Dzirkstele.lv ARHĪVS

Nikolajs Stepanovs: "Godīgi ir darīt visu vēlētāju labā"

Evita Brokāne

2009. gada 2. jūnijs 10:31

1319
Nikolajs Stepanovs: "Godīgi ir darīt visu vēlētāju labā"

"Ielu rekonstrukcija nav priekšvēlēšanu kampaņa..."
"Tautas partija" Gulbenes novada domes vēlēšanām savu sarakstu ir pieteikusi piektā. Piedāvājam interviju ar saraksta līderi Nikolaju Stepanovu.

- Kādi būtu pirmie paveicamie darbi pēc novada izveides?


- Pašreizējā likumdošana diezgan skaidri nosaka, kādi būtu pirmie paveicamie darbi, - sakārtot politisko sadalījumu, lai jaunā novada dome varētu sākt strādāt.


Seko jautājums par izpildinstitūciju - gan to, kas veiks centralizēto darbu, gan arī to, kas strādās pagastos, lai cilvēkiem nekur nebūtu jādodas, bet steidzīgos jautājumus viņi varētu risināt uz vietas.
Paralēli būtu arī jāsaņem informācija, kāds pēc 1.jūlija būs mūsu finansiālais stāvoklis. Negribētos, lai pašvaldību apstiprinātās bilances šim gadam būtu uzreiz jāgroza, jo pašvaldībās ir strādājuši ļoti gudri, praktiski un zinoši cilvēki, taču, protams, ir jāņem vērā visas nianses, kas notiek ar budžetu.


Nekavējoties jāsāk arī domāt, kā mēs dzīvosim nākamajā gadā. Tas ir nopietns jautājums, kas būtu jārisina, negaidot kaut kādus kontrolciparus no augšas. Šis jautājums nes sev līdzi visu, kas ir saistīts ar restrukturizāciju un pārveidi.


- Ko jūs redzat novada domes vadītāja amatā?


- No mūsu saraksta es redzu vismaz trīs līdz piecus cilvēkus, kas varētu vadīt novadu. Mūsu sarakstā ir daudzi pieredzējuši politiķi, kas strādājuši un pierādījuši savu darbu jau pašvaldībās.


- Vai jūs pats gribētu vadīt novadu?


- Tas, pirmkārt, būs atkarīgs no vēlēšanu rezultātiem 6.jūnijā un, otrkārt, no tiem politiķiem, kas apsēdīsies pie galda un virzīs vai nevirzīs šo jautājumu.


- Kādām būtu jābūt novada prioritātēm?


- Malā noteikti nedrīkst palikt izglītība, arī sakari un ceļi. Ļoti nopietni šajā periodā ir jāstrādā arī pie sociālā bloka, lai var palīdzēt jebkuram cilvēkam, kuram ir grūti.


- Kādai būtu jābūt deputātu algai novada domē?


- Likumdošana nosaka, ka viens no galvenajiem dokumentiem ir pašvaldības nolikums, tajā arī šī pozīcija tiek atrunāta. Tā būs to 17 politiķu ziņā, kas strādās novada domē.


Pie šīs ekonomiskās situācijas, kad vēlētāji jau tā ir stresa pilni un pārmet lielos izdevumus administrācijas aparātam un izpildinstitūcijai, es no šāda vārda - alga - atturētos. Protams, nemaksāt pilnīgi nemaz arī nebūtu pareizi. Ir jāmaksā pēc nostrādātā laika, jo ne katrs deputāts var vienādi piedalīties visās sēdēs.


- Ko saprotat ar godīguma jēdzienu?


- Mēs esam dažādi cilvēki. Viens pasaka caurspīdīgums un uzskata, ka tas ir godīgums, cits pasaka, ka visi lēmumi ir jāapspriež - tā dara godīgs pašvaldības vadītājs. Manā skatījumā godīgi ir darīt visu vēlētāju labā. Es domāju, ka godīgumu var redzēt tad, kad beidzas sasaukums, un cilvēki redz, vai pašvaldības vadītājs un dome ir tiešām strādājusi novada labā vai tikai runājusi un kritizējusi visas partijas, valdības, bet uz vietas rezultāta nav.


Jebkura ranga priekšsēdētājs un sevišķi tas, kurš strādā ar cilvēkiem, vienlīdz labs visiem nekad nespēs būt. Cilvēki nāk ar savām vēlmēm, savām sāpēm, starp tiem ir arī ar savtīgiem jautājumiem, un visiem glaudīt pa spalvai nevar. Un tad arī parādās vērtējums, ka pret vienu esi godīgs, pret citu - ne. Tātad vispirms ir jāvērtē darbs.


Strādājot šos gadus, pāri manai galvai ir pūtuši daudz un dažādi vēji. Ir dzirdēti arī labi vārdi, bet vairāk ir pārmetumu. Tagad, piemēram, pārmet par ielām - kāpēc tur ir tāda borda, kāpēc tur tāds līkums, kāpēc pie kādas mājas nav sataisīta aka... Tad reizēm aizdomājies, vai par darbu, kas tika veltīts braukājot, strīdoties un pierādot, vienmēr līdz galam saņem pateicību. Es nebūt neuzprasos uz pateicību, taču ļoti žēl, ka cilvēki, kas kārtīgi nav izgājuši uz ielas, saka, ka Gulbenē nekas nav mainījies, cilvēki, kas ne reizi nav gājuši ne uz vienu pasākumu, saka, ka Gulbenē nekas nenotiek. Skumji to dzirdēt. Diezgan bieži tie, kas atbrauc no malas, izsakās daudz pozitīvāk nekā vietējie. Protams, ne viss jau arī izdodas. Pietiek arī kļūdu. Es atzīstos, ka tās ir arī man - es esmu tāds pats cilvēks kā citi, bet to vērtē iedzīvotāji un vēlētāji. Tāda ir politiķa dzīve.


- Ir viedoklis, ka ielu rekonstrukcija ir priekšvēlēšanu kampaņa.


- Šādu apgalvojumu esmu dzirdējis arī iepriekš. Piemēram, brauc prezidents vai kāds ministrs, cilvēki saka, ka dome speciāli gatavo kādu ielu vai kaut ko sakārto. Taču tāds īpašs nostādījums nekad nav bijis. Un vai tad nav tā, ka jebkuram cilvēkam, gaidot ciemiņus, gribas sakārtot savu māju? Tas pats attiecas arī uz pilsētu. Ja notiek kādi svētki un pie mums brauc ciemiņi un novadnieki, vai tad ir slikti, ka mēs sakārtojam savu teritoriju? Tas ir civilizēts process, bet mēs par to saņemam pārmetumus.


Pēdējā laikā man tiešām daudz tiek arī jautāts par ielām. Taču es gribu atgādināt, ka pie ielu projekta dokumentācijas nopietni sākām strādāt jau pirms trīs gadiem. Ir naivi domāt, ka projektu uzraksta, aizstāv un momentā viss notiek. Tā nav! Par ūdenssaimniecības un kanalizācijas projektu mēs cīnījāmies nepilnus sešus gadus un tikai pagājušā gada beigās tika izcīnīta nauda. Tas pats attiecas arī uz ielu projektu. Cilvēki domā, ka vēlēšanas paies un viss apstāsies. Es gribu teikt, ka policentriskās attīstības nauda ir paredzēta līdz pat 2013.gadam. Mums ir jārealizē divi lieli projekti - ielas un kultūras centra renovācija - arī šim projektam esam saņēmuši apstiprinājums. Es gribu apbēdināt tos, kuri saka, ka ielu remonts ir priekšvēlēšanu kampaņa. Tas ir ilgs, rūgts un nepateicīgs darbs. Daudzas pilsētas mūs apskauž par tiem miljoniem, kas ir jāapgūst mūsu pilsētā. Es piesaistītu vēl desmit reiz vairāk, ja tas izdotos. Man no tā nav kauns. Sakārtosim centru un tad varēsim arī runāt par tālākām vietām, lai novadā nerastos nomales.


- Vai apkures jautājums varēja tikt risināts citādāk?


- Es gribētu atgādināt, ka savulaik visiem slikts bija Harijs Tomass, pēc tam bija arī citi mūsu pašu uzņēmēji, kuri strādāja šajā jomā, tagad to pārņēma Lietuvas uzņēmums un viņi strādā. Iepriekšējais tarifs bija nepamatoti zems un mēs, arī es tai skaitā, par to priecājāmies. Mēs priecājāmies, bet aizmirsām, ka tas vienreiz beigsies un vienreiz tie parādi būs jāatdod. Tikai tagad vismaz mūsu uzņēmējiem pie šī ne visai patīkamā tarifa tika atdoti parādi. Taču visus šos gadus mēs esam izdarījuši ļoti daudzus darbus. Visa šī siltuma sistēma tika sakārtota, bet tas ir pilsētas īpašums. Protams, to visu pārņemot, ieguldīja arī jaunais uzņēmums, tika uzstādīts nelaimīgais gāzes katls. Taču pagājušajā sezonā neviens gulbenietis nejuta, ka būtu auksts vai nepienāktu siltums, bet katli, kas ir Nākotnes ielas katlu mājā, ir ļoti veci un vairākkārt jau ir lūzuši un tomēr neviens to nejuta, jo tobrīd siltumu nodrošināja gāzes katls. Ja uzņēmēji vēl ieguldītu investīcijas un uzstādītu vēl vienu šķeldas katlu, mēs varētu mierīgi teikt, ka nākamajā sezonā tarifam būtu jākrītas uz leju. Visi priekšnoteikumi tam ir, taču to, protams, noteiks regulators. Cilvēki man saka, ka kaimiņos ir zemāks tarifs, taču man ir pretjautājums - cik kaimiņi ir ieguldījuši infrastruktūras sakārtošanā? Diemžēl mēs pirmie šajā reģionā izjutām šo straujo lēcienu, kas, protams, nav labi - pilnīgi piekrītu, taču mēs šo sistēmu vismaz būsim vairāk vai mazāk sakārtojuši.


- Vai kaut kas ir palicis nepadarīts vai varbūt kaut ko esat vēlējies paveikt citādāk?


- Tādu lietu ir daudz. Mums bija iecerēta pilsētas stadiona rekonstrukcija. Projekts ir gatavs, bet diemžēl Eiropas komisija to noraidīja, jo no Eiropas šai jomai nav paredzēti līdzekļi. Mēs bijām spiesti ātri pārprofilēties un šajā aktivitātē aizstāvēt kultūras nama renovācijas projektu, kas, par laimi, arī izdevās. Mēs ļoti gribētu sakārtot arī mūsu Dzirnavu dīķi, diemžēl šeit ir vesela virkne problēmu. Kamēr pašvaldība nebija nodrošinājusi cilvēkiem iespēju pieslēgties pie kanalizācijas, to nevarējām darīt. Ja ūdenssaimniecības un kanalizācijas projekts būtu sācies pirms trim gadiem, mēs šodien jau varētu runāt arī par šo jautājumu.


Ne viss ir izdevies sakārtot arī uzņēmējdarbībā, jo Gulbene atrodas tur, kur tā atrodas. Tā nav Aizkraukle, Ķekava, Sigulda. Mums ir jāizmanto savs potenciāls, savs ģeogrāfiskais stāvoklis. Ir jārisina jautājums par tranzītu uz austrumiem, nevar aizmirst arī dzelzceļu. Šobrīd pilsētā tiek realizēti pieci Eiropas projekti. Tas ir pašvaldības ieguldījums uzņēmējdarbībā. Mēs izcīnījām projektus, piedāvājām firmām, tās ir konkrētas darba vietas. Nevar viennozīmīgi pateikt, ka nodrošināsim darba vietas, tas nav tik vienkārši. Protams, nekad nevajag aizmirst, ka uzņēmējs ražo, maksā nodokļus, un mēs no tiem nodokļiem dzīvojam, saņemam naudu, uzturam skolas, veselību, kultūru un tā tālāk. Ja nav uzņēmējdarbības, sabrūk arī visa šī sistēma, arī pašvaldība nav vajadzīga. Man ir liels prieks, ka uzņēmēji riskē un turas šajos apstākļos, man būtu arī prieks, ka uzņēmēji nāktu un cīnītos par projektiem. Šajā sadarbības blokā ir ciešāk jāstrādā.

Deputātu kandidātu saraksts
"Tautas partija"


1.Nikolajs Stepanovs, Gulbenes pilsētas domes priekšsēdētājs


2.Aldis Strads, Lizuma pagasta padomes priekšsēdētājs


3.Dainis Švika, Lejasciema pagasta padomes priekšsēdētājs


4.Jānis Antaņevičs, Rankas pagasta padomes priekšsēdētājs


5.Valtis Krauklis, VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" filiāles vadītājs


6.Inese Stalidzāne, Daukstu pagasta kultūras nama vadītāja


7.Raitis Apalups, Stāmerienas pagasta padomes priekšsēdētājs


8.Vitālijs Platais, Litenes pagasta padomes sporta metodiķis


9.Voldemārs Mezītis, Ozolkalna pamatskolas fiziskās audzināšanas pasniedzējs


10.Liāna Jansone, Gulbenes rajona padomes Izglītības pārvaldes vadītāja


11.Uldis Doņuks, Līgo pagasta padomes priekšsēdētājs


12.Jānis Ziemelis, Gulbenes pilsētas būvvaldes vadītājas vietnieks - būvinspektors


13.Antra Sprudzāne, Gulbenes bibliotēkas direktore


14.Māris Milns, Lejasciema pagasta padomes izpilddirektors


15.Osvalds Lucāns, SIA "Gulbenes-Alūksnes bānītis" valdes loceklis


16.Normunds Mazūrs, SIA "Datu apstrādes centrs" klientu vadītājs


17.Dace Kurša, Jaungulbenes arodvidusskolas direktores vietniece


18.Vija Čakare, Gulbenes Bērzu pamatskolas direktore


19.Vilhelms Sniedzāns, SIA "Gulbenes Auto-moto" valdes loceklis


20.Kārlis Liše, Beļavas pagasta padomes priekšsēdētājs