Dzirkstele.lv ARHĪVS

Aelita Babule: "Bez laukiem nebūs nākotnes"

Malda Ilgaža

2009. gada 4. jūnijs 10:00

1778
Aelita Babule: "Bez laukiem nebūs nākotnes"

Aelita Babule: "Caurspīdīgums it visā ir mūsu partijas darbības pamatnoteikums."
Gulbenes novada domes vēlēšanām sestā savu kandidātu sarakstu iesniedza partija "Latvijas Atmoda". "Dzirkstele" uz sarunu aicināja saraksta līderi Aelitu Babuli.

Kādi novadā būs jūsu pirmie darbi?

 

Mūsu pirmais darbs būs audits par novada uzņēmējdarbību. Konkrēti apzināsimies, kurā vietā, kas notiek, jo īstenībā cilvēkiem par to nav zināšanu. Tad varēsim meklēt tukšo lauciņu, jo uzskatām, ka neko neizdarīsim, nekas neattīstīsies, ja nebūs uzņēmējdarbības. Veicināsim uzņēmēju savstarpējo kooperēšanos. Zināmi daudzi uzņēmēji, kuriem ir ļoti labas idejas, kuri to īstenošanā jau ir ieguldījuši savu naudu.

 

Ko saprotat ar jēdzienu godīgums?

 

Pirmkārt, apzinoties reālo situāciju, tā jāizskaidro, nevis kaut kas jāpatur noslēpumā. Otrkārt, jāuzklausa visi viedokļi, lai meklētu kopsaucēju. Treškārt, - nauda. Cilvēki ir sašutuši redzot, kā vieni maina automašīnas, īpašumus, mājas. Reāli zinu, ka cilvēkam, godīgi strādājot, ar tiem līdzekļiem, kas tiek saņemti algā, visa tā nav. Ja cilvēks ir godīgs, viņš apzinās, ka nevar labi strādāt trīs četrās un vairāk vietās. Mūsu partijas saraksta pamatnoteikums ir caurspīdīgums it visā.

Kādai, jūsuprāt, jābūt deputāta algai novada domē?

Būtībā man nav liela priekšstata par šo darbu. Atalgojums varētu būt diferencēts adekvāti padarītajam darba un stundām. Atalgojumam noteikti jābūt zem 1000 latiem. Kāpēc skolotājam, kurš strādā vakaros un pat naktīs, par slodzi ir 300 lati, bet deputātam jāsaņem, piemēram, 800 lati. Atceros laiku, kad vairāk nopelnīja cilvēks, kurš, nežēlojot savu veselību, kaut ko ražoja, nevis deputāts. Ja sāktos atalgojuma diferencēšana atbilstoši paveiktajam, tad diezin vai visi tik ļoti rautos kļūt par deputātiem. Šajā jomā strādātu tie cilvēki, kuriem ir politiskā izglītība. Arī cilvēkos zūd ticība, ja profesionālie politiķi tik bieži maina krēslus.

 

Ko darītu citādāk, nekā pašreizējie deputāti?

 

Uz šo jautājumu ir grūti atbildēt, bet vairāk viss publisko. Pirms novada domes sēdes cilvēkiem ir jāzina, kādi jautājumi tiks lemti. Informācijai jābūt avīzē, tā varētu tikt izlikta arī pie ziņojumu stenda. Visiem deputātiem jānosaka apmeklētāju pieņemšanas laiks. Vairāk jāorganizē tikšanās ar iedzīvotājiem. Ja novada pakalpojumu centros katram novada domes deputātam būtu viena apmeklētāju pieņemamā diena, cilvēki noteikti nāktu. Savukārt deputāts pēc šīs tikšanās cilvēku idejas nestu uz novada centru, jo tie, kas dzīvo nomalē, diezin vai brauks uz novada domes sēdēm.

 

Kas būs jūsu prioritātes, ja tiksiet ievēlēti novada domē?

 

Uzņēmējdarbības apzināšana, rūpīga visa plānošana, lai netiktu izšķērdēti līdzekļi, kā tas notiek šobrīd. Vai tas ir prāta darbs uzklāt asfaltu un pēc neilga laika to uzlauzt? Meklēsim iespējas kaut šaura asfalta uzklāšanai uz zemes ceļiem, jo diezin vai ir palicis tik daudz lielāku apdzīvotu vietu, kur nav asfalta. Meklēsim iespējas, kā saglabāt un attīstīt kultūru un izglītību. Laukos cilvēkiem nav reāli iespējams maksāt par privātskolām, tāpēc jāmeklē neformālās izglītības iespējas, apdzīvotajās vietās, kur ir mazāk bērnu, skola nevis jālikvidē, bet jāsaglabā tās pirmās četras klases. Tajās sākumskolas skolotājs praktiski var mācīt jebkuru mācību priekšmetu. Attīstīsim pieaugušo tālākizglītību. Kalnienā, kad es pati tur vēl dzīvoju, aktīvi darbojās sieviešu klubiņš. Iesaistoties šī kluba aktivitātēs, ļoti daudzas sievietes apguva dažādas iemaņas, guva pārliecību par savām spējām. Bibliotēkās ir e - centri, modē nāk e - vakarskola - vidusskola. Tas nozīmē, ka cilvēks, kurš dzīvo laukos, var mājās audzēt kartupeļus un burkānus un paralēli mācīties.

 

Partijas programmā solāt pilsoņu nodrošināšanu ar darbu. Kā pildīsiet šo solījumu?

 

Apzinoties uzņēmējus, palīdzot viņiem attīstīties, iespēju robežās veicināt jaunu uzņēmēju veidošanos. Palīdzot viņiem saskatīt iespējas, kas vēl nav apgūtas, piemēram, tā pati ērkšķogu šokolādē ražošana. Mēs esam lauku rajons, tāpēc ir jāskatās pēc kaut kā netradicionāla. Ir jāmeklē tas, kā mums nav. Piemēram, varētu atsvaidzināt "Lotos" vienību pieredzi, tādējādi veicinot jauniešu nodarbinātību vasarā. Jaunieši iemācītos strādāt un nebaidīties no zemes. Arī zemnieki ir teikuši, ka būtu ar mieru slēgt līgumus ar cilvēkiem par viņu darba apmaksu graudā.

 

Ko redzat novada domes vadītāja amatā?

 

Ja godīgi, tad pašreiz mums konkrētas kandidatūras novada domes vadītāja amatam nav. Uzskatu, ka ir vairāki spējīgi cilvēki. Novada vadītājs noteikti ir jāizraugās no tiem cilvēkiem, kuriem vēlētāji ir izteikuši savu uzticību. Uzskatu, ka novada domes vadītājam ir jāmāk reāli saskatīt, kas notiek. Viņam ir jābūt godīgam un atklātam.

 

Kā nodrošināsiet novadā dzīvojošo cilvēku drošību?

 

Jāatjauno sabiedriskie reidi. Tajos izietu jauniešu vecāki, kā arī paši jaunieši, jo mums ir pietiekami daudz aktīvu jauniešu. Ir jābūt pašvaldības policijai. Ļoti daudz policistu atbrīvo no darba. Varbūt viņi būtu ar mieru iesaistīties pašvaldības policijas darbā, jo tajā nevar strādāt tikai daži cilvēki. Protams, ir jāskata atalgojuma jautājums. Ja par kārtību un drošību iestātos pašvaldības policija, vecāki un paši jaunieši, tā būtu daudz lielāka. Ja ir sodi un notiek kontroles, tad cilvēki vairāk aizdomājas par to, ko dara. Ja jaunietis saņems sodu - strādāt labiekārtošanas darbā, tad viņš sāks vairāk pārdomāt savu rīcību.

 

Ko nozīmē programmā teiktais "apzināsim renovēt iespējamās mājas novadā"?

 

Laukos ir daudz reāli pamestu māju, arī daudzdzīvokļu ēku, kas savulaik tika uzceltas fermu tuvumā. Ne visām ir īpašnieks. Daļa pieder pašvaldībām. Padomju laikā bija prakse, ka cilvēkiem ļāva iesaistīties ēkas celtniecībā, lai pēc tam tajā saņemtu dzīvokli. Apzinoties šīs mājas novadā, jārod finansiālās iespējas, lai varētu iegādāties celtniecības materiālus, un jaunām ģimenēm, kurām nav kur dzīvot, dotu iespēju pašiem remontēt šīs mājas un dzīvokļus. Līdz ar to tās salīdzinoši lētāk tiktu pie sava mājokļa. Ir šī māja laukos, ir dārzs, ir dota iespēja - vai nu jūs darāt, vai arī nečīkstat, ka nekā nav. Attīstot uzņēmējdarbību, būs šīs ģimenes, kas dzīvos laukos, jo bez laukiem nebūs nākotnes.

 

Deputātu kandidātu saraksts

 

Partijas "Latvijas Atmoda" deputātu kandidātu saraksts:

 

1.Aelita Babule, Gulbenes vidusskola angļu valodas un bioloģijas skolotāja


2.Mārtiņš Upāns, zemnieku saimniecība "Priednieki" saimniecības vadītājs


3.Olita Keibeniece, zemnieku saimniecība "Jaundreiņi" lietvede


4.Dagmara Gmireka, pensionāre


5.Velta Brenčeva, pensionāre


6.Sarmīte Stupāne, Stāķu pamatskola skolotāja


7.Rita Revenko, Gulbenes vidusskola matemātikas skolotāja


8.Anita Pušmucāne, Gulbenes vidusskola apkopēja