Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pīrādziņ, nāc iekšā! / Virtuve

2009. gada 18. jūnijs 11:03

4288
Pīrādziņ, nāc iekšā! / Virtuve

Pīrādziņi Jāņos bija ir un būs populāri - ne tikai ar gaļas, bet arī dārzeņu, zivju, siera vai biezpiena pildījumu. Taču šajos svētkos galvenais nav vis to pildījums, bet gan noskaņa, izjūta un smarža, ko rada pīrāgu cepšanas process.

Konditore Albīna Kārkliņa uzsver - lai izdotos labi pīrāgi, nepieciešamas nevainojamas kvalitātes izejvielas: milti, tikko slaukts piens un svaigas olas.

 

«Tas ir nozīmīgi. Ja šīm izejvielām cepšanas laikā vēl pievieno mīlestību, rezultāts būs,» pārliecināta konditore.

 

Viņas ieteikums mīklai pievienot nedaudz vairāk cukura, nekā norādīts tradicionālās receptēs, un to jaukt pienā, tad tie sanākot īsti garšīgi. Protams, tagad lielveikalos ir plašs gatavās mīklas piedāvājums, taču, lai izjustu procesu un gatavošanas baudu, vislabāk pamēģināt visu pašam. Ikvienā pavārgrāmatā atrodamas klasiskās pīrādziņu gatavošanas metodes, tāpēc «Dzīvespriekam» piedāvā neparastākas.

 

Bez šašlika un citām gaļām

Jāņos itin mierīgi varētu iztikt bez šašlika, desiņām un tamlīdzīgiem gaļas ēdieniem, vien līdz ar ķimeņu sieru, pīrādziņiem un alu galdā jāliek svaigi skābēti gurķīši. Tikpat labi der arī svaigi gabalos sagriezti tomāti un gurķi, apslacīti ar labu eļļu, citrona sulu un pārkaisīti ar zaļumiem. Ja nu vēl tikko cepta rabarberu plātsmaize, tad jāņabērniem laime ir pilnīga.

Gandrīz katras tautas ēdienkartē ir pīrāgi un pīrādziņi, vien tiem ir dažādi nosaukumi un pagatavošanas veidi. Jo īpaši bagāta šajā ziņā ir krievu virtuve. Jau daudzus gadus apbrīnoju kādas Ziemeļvidzemes saimnieces ceptus pīrādziņus ar gaļu, nekur citur tādus neesmu baudījis.

 

Mīklai nepieciešams: 250 gramu konditorejas margarīna vai sviesta, glāze piena, 3,5 glāzes miltu, 50 gramu rauga, ēdamkarote cukura un pustējkarote sāls.

 

Pagatavošana. Iejauc mīklu un pārsegtu tur ledusskapī divas stundas. No mīklas izveido kukulīti un sadala sešās vienādās daļās. Katru daļu plāni izveltnē, lai izveidotos aplis. Šo apli, gluži kā picu sagriež astoņās daļās. Tas nozīmē, ka pavisam būs 48 pīrādziņi. Platākajā galā uzliek iepriekš sagatavotu pildījumu un rullē uz centru, pirms tam pīrādziņam aizlokot galus, un ar otu apsmērē svaigi sakultu olu. Var apkaisīt ar ķimenēm.

 

Pildījumam nepieciešams apmēram 300 gramu maltās gaļas, nedaudz kūpinātas krūtiņas, smalki sagriezta sīpola un garšvielu. Malto gaļu kopā ar kubiņos smalki sagriezto krūtiņu, sīpolu un garšvielām sacep uz pannas, un pildījums gatavs.

 

Lietuviešu pīrādziņi ar biezpienu

Nepieciešams: mīklai - 500 gramu miltu, 40 gramu rauga, glāze piena, viena ola, sāls, 100 gramu margarīna. Pildījumam: 500 gramu biezpiena, divi olu dzeltenumi, ēdamkarote cukura, sāls, augu eļļa un kanēlis.

 

Pagatavošana. Raugu izšķīdina siltā pienā, kuram pievienots nedaudz cukura. No miltiem, olas, margarīna un izšķīdinātā rauga iejauc pabiezu mīklu. Ļauj tai pusotru stundu atpūsties, pēc tam vēlreiz sajauc un izrullē. Ar glāzi no mīklas izgriež aplīšus un uz katra uzliek pildījumu. Pīrādziņus veido pusmēness formā un liek uz sieta tā, lai tie cits citam nepieskartos. Sietu nostiprina virs vāroša ūdens katla un tvaicē, līdz gatavi. Pirms pasniegšanas apslaka ar eļļu un pārkaisa ar kanēli.

 

Kāpostu pīrādziņi

Mīklai nepieciešams: 750 gramu miltu, pusotras glāzes auksta ūdens, 50 gramu sviesta vai margarīna, viena ola, tējkarote sāls, 25 grami rauga.

 

Pildījumam: 1,5 - 2 kilogrami svaigu kāpostu, 3 - 4 vārītas olas, 100 - 150 gramu sviesta, tējkarote cukura un sāls.

 

Pagatavošana. Mīkla: sviestu samīca, pievieno sāli, olas, ūdeni, raugu. Tad pieliek miltus un iejauc mīklu. Liek siltā vietā uzrūgt.

 

Pildījums: kāpostu sašķērē, ja tas rūgtens, aplej ar verdošu ūdeni un nolej caurdurī. Pannā izkausē sviestu, pievieno kāpostus un 10 - 15 minūtes cep maisot, lai kāposti nepiedeg. Tad pievieno vārītu sagrieztu olu, cukuru un sāli pēc garšas. Tiklīdz mīkla uzrūgusi, to sagriež porciju gabaliņos. Izrullē plācenīšus, uz katra plācenīša liek pildījumu un malas aizspiež. Pīrādziņus var cept uz pannas vai katliņā sakarsētā eļļā.

 

Lieliskie pīrādziņi

Nepieciešams: 250 gramu mazsālītas siļķes filejas, tikpat daudz svaigas mencas filejas, divi sīpoli un jebkāda gatavā mīkla.

 

Pagatavošana. Zivis smalki sakapā. Apcep sagrieztos sīpolus, pievieno zivis, nedaudz apcep un pārkaisa ar sāli un pipariem. Pēc tam izrullē mīklu, sagriež kvadrātiņos un to malas apsmērē ar olas baltumu. Kvadrātiņa centrā liek pildījumu, aizloka malas kā konvertam un virspusi nosmērē ar olas dzeltenumu. Liek uz ietaukotas pannas un cep 200 grādos, līdz tie gatavi.