviešu mākslinieka raksti dzīvo. Tos var aptaustīt un sajust. Mēs varam uz tiem skatīties un priecāties," teica B.Akmentiņa.

 

Pasniedz godināšanas rakstu

 

Gulbenes kultūras centra direktors Egons Kliesmets pasniedza B.Ansonei godināšanas rakstu par Madernieka rakstu popularizēšanu un latviskās kultūras mantojuma saglabāšanu.


Rokdarbnieci sveica un uzrunāja arī Stradu pagasta pārvaldes darbinieki, uzsverot, ka viņi ir ļoti lepni ar savu novadnieku - J.Madernieku un pagasta iedzīvotāju B.Ansoni. Arī folkloras kopa "Līgo" godināja rokdarbnieci un priecēja izstādes apmeklētājus ar dziesmām.

 

Vairāk foto: http://www.dzirkstele.lv/portals/foto_video/raksts.html?xml_id=15755