Dzirkstele.lv ARHĪVS

Zintis Vībāns: "Daudzi jautājumi jārisina pirmie"

Evita Brokāne

2009. gada 3. jūnijs 08:00

2071
Zintis Vībāns: "Daudzi jautājumi jārisina pirmie"

Zintis Vībāns: "Saprotam, ko nozīmē nopelnīt, šo nopelnīto naudu pareizi sadalīt un ieguldīt, lai rīt nebūtu bankrots."
Gulbenes novada domes vēlēšanās kā ceturtā savu kandidātu sarakstu ir pieteikusi partija "LPP/LC". "Dzirkstele" ir aicinājusi uz sarunu saraksta līderi Zinti Vībānu.

- Kādas būs jūsu prioritātes, strādājot novada domē?

- Ir jāsakārto itin viss, piemēram, jānodala medicīna no sociālās jomas. Ir jāpanāk, lai slimnīcas netiek izmantotas kā sociālās mājas, jo tur cilvēkam ir jāsaņem kvalificēta medicīniskā palīdzība. Protams, jānodrošina arī iespēja ikvienam dzīvot normālā sociālā vidē.

Ir jāpanāk arī, ka pie mums, Gulbenē, vēlas atgriezties jaunie cilvēki, kas izmācījušies un meklē darbu. Liela daļa jauniešu pašreiz saka, ka viņi neatgriezīsies šeit, un tā ir mūsu vaina. Vide ir jāsakārto tā, lai viņiem gribētos te atgriezties. Šobrīd redzu, cik dome tērē algās, benzīnā un citos izdevumos, bet cik tiek atvēlēts kultūrai un sportam? Nevar būt tā, ka pietiek tikai sev un nekam citam - tas nav pareizi.

Ir jāattīsta arī uzņēmējdarbība. Pēc izglītības es esmu skolotājs. Savulaik man tika iemācīts, ka labs skolotājs ir tāds, kurš aktīvi stāv malā. To es arī mēģinu piekopt uzņēmējdarbībā. Es esmu gatavs palīdzēt darboties uzņēmējdarbībā. Mums vajag mēģināt iekustināt jauniešus, lai viņi izmēģina, lai nedara to, kas nepatīk, bet pievēršas tam, kas patīk.

- Kuri būtu pirmie paveicamie darbi?

- Ir daudzi jautājumi, kuri būs jārisina pirmie. Tiem arī nav secības - pirmais, otrais, piektais un tā tālāk, tie visi ir pirmie. Vispirms, protams, ir jāizveido kaut kāda struktūra, kā viss novads darbosies, kāda būs finansējuma kārtība.

Nāk 1.septembris - ir jāzina, kas notiks ar skolām. Mēs sakām, ka var palikt visas. Šobrīd mums rajonā nav nevienas tik mazas skolas, ka tā būtu obligāti jāslēdz. Taču viss būs atkarīgs no tā, vai būs skolēni, vai būs skolotāji, kas viņus māca, vai būs vecāki, kas grib tajā skolā vest bērnus. Ja šīs trīs lietas būs, pašvaldībai neatkarīgi ne no kā būs jānodrošina, lai skola strādā.

Svarīgs jautājums ir budžets visam novadam. Šobrīd katra pašvaldība rīkojās tā, kā uzskatīja par pareizu, - katra 200 tūkstošus izlietoja kaut kur citur, kāda ņēma kredītus, cita neņēma. Jūlijā uzzināsim, kāds ir mūsu budžets un kāda ir parādu nasta. Mūsu viedoklis ir tāds, ka visa nauda ir jāizdala uz iedzīvotāju skaitu un jāpareizina ar katras pašvaldības iedzīvotāju skaitu, tā mēs iegūsim, cik kurai pašvaldībai vajag naudu. Tad noņemsim nost to summu, kas pašvaldībām ir paņemta kredītā un ir jāatdod no kopīgā katla. Tas būs tā sauktais godīguma princips. Pēc tam ir jāskatās, kādas funkcijas pilda katra pašvaldība. Pilsēta pašreiz uzskata, ka ir vienīgā, kas pelna, un pārējie visi dzīvo uz dotācijām. Protams, ka arī lauku iedzīvotāji patērē pilsētas labumus, tādēļ ir jābūt kaut kādam koeficientam, kā piešķirt naudu. Mūsu sarakstā ir vairāki uzņēmēji. Mēs saprotam, ko nozīmē nopelnīt un šo nopelnīto naudu pareizi sadalīt un ieguldīt, lai rīt nebūtu bankrots.

- Ko redzat novada domes vadītāja amatā?

- Sevi!

- Ko saprotat ar jēdzienu "godīgums"?

- Es arī šobrīd varu pateikt, ka es esmu četrus gadus pilsētas domē strādājis godīgi. Un esmu nonācis pie viena secinājuma. Es nevaru būt atbildīgs par to, ko nolemj dome. Ja septiņi deputāti nobalso "par", tad taisnība ir viņu pusē un es saku, ka esmu negodīgs, ka es nenobalsoju "par", jo taisnība ir tam, kam ir vairākums. Siltumapgādes uzņēmumā nestrādāju kopš pagājušā gada maija. Es nevaru strādāt tad, ja tas, ko es uzskatu par pareizu, nav taisnība. Ja mana taisnība nav taisnība, es eju prom, tagad ir liels tarifs un tūlīt būs vēl lielāks. Lai nestāsta, ka tarifs, kas tagad tika samazināts par diviem latiem, paliks tāds pats, uzceļot jaunu katlu māju. Tas tā nevar būt. Var būt tikai tādā gadījumā, ja pašreizējais tarifs bija mežonīgi augsts. Katrs iedzīvotājs patiesībā varētu ap 10 latiem no megavatstundas paprasīt atpakaļ, jo pagājušajā apkures sezonā siltumu no gāzes katlu mājas ieguva tikai četras dienas, nevis katru dienu, kā tas bija paredzēts tarifā, kur 10 lati uz megavatstundu ir ieprogrammēti par gāzi.

Tagad būs asfaltētas ielas - viss ir kārtībā, taču mans viedoklis ir, ka vienlaikus vajadzēja savest kārtībā arī visas apakšzemes komunikācijas. Es nevaru piekrist, ka visas apakšējās caurules ir pilnīgā kārtībā. Un mums taču attīstās visādas tehnoloģijas, pēc kāda laika atkal būs jārok kaut kāds kabelis. Kāpēc tagad pie vienas rakšanas nevarēja ierakt vienu lieku cauruli un pēc tam tas nebūtu jādara?

Tā ir taisnība, tas ir tas godīgums! Es esmu vienmēr bijis maksimāli godīgs, cik apstākļi ir ļāvuši, bet par to jau ne vienmēr esi mīlēts.

- Ko vēl būtu darījis citādāk nekā pašreizējie domes vadītāji?

- Es esmu līdzatbildīgs par to, kas pašreiz notiek pilsētā. Esmu bijis arī atbildīgs par to, kas savulaik ir noticis Stāmerienā. Nevaru izsvērt, ko es būtu darījis citādāk, labāk vai sliktāk. To, ko es varēju, es izdarīju.

Drīzāk man ir jājautā pretī - kādi darbi ir izdarīti, kuri būtu darāmi citādāk? Strūklaka? Jā, tā būtu citādāka, droši vien lētāka. Viss, protams, ir kārtībā, šī vieta ir sakārtota, un mums tagad pilsētā ir divas strūklakas.

Mēs tur domes sēdēs sēdējām, diezgan daudz klusēdami, jo mūsu vārdiem ir absolūti tukša vieta, jo seši nobalso „par" un pieci var runāt, ko grib, ir bezjēdzīgi tērēt laiku un viedokļus. Manā skatījumā kaut ko varētu ietekmēt, ja būtu bijuši pieci deputāti no "Tautas partijas" un pārējie no dažādām partijām.

- Kādai, jūsuprāt, jābūt deputātu algai?

- Man nav strikta noteikuma, cik būtu jābūt. Katrā gadījumā tiem nevajadzētu būt vairāk par 100 latiem mēnesī. Cilvēkam ir jābūt ieinteresētam saņemt vairāk un domāt par sevi. Lai es domātu par sevi, man ir jādomā par visu novada iedzīvotāju labklājības līmeni. Mans pienākums - lai visi iedzīvotāji saņem maksimāli lielu algu, savukārt mana alga ir atkarīga no vidējās rajona algas. Man nav tiesību saņemt vairāk nekā es esmu izdarījis, lai pārējie iedzīvotāji saņem. Tas ir godīgi.

- Vai, jūsuprāt, šobrīd bija vajadzīga novadu reforma un vēlēšanas?

- Vēlēšanām ir jānotiek ik pa četriem gadiem, to nosaka likums, vienīgais varētu runāt par tām paredzētajiem līdzekļiem.

Šķiet, ka Gulbenē reforma ir daudz maz normāli realizēta, citviet sadalījums ir daudz muļķīgāks. Mēs pirms tam raudājām, ka kolektivizācija slikti ietekmēja Latvijas vidi, tagad mēs realizējam nākamo kolektivizāciju. Visu sadzīsim pilsētā. Eiropā tā ir, ka lauki ir tukši, bet kāpēc mums ir jāskrien pakaļ tam, kas tur notiek? Šobrīd ir grūti pateikt, kā ir pareizāk, labāk vai sliktāk, un atbildēt uz šo jautājumu mēs spēsim tikai pēc pāris gadiem.

- Vai pašvaldības, jūsuprāt, ir lietderīgi izmantojušas katra savus 200 tūkstošus?

- Daudzi izlietoja saprātīgi, taču ir arī paveiktas ļoti lielas nejēdzības. Man ir sāpīgi, ka tika sakārtotas tādas iestādes, piemēram, skolas, kas nākamgad tiks slēgtas. Par šo naudu taču varēja sakārtot kaut ko citu. Es savā dzīvē neesmu tik daudz izdarījis, lai šobrīd kādu kritizētu, bet tad, kad es daru, es mēģinu izdarīt godīgi.

- Vai atbalstāt to, ka naudas sadali nosaka valdošās partijas?

- Esmu pret to. Ja runā par to, cik ir iegūts līdz šim, kad esam bijuši kaut kādā pareizajā politikā, uzskatu, ka Gulbene ir ieguvusi vēl salīdzinoši maz. Es nesaku, ka arī Gulbenē ir maz iegūts, taču, kura gan pilsēta nav kaut ko ieguvusi? Tagad visas pašvaldības saņēma 200 tūkstošus latu un visā republikā vienmērīgi kaut kas tika darīts. Šis, manuprāt, ir normāls princips, kā var sadalīt naudu, investējot visā valstī. Tikai ir jābūt atstrādātam mehānismam cik un kam dot.

Deputātu kandidātu saraksts

Partija "LPP/LC"

1.Zintis Vībāns, SIA "Rufs" valdes loceklis


2.Dzintars Poļaks, SIA "ZDZ" valdes loceklis


3.Normunds Audzišs, SIA "Dimdiņi" valdes loceklis


4.Aivars Začs, SIA "Betons PR" valdes loceklis


5.Valdis Indzeris, SIA "Apgāde-Gulbene" darba aizsardzības speciālists


6.Māra Rožlapa, SIA "Gulbenes slimnīca" ambulatorās nodaļas vadītāja


7.Aigars Lasis, Sveķu speciālā internātpamatskolas direktors


8.Māris Jansons, SIA "Kalnalācītes" valdes loceklis


9.Ērika Ivanova, Kr.Valdemāra pamatskolas direktore


10.Aija Kalēja, SIA mācību centrs "Austrumvidzeme" valdes priekšsēdētāja


11.Artūrs Divre, SIA "Bared" konsultants


12.Maija Ose, biedrības "Ecclesia" valdes priekšsēdētāja


13.Jānis Lazdiņš, zemnieku saimniecības "Aizpurieši" īpašnieks


14.Andris Gargurnis, zemnieku saimniecības "Torņkalns" īpašnieks


15.Jānis Patmalnieks, SIA "Audzes 2004" valdes loceklis


16.Vladislavs Ločmelis, SIA "Vidzemes būvnieks" kurinātājs-apsargs


17.Valdis Kļaviņš, militārās izdienas pensionārs


18.Mārcis Graudiņš, "OSM Shipping Ltd" kuģa vadītājs


19.Sandis Boks, SIA "GM Mežs" autotransporta koordinators


20.Rolands Melberds, grupas "Rolise" komponists-vadītājs