Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pirmajās trijās dienās rajonā nobalso 8,52 procenti

Malda Ilgaža

2009. gada 5. jūnijs 19:06

1080
Pirmajās trijās dienās rajonā nobalso 8,52 procenti

Visčaklākie vēlētāji ir gulbenieši
Tāpat kā citviet Latvijā Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanu iecirkņi Gulbenes rajonā darbu uzsāka trešdien. Rajona vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Vita Kravale informē, ka pirmajās trijās vēlēšanu dienās - 3., 4. un 5.jūnijā - jau nobalsojuši 1653 rajona vēlētāju, tas ir 8,52 procenti. Gulbenes pilsētā - 725, tas ir 10,83 procenti vēlētāju.

"Tas ir augstākais rādītājs pa visiem vēlēšanu iecirkņiem, Gulbenei seko Litene un Jaungulbene. Vismazākais vēlētāju skaits - 15 - trijās dienās vēris Kalnienas vēlēšanu iecirkņa durvis," informē V.Kravale.

3.jūnijā rajonā kopā vēlēšanu iecirkņu durvis vēra 167 vēlētāji. Starp tiem - 83 - Gulbenē. Daudz vēlētāju bija arī Daukstu un Rankas pagastā. Toties Druvienas pagastā neieradās neviens vēlētājs.

4.jūnijā kopumā nobalsoja 284 rajona vēlētāji. Lielāka bija arī pilsētas iedzīvotāju aktivitāte, jo balsot devās 187 cilvēki. Visvairāk apmeklētie bija Lejasciema, kā arī Tirzas vēlēšanu iecirkņi. Vismazāk balsotāju bija Līgo vēlēšanu iecirknī.

Vakar, 5.jūnijā, rajonā nobalsojuši 1202 balsstiesīgie iedzīvotāji.

Izvēlas vienas vai otras vēlēšanas

V.Kravale stāsta, ka pirmajās divās vēlēšanu dienās deviņi vēlētāji piedalījušies tikai pašvaldību vēlēšanās, atsakoties no balsošanas par Eiropas Parlamenta deputātu kandidātiem. Pirmajās divās dienās par Eiroparlamentu Ozolkalna vēlēšanu iecirknī nebalsoja 4, Tirzas - 3, Druvienas - 1 un Gulbenes - 1 vēlētājs. "Vēlētājiem ir tiesības piedalīties abās vēlēšanās vai arī izvēlēties vienu no tām, piemēram, balsojot tikai par pašvaldībām vai tikai par Eiropas Parlamentu. Ja vēlētājs, kurš dzīvo Rīgā, ir mainījis vēlēšanu iecirkni un vēlas balsot, piemēram, Gulbenē, tad viņš var piedalīties tikai Eiropas Parlamenta vēlēšanās," skaidro V.Kravale.

Izvēli izdara jau iepriekš

Gulbenes vēlēšanu iecirknī vēlētāju bija daudz arī vakar. Aptaujātie cilvēki atzina, ka dienu iepriekš uz vēlēšanu iecirkni devušies tāpēc, ka šodien ir jābūt darbā, jādodas kādā braucienā, plānots strādāt dārzā, kā arī bijušas bažas, ka nāksies gaidīt rindā. Vairāki vēlētāji atzina, ka ar partiju programmām un deputātu kandidātu sarakstiem iepazinušies iepriekš, tāpēc izvēle, par ko balsot, bijusi viegla, tomēr daži bilda, ka vairāk nācies domāt, par ko balsot Eiroparlamenta vēlēšanās.

"Jau pirms vēlēšanām rūpīgi sekoju līdzi un analizēju partiju darbību, kā arī iepazinos ar to pirmsvēlēšanu programmām, tāpēc man izdarīt savu izvēli bija viegli. Uzskatu, ka cilvēkiem noteikti ir jāpiedalās vēlēšanās, lai pēc tam nebūtu pārmetumu, ka iebalsoti tie, kas nepatīk. Katra vēlētāja balss var būt izšķirošā," saka gulbeniete Dina Deksne.

Savukārt gulbeniete Olga atzina, ka neesot bijis viegli izdarīt izvēli, tāpēc viņa rūpīgi lasījusi partiju programmas.

"Nevienam balsstiesīgajam vēlētājam šodien nevajadzētu palikt mājās, jo vairāk nekā jebkad mums ir jādomā par savu valsti, par to, ko darīt tās labā," saka Olga.

Viņa uzskata, ka vislabāk būtu, ja vēlēšanās varētu balsot par konkrētām personālijām, nevis par visu sarakstu kopumā, jo katrā sarakstā ir radoši un gudri cilvēki ar labām idejām.