Dzirkstele.lv ARHĪVS

Jau šodien var doties balsot

Inita Savicka

2009. gada 3. jūnijs 07:16

1013
Jau šodien var doties balsot

Vēlētāju aktivitāte pagastos ir atšķirīga
Tie iedzīvotāji, kuri kaut kādu iemeslu dēļ sestdien nevarēs ierasties uz vēlēšanām, var sākt  nobalsot jau šodien. Tāpat iedzīvotāji var turpināt nākt uz vēlēšanu iecirkņiem un iepazīties ar deputātu kandidātu sarakstiem un priekšvēlēšanu programmām gan novada, gan Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Par to informē Gulbenes rajona Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Vita Kravale.

Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanu iecirkņi Gulbenes rajonā tāpat kā citviet Latvijā darbu uzsāka pagājušonedēļ ceturtdien. "Dzirkstele" noskaidroja, ka pirmajās dienās, kopš atvērti vēlēšanu iecirkņi pagastos, iedzīvotāju interese ir atšķirīga. Piemēram, Daukstu, Druvienas, Jaungulbenes, Līgo pagastos pirmajās dienās interese bija ļoti maza. Savukārt Galgauskas, Litenes un Tirzas pagastos iedzīvotāji vairāk interesējas, lasa programmas un uzdod jautājumus, kā arī aizpilda iesniegumus balsošanai mājās. "Dzirkstele" pagājušajā nedēļā devās uz vēlēšanu iecirkni Stāmerienā, kur vēlēšanu komisijas locekle Rota Riekstiņa pastāstīja, ka pirmās dienās sākumā nav atnācis neviens iedzīvotājs, kurš interesētos vai pāršķirstītu informatīvos bukletus par vēlēšanām.
Nobalsot var iepriekš

Jau šodien vēlētājs var doties uz vēlēšanu iecirkni un nobalsot iepriekš - vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā viņš reģistrēts. Iepriekšējās balsošanas dienās vēlēšanu iecirkņi strādās: trešdien, 3.jūnijā, no pulksten 17.00 līdz 20.00, ceturtdien, 4.jūnijā, no pulksten 9.00 līdz 12.00 un piektdien, 5.jūnijā no pulksten 10.00 līdz 16.00.


Vēlēšanu komisija atgādina, ka vēlēšanās Latvijas Republikas pase ir vienīgais derīgais personu apliecinošs dokuments, kas obligāti jāuzrāda vēlēšanu iecirkņa komisijai, lai varētu balsot. Pasi nevar aizstāt ne autovadītāja vai darba apliecība, ne kāds cits dokuments vai izziņa. Pasē netiks izdarītas atzīmes par piedalīšanos vēlēšanās.


Vēlēšanās vēlētājs var uzrakstīt "+", ja īpaši atbalsta kādu no deputātu kandidātiem. V.Kravale skaidro, jo vairāk plusus iegūst kāds no deputātu kandidātiem, jo augstāk savā sarakstā viņš uzkāpj, līdz ar to lielāka iespēja tikt to 17 deputātu starpā, kas būs novada domē.

Savukārt, ja neatbalsta, tad ir jāliek nevis "-" zīme, jo tā neko nedod, bet gan jāizsvītro attiecīgā deputāta kandidāta vārds un uzvārds. Protams, vēlētājs var arī nelikt "+", kā arī nevienu no partijas saraksta neizsvītrot.


"Dzirkstele" jau rakstīja, lai iekļūtu domē, deputātu kandidātu sarakstiem jāpārvar piecu procentu barjera no vēlētāju skaita, kas piedalās vēlēšanās. V.Kravale norāda, ka Gulbenes rajonā ir 19 614 balsstiesīgie iedzīvotāji.


Turpina pieņemt pieteikumus balsošanai mājās


Līdz 6.jūnijam var iesniegt pieteikumus balsošanai vēlētāja atrašanās vietā vēlēšanu dienā.


Balsot savā atrašanās vietā var tie vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nespēj ierasties vēlēšanu iecirknī, un šo personu aprūpētāji. Pieteikumu vēlēšanu iecirknī var nogādāt jebkurš cilvēks, kuram vēlētājs uzticas. Balsošana vēlētāja atrašanās vietā tiek organizēta, pamatojoties uz šā vēlētāja vai viņa pilnvarotas personas rakstveida iesniegumu, kurā norādīts vēlētāja vārds, uzvārds, personas kods un precīza adrese.


Balsošana vēlētāja atrašanās vietā jāpiesaka tajā iecirknī, kura vēlētāju sarakstā par viņu ir iekļautas ziņas. Vēlēšanu dienā šim vēlētājam jāatrodas sava vēlēšanu iecirkņa teritorijā.


Vēlēšanu iecirkņu komisijas balsošanu vēlētāja atrašanās vietā organizēs tikai vispārējā vēlēšanu dienā, tas ir, 6.jūnijā.