Dzirkstele.lv ARHĪVS

Valdis Bēniņš: "Ja netiks galā, noliks mandātus"

Inita Savicka

2009. gada 5. jūnijs 08:00

1752
Valdis Bēniņš: "Ja netiks galā, noliks mandātus"

Pēdējā pirmsvēlēšanu intervija - ar partijas "PCTVL - Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā" līderi Valdi Bēniņu.

- Kādi novadā būs jūsu pirmie darbi?

 

- Tas jau ir skaidrs, ka tā ir jaunās vadības struktūras formēšana. Tai būs jārisina jautājumi, jo, kamēr nav vadības, arī nekādu risinājumu nevar būt, piemēram, sadalot līdzekļus. Otrkārt, reālā finanšu līdzekļu apzināšana, cik ir, ko un kur mēs liksim. Protams, kur liksim, tas jau ir mazliet sarežģītāk. Pirms finanšu jautājums tiek risināts, gribu teikt, ka tas ir labi saprotams - ne visi tiks novada domē, kas to vēlas. Reāli ņemot, daudzi paliks aiz borta, bet ar nožēlu ir jāsecina, ka to vidū, kuri paliks aiz borta, ir ļoti godīgi cilvēki, kas savu darbu ir veikuši teicami, bet nezin kāpēc sarakstos viņi nav pirmie. Viņi varbūt ir kaut kur ap vidu un uz leju.


Ja tas būs atkarīgs no mūsu politiskās apvienības, mēs, lai sadalītu finanses un veidotu tālāko struktūru, balstīsimies uz šo kompetento cilvēku, kuri nebūs tikuši novada domē, viedokļiem. Šie kompetentie cilvēki būs potenciālie kandidāti uz tā sauktajām izpildstruktūrām.
Novada dome būs tas pats Ministru kabinets. Mūsu Ministru kabinets būs ievēlēta izpildvara. Nevar būt tā, ka novada deputāts, tikai atnāks uz sēdēm un neiedziļinoties stundas vai divu laikā pieņems lēmumus. Tieši izpildvarai ir īstā saikne ar sabiedrību. Ja tagad tie deputāti, kas būs ievēlēti tiks nobīdīti tikai uz kārtējām sēdēm un uzņemsies visu rīcību tie, kas ir ierēdņi, nekas nemainīsies. Ja kāds iedomājās, ka būs amatpersona kādā iestādē vai uzņēmējs, kurš vada uzņēmumu, atnāks tikai lai izsistu sev kādu projektu, tad tas ir garām. Ir jānāk un jāstrādā.

 

- Ko redzat novada domes vadītāja amatā?

- Tagad ir priekšlaicīgi kaut ko teikt.

 

- Ko saprotat ar jēdzienu "godīgums"?

- Viens gudrs cilvēks ir teicis, ka cilvēki daloties četrās kategorijās. Pirmie domā tikai par sevi, otrie - par sevi un par ģimeni, trešie domā par savu ģimeni un tuvākajiem, bet ir vēl ceturtā kategorija - tie domā par visiem trim iepriekšējiem, bet mazliet domā arī par sabiedrību. Uzskatu, ka deputātam ar vārdu "godīgums" būtu jāsaprot, ka viņam vispirms ir jāstrādā sabiedrības labā. Godīgums - tā ir atbildības sajūta un sajūta, ka tev uzticas, nevis bezkaunīgi izmantot iespējas savā labā. Diemžēl nepatikšanas mūsu valstī ir notikušas tad, kad vara tika izmantota personīgo ambīciju apmierināšanai.

 

- Kādas būs jūsu prioritātes?

- Tuvākajā perspektīvā - ir jācenšas izveidot pamatstruktūras novadā un attiecīgi nosacītajos pagastos. Prioritātes ir sociālā aprūpe un drošība, jo ar valsts policiju būs slikti. Analizējot to, kas notiek mums apkārt un kas mums draud, varētu šīs prioritātes likt ilgtermiņā, bet mums tas neizdosies. Tas būs jādara nekavējoties.


Siltums un pārtika. Ir jāapzina līdzekļi, cik daudz cilvēki ir parādā par siltumu. Jāsāk regulēt attiecības ar siltumpiegādātāju vai jārisina kaut kādi alternatīvi risinājumi, varbūt atvērt kādu katlumāju, kas mums šeit ir ciet. Varbūt nākotnē vajadzēs risināt jautājumus par sabiedriskajām ēdināšanām, jo viss kas var būt.

 

- Ko darītu citādāk nekā pašreizējie deputāti?

- Par "pozīciju" ir skaidrs. Tā vienojas. Es negribu vispār runāt, jo "pozīcija" ir pakļauta ne tikai vietējām interesēm, tā ir pakļauta no augšas. Pilnīgs diktāts - vai tā vai nekā. Opozīcija it kā nebija pakļauta tam. Uzskatu, ka faktiski opozīcija izrādīja izteiktu politisku impotenci. Labāk nedarīt neko, tikai drusku kaut ko pateikt. Viņi nebija aktīvi, bet tā nav nelaime tikai šeit. Tā nelaime jau ir augšā, jo tur jau notiek tas pats. Es nebūt nevaru slavēt arī partiju, kurā esmu arī es, Saeimas deputātus. Šur tur viņi izrāda aktivitātes, bet šad tad viņi iet vieglāko ceļu. Tas jau arī notiek radu starpā: ja tu liekuļosi, izturēsies it kā ar sapratni, tad viss arī būs kārtībā, tikko tu pateiksi tā, kā ir, tad būsi ienaidnieks. Tāpēc aktīvas opozīcijas darbs ir ļoti nepatīkams.


Mēs noteikti būtu aktīvāki. Zinu, kas tas nav viegls ceļš, un zinu, cik grūti to izturēt. Cik ilgi mēs to izturētu? Bet jebkurā gadījumā mēs būsim ļoti enerģiski. Ja mēs netiksim galā, tad noliksim mandātus un, paceļot rokas, pateiksim sabiedrībai, ka mums pietrūka spēka.

 

- Jūsu programmā izskan, ka nav pieļaujama tādu lēmumu pieņemšana, kas kalpotu konkrētu personu vai ekonomiskā grupējuma atbalstam. Vai un kādi tad ir bijuši šie ekonomiskie grupējumi?

 

- Mums Latvijā tas ir vienkārši - viss iet pa partijām. Viss tiek sadalīts. Pavērojam kaut vai, kas notiek pie mums. Es neizslēdzu, ka kaut kur un kaut kādā veidā pilsētai ir strikti iepirkuma noteikumi, bet manā skatījumā nevar vērtēt tikai tāmes ekonomisko izdevīgumu, ir jāpaskatās, cik tad ir to vietējo iedzīvotāju šajā firmā, ar kuru tiek slēgts līgums par kaut kādu darbu veikšanu. Ja iesaista darbā vietējos, tad algas tiks izmaksātas tepat, arī nodokļi būs tepat. Uzskatu, ka mūsdienās ne pilsētā, ne kur citur, vietējo iesaistīšana darbos nav bijusi prioritāte. Prioritāte bija pavisam cita - zemāks izcenojums un viss, tālāk netika vērtēts. Kāpēc tika vērtēts tikai šis kritērijs, mēs varam tikai iedomāties. Tie cilvēki, kas māk analizēt un spriest, sakot, ka tur kaut kādi zemūdens akmeņi ir iekšā, bet ir tāds teiciens: kas nav noķert, tas nav...

 

- Jūsu partija iestājas par maksimālas palīdzības un atbalsta sniegšanu uzņēmējiem. Kā tas izpaustos? Kāda būtu šī palīdzība uzņēmējiem?

 

- Tieši šādā veidā arī izpaustos, kā es, atbildot uz iepriekšējo jautājumu, pastāstīju. Protams, ja kāds ārzemnieks ienāktu un atvērtu ražotni, tā nodrošinot vietējos ar darbu, arī tāds uzņēmējs ir jāatbalsta. Vienmēr jānodrošina ar darbu vietējie.


- Jūsu programmā izskan - novada sociālās palīdzības dienestu izveidosim kā vienotu sistēmu, kurā katram būs iespēja saņemt kvalitatīvu un pilnu pakalpojumu klāstu iespējami tuvāk viņa dzīvesvietai.

 

- Šis ir smags un vissarežģītākais jautājums. Jākonsultējas ar sociālajiem darbiniekiem, cik, kurā vietā un kāda ir nepieciešama šī sociālā aprūpe. Diemžēl arī pagasti ir nabagi, bet varbūt tie pagasti, kuri ir mazliet bagāti, būtu jāpiesaista šiem nabadzīgākajiem pagastiem. To nevar atstāt novārtā, jo tas saistās ar vecāka gadagājuma cilvēkiem. Varai ir jārūpējas par vecajiem cilvēkiem.

 

- Programmā izskan, ka rūpēsieties par sava novada iedzīvotāju drošību. Kā jūs to domājat?

Jāievieš strikta pašvaldības policija, kura būtu pilnīgi neatkarīga no valsts policijas. Pašlaik pastāv probācijas, bērnu uzraudzības dienesti un tā tālāk. Mums ir daudz dažādu struktūrvienību, dažādi mazi, sīki birojiņi, kas it kā saistīti ar bērnu tiesību aizsardzību, uzraudzību un pārraudzību. Bet vai viņi ir vajadzīgi? Labāk būtu, ja bijušajā pagasta vai divu pagastu teritorijā būtu viens pašvaldības policists ar paplašinātām funkcijām. Arī ārzemju filmās var redzēt, ka policists var izdarīt visu, piemēram, viņš pieņem dzemdības, bet vai kāds mūsu policists var pieņemt dzemdības? Parādiet man kaut vienu tādu! Es neizgudroju velosipēdu. Ja valsts policija netiek galā, tad pašvaldības policists var būt tas cilvēks, kas izietu atbilstošu apmācību un varētu strādāt.


- Kā risinātu situāciju ar bezdarbu mūsu rajonā?

Mūsu novadā bezdarba jautājuma risināšana pozitīvā nozīmē nav vienas dienas un pat viena gada jautājums. Turas jau uzņēmumi, bet citi put ārā cits pēc cita. Šobrīd nav domas par to, lai kaut ko atvērtu, tagad ir jācenšas saglabāt tos uzņēmumus, kuri mums ir palikuši, palīdzēt tiem, lai neaiziet pa burbuli. Diemžēl valsts politika ir vērsta uz pretējo. Praktiski mazie uzņēmumi netiek atbalstīti.

 

"PCTVL - Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā" deputātu kandidātu saraksts:

Valdis Bēniņš , SIA "Mobitex būve" valdes loceklis

 

Mārīte Biezā , SIA "Džanita" pārdevēja

 

Igors Līdaks, SIA "Mobitex būve" meža un dārza tehnikas meistars

 

Zanda Bērziņa, bezdarbniece

 

Ernests Blūmentāls, bezdarbnieks

 

Armands Zariņš, students

 

Ilvija Balse, Jaungulbenes arodvidusskolas tehniskā darbiniece

 

Vladimirs Treikalis, AS "Mitrāns" elektriķis

 

Venjamins Aleksandrovs, pasniedzējs mācību centrā "BUTS" un "Austrumvidzeme"