Dzirkstele.lv ARHĪVS

Virpojam slaidu vidukli! Veselība

2009. gada 9. jūnijs 10:59

11662
Virpojam slaidu vidukli! Veselība

Labā ziņa ir tā, ka griezt riņķi nav sarežģīti un nav nepieciešama stundu gara izturība. Nevajag arī smalku trenažieru zāli un muskuļotu treneri. Ik rītu pāris minūšu vai tikpat ilgas pēcpusdienas aktivitātes, un - skat! - efekts radies nemanot.

Sākt viegli

 

«Ja cilvēkam nav akūtu muguras veselības problēmu - uz priekšu!» iedrošina jogas speciāliste Zane Frickausa. Plastikāta vai metāla riņķi sporta preču veikalos ir salīdzinoši lēti, ar tādu vajadzētu sākt. Panākumu ķīla ir regulāra, neliela slodze, nevis izlietie sviedru litri un pārvarētā nepatika. Preses «kačāšana» salīdzinoši ir nepateicīgāka un mokošāka, to svarīgi veikt precīzi, nepārslogojot muguru. Citiem nepatīk vingrinājumi guļus, tādēļ riņķa griešana ir laba alternatīva.

Viens no sekmīga vingrojuma priekšnoteikumiem ir koncentrēšanās - piedomāt, kuri muskuļi strādā, kā elpojam. Z.Frickausa iesaka neuztraukties, ja sākumā grūti visu darīt vienlaikus. «Kad iemācīsies griezt riņķi, pārvaldīt to, arī ķermeni un Zemes pievilkšanas spēku, iemācīsies arī pareizi elpot. Jāpierod un jāieklausās organismā - kāds ritms veidojas,» stāsta instruktore.

 

Ieteicams sākt ar vieglu riņķi, tad svaru pamazām palielina. Z.Frickausa smej, ka viņas kolēģei reiz bija jāuzklausa kādas vingrotājas sūdzības par milzīgiem zilumiem uz sāniem - pie vainas izrādījies izslavētais masāžas riņķis - tradicionālā «hulahupa» modernāks, smagāks un reljefāks variants. Pašam pilnveidojot savu riņķi, ieberot arvien vairāk smilšu, notinot ar rupju šņori (jāpielīmē, lai tinumi neizkustas!) vai izdomājot ko citu, var panākt pakāpenisku slodzes palielinājumu.

 

Mediķi neiebilst

 

Traumatologi neskatās uz riņķi ar šausmām. Mediķi draudzīgi, kā sarunājuši, sūta konsultēties pie rehabilitologiem un fizioterapeitiem. Tas esot viņu lauciņš - atjaunot lunkanību, stiprināt muskuļus un tamlīdzīgi.

 

Korsetei - vēdera un muguras muskuļiem - jābūt kaut mazliet trenētai. fizioterapeite Līga Priedena brīdina uzreiz neķerties pie piecus kilogramus smaga riņķa. Iesākumā derētu iesildīties - izstaipīties, palocīties, «lai krika neiemetas». Griežot riņķi, eksperimentējiet un vērojiet, kā mainās muskuļu darbs, ja rokas ceļ augstāk vai maina kāju stāvokli.

 

Ja bijušas muguras traumas vai ir aizdomas, ka šādas nodarbības varētu radīt veselības problēmas, labāk konsultēties ar fizioterapeitu.

 

Profilakse noder

 

Riņķa griešana un stiepjošie vingrinājumi (kaut vai ik rītu izslejoties pretī saulītei) palīdz nostiprināt korseti, tātad mugurai būs vieglāk izturēt slodzi gan dārza vagās, gan biroju krēslos. Jums ir visas iespējas iekļūt patīkamā apburtajā lokā - ieradums turēties stalti un ievilkt vēderu trenē presi, savukārt tā ļauj vieglāk un ilgāk griezt riņķi, lai viduklis izskatītos arvien labāk. Reizēm sakumpusi mugura un deguns velkas pa zemi tādēļ vien, ka muguras muskuļiem pietrūkst mērķtiecīgas slodzītes. To sagādājot, vieglāk tikt vaļā no osteohondrozes, kas «iekārtojusies» gandrīz vai uz katra sēdoša darba veicēja skausta. Riņķi griezt ar sakumpušu muguru ir pagrūti. Izstiepjamies!

 

Der zināt:

- «Hulahups» jeb vingrošanas riņķis kļuva populārs 1957. gadā ASV. Nosaukums radies no diviem vārdiem: «hula» ir Polinēzijas tautu deja, «hoop» tulkojumā no angļu valodas nozīmē «riņķis».

 

- Parasta riņķa griešana minūtē palīdz sadedzināt 15 kaloriju. No piecām līdz desmit minūtēm ik dienas ir pietiekami, lai justu pārmaiņas vidukļa apkārtmērā.

 

- Nodarbības ar riņķi trenē elpošanas sistēmu un vestibulāro aparātu, bet - svarīgi vingrojumu veikt uz abām pusēm!

 

- Vingrošana paaugstina ādas elastību viduklī. Sevišķi ieteicams pēc grūtniecības. Lielāks masāžas efekts, ja riņķis «strādā» uz plikas miesas vai plāna krekla.

 

- Drēbju daudzums ietekmē prasmi noturēt riņķi kustībā! Arī bikšu gumijas, svārku jostas un citi. Pirms vainot savu līdzsvara izjūtu un māku kustēties, padomājiet, vai nav par daudz apgrūtinoša apģērba.

Riņķošanas ABC:

 

- Vingrošanu sākot, nostājas riņķim pa vidu, turot to rokās.

 

- Kājas plecu platumā, mugura taisna, bez sasprindzinājuma, vēders ierauts.

 

- Ar rokām palīdzot, iekustina riņķi uz vienu pusi (pēc izvēles) un cenšas noturēt uz vidukļa, saskaņoti apļojot gurnus un vidukli. Parasti viens virziens ir vadošais, taču labāk vingrojumu veikt pārmaiņus uz abām pusēm.

 

- Rokas tur uz sāniem, lai netraucētu riņķim griezties. Ar laiku var mēģināt rokas celt augstāk - tas palielina sānu muskuļu slodzi un prasa kustību koordinācijas papildu iemaņas.

 

Pareiza elpošana:

- Jebkurās nodarbībās jāelpo efektīvi: brīvi un dziļi, lai krūškurvis izplestos mugurpusē un sānos. Tad maksimāli tiek izmantota plaušu apakšdaļa un intensīvi nodarbināti ribstarpu muskuļi, veicinot to izstiepšanos un padarot ķermeņa augšdaļu vijīgāku un kustīgāku.

Kā palielināt riņķa smagumu:

 

- To var izdarīt, ieberot smiltis. Vēlams jau veikalā pārliecināties, vai riņķim ir dobs vidus un mācēsiet izveidot caurumu.

 

- Plastmasas riņķī caurumu iespējams izurbt ar korķviļķi vai urbi. Otrajā gadījumā tā diametrs būs lielāks, smiltis sabirs iekšā raitāk. Biršanas ātrums nav izšķirošais iemesls, lai meklētu urbi.

 

- Pirms smilšu bēršanas izlemiet, cik smags riņķis nepieciešams. Iesākumā varētu būt ne vairāk kā 300 gramu smilšu, necentieties riņķi piebērt pilnu - tad tas svērs ap kilogramu. Smilšu kustēšanās pa riņķa iekšpusi mazliet atvieglos tā griešanu.

 

- Lai smiltis iebērtu, var satīt tūtiņu no jebkāda papīra. Jārēķinās, ka tās birst pamazām, ik palaikam jāpiesit pie riņķa, lai veicinātu procesu.

 

- Visbeidzot caurumu aiztin ar izolācijas lenti. Rudenī varēsiet smilšu balastu papildināt lielākai slodzei.