Dzirkstele.lv ARHĪVS

Maluzvejnieku joprojām ir daudz

Evita Brokāne

2009. gada 12. jūnijs 08:00

2315
Maluzvejnieku joprojām ir daudz

Jānis Zeltiņš: "Ņemot vērā situāciju valstī, pārkāpumu skaits varētu krietni palielināties."
Vasara ir laiks, kad daudzi labprāt dodas pie dabas krūts un atpūšas kāda ezera vai upes krastā, vienlaikus arī izmantojot iespēju noķert kādu zivi. Diemžēl šo iespēju izmanto arī maluzvejnieki, tādēļ Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes inspektoriem joprojām ir daudz darba.

Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Madonas kontroles sektora vadītājs Jānis Zeltiņš atklāj, ka pagājušajā gadā no konstatētajiem 144 pārkāpumiem četros rajonos - Madonas, Alūksnes, Gulbenes un Aizkraukles - 28 ir atklāti Gulbenes rajonā.

 

"Tā ir viena piektā daļa no kopējo pārkāpumu skaita. Jāpiebilst gan, ka Gulbenes rajonā veikto reidu un pārbaudīto objektu skaits proporcionāli ir mazāks nekā citos rajonos. Protams, tas ir tāpēc, ka Gulbenes rajonā nav pašiem savu inspektoru. Gulbenes rajona ūdenskrātuves kontrolē Alūksnes un Madonas inspektori," norāda J.Zeltiņš.

 

Visi jau ierastie pārkāpumi

Par dažādām nelikumībām ir tikuši aizturēti gan makšķernieki, gan arī zvejnieki. Ir konstatēti 6 rūpnieciskās zvejas noteikumu pārkāpumi, kā arī 22 makšķerēšanas noteikumu pārkāpumi.

 

"Visi tie ir jau ierastie pārkāpumi - zveja aizliegtā laikā, makšķerēšana bez makšķernieka kartes, mazizmēra zivju iegūšana. Lai arī sodi ir kļuvuši lielāki, pārkāpumu ir apmēram tikpat daudz, cik iepriekšējos gados. Par laimi, pašlaik šī tendence vēl nav palielinājusies, taču pilnīgi iespējams, ka tā varētu notikt, jo ļoti daudz cilvēku paliek bez darba un iztikas. Šobrīd ir grūti pateikt, kā būs iespējams visu izkontrolēt," atzīst J.Zeltiņš.

 

Centīsies darīt visu iespējamo

Ir samazinājies arī inspektoru skaits, tomēr J.Zeltiņš bilst, ka inspektori centīsies darīt visu iespējamo tāpat kā līdz šim. Protams, ir jāsaprot, ka nelielo cilvēku resursu dēļ visas ūdenskrātuves vienlaikus nevar tikt pārbaudītas un visi pārkāpumi netiks atklāti. Taču arī ikviens cilvēks, kas redz, ka tiek izdarīts pārkāpums, ir aicināts par to ziņot inspektoriem, kas centīsies novērst nelikumības.

 

Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes inspektori aicina cilvēkus, kuri vēlas atpūsties pie ūdeņiem, bet nepārzina makšķerēšanas noteikumus, iepazīties ar noteikumiem, kas reglamentē zivju iegūšanas kārtību Latvijas ūdenstilpēs. Inspektori atgādina arī iegādāties makšķerēšanas karti un ielāgot, ka nedrīkst paturēt lomā mazizmēra zivis, kā arī makšķerēt ne vairāk kā ar divām makšķerēm vienlaikus.


Uzziņai


* Kopš 2007.gada ir spēkā jauni sodi par zvejas un makšķerēšanas noteikumu pārkāpšanu.


* Par makšķerēšanas vai licencētās makšķerēšanas noteikumu neievērošanu paredzēts naudas sods no 20 līdz 500 latiem.


* Par zvejas noteikumu pārkāpšanu fiziskajām personām paredzēts naudas sods no 200 līdz 500 latiem, bet juridiskām - līdz 3000 latiem.


* Lai pilnībā kompensētu zivju resursiem nodarītos zaudējumus, normatīvajos aktos noteiktās pamattakses par zivju resursiem nodarīto zaudējumu piemēro trīskāršā apmērā - par makšķerēšanu bez makšķerēšanas kartes un makšķerēšanas licences, kā arī pārsniedzot atļauto loma lielumu un minimālo vai maksimālo pieļaujamo zivju garumu; pieckāršā apmērā - par makšķerēšanu aizliegtā laikā un vietā, par makšķerēšanu, izmantojot aizliegtus makšķerēšanas rīkus, piederumus un veidus, kā arī pārsniedzot atļauto loma lielumu un minimālo vai maksimālo pieļaujamo zivju garumu īpaši aizsargājamo ierobežoti izmantojamo sugu zivīm - alatām, lašiem, paledēm, repšiem, salatēm (meža vimbām), sīgām, taimiņiem, kā arī strauta forelēm.


* Par organizēto maluzvejniecību grupā ir paredzēta kriminālatbildība.