Dzirkstele.lv ARHĪVS

Andis Caunītis: "Deputātiem novada domē jāņem vērā tautas griba"

Diāna Odumiņa

2009. gada 30. maijs 08:00

1897
Andis Caunītis: "Deputātiem novada domē jāņem vērā tautas griba"

"Jaunais laiks", Pilsoniskā savienība iestājas par godīgu politiku
Novada domes vēlēšanām kā trešie savu sarakstu piedāvājuši "Jaunais laiks" kopā ar Pilsonisko savienību. "Dzirkstele" uz sarunu aicinājusi saraksta līderi Andi Caunīti, kas šajā sasaukumā ir Gulbenes pilsētas domes deputāts no "Jaunā laika".

- Ko gribētu sacīt vēlētājiem šajā priekšvēlēšanu laikā?


- Daudzi uz vēlēšanām raugās ar skepsi. Netic pārmaiņām. Ja vēlētāji nespēj ticēt nevienam no septiņiem piedāvātajiem deputātu kandidātu sarakstiem, vai cilvēkos nav zudusi spēja ticēt sev? Ja cilvēkā zudusi ticība sev, tas ir pats smagākais, kas var būt. Uzticoties sev, es spēju uzticēties arī citiem. Šīm vēlēšanām jābūt kā lūzuma punktam sabiedrībā. Mums ir jāmaina pašiem sava domāšana un sava attieksme pret sevi, tad arī sabiedrība mainīsies.


- Ko saprotat ar jēdzienu - "godīgums"?


- Melot vai nepateikt visu patiesību? Manuprāt, tas ir viens un tas pats. Godīgs, manā skatījumā, ir atklāts pret sevi. Mēs varam teikt - vienots vai konservatīvi precīzs savos lēmumos, uzstādījumos vai prasībās pret citiem. Tikko mums sākas atšķirīgas attieksmes piemērošana, tas nav godīgi. Tikko sākas noklusēšana jeb patiesības nepateikšana - tas nav godīgi. Tikko sākas shēmošana vai interešu sabīdīšana zem cita konteksta - tas nav godīgi. Mūsu partijas programmā vārds "godīgums" ir palicis, saglabāsies un dominēs.


- Vai jau pirms vēlēšanām citiem sarakstiem ir kāda vienošanās ar Tautas partiju?


- Es nevaru to noliegt vai apstiprināt. Varu tikai izteikt bažas vai aizdomas, ka mūsu rajons kā viens no retajiem paliek vienā novadā nesadalīts pēc politiskajām krāsām, jo esošo pašvaldību vadītāji ir pamatā tikai Tautas partijas un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji. Viņi formālās un neformālās tikšanās reizēs varbūt par to runāja, diskutēja. Šajos sarakstos ir iekļauti gandrīz visu rajona pašvaldību vadītāji. Ir varbūtība, ka šie divi saraksti varētu savākt vairākumu balsu. Bet tā ir tikai teorija.


- Ko redzat novada domes vadītāja amatā?


- Es teiktu, ka mums ilgi nav bijusi neviena dāma pie vadības grožiem. Tas varētu būt viens no variantiem. Skatos uz partiju sarakstu līderiem un vērtēju, ko varētu atbalstīt. Nedalot medījumu, pirms viņš nav nomedīts, tomēr domāju, ka pareizi būtu, ja novada domes vadītājs tiktu izraudzīts no tās partijas, kura saņems vēlētāju lielāko balsu skaitu. Bet var gadīties, ka lielākais balsu skaits, ko saņems viena partija, būs, piemēram, septiņas. Pārējie vienalga noteiks to, kas būs domes vadītājs. Esmu par demokrātiju jeb tautas varas realizāciju. Tautas griba ir jāņem vērā. Un to norāda balsojums par to vai citu sarakstu. Ja sabiedrība uzskata, ka konkrētā saraksta līderis ir pelnījis, ir cienīgs vadīt pašvaldību, tad to vajadzētu respektēt ievēlētajiem novada domes deputātiem un attiecīgi lemt. Ja deputāti ignorēs vēlētāju vēlmi, tātad viņi tāpat var izturēties pret jebkuru jautājumu, kas skar iedzīvotāju intereses. Tādā veidā deputāti izsaka savu viedokli.


- Ko jūs būtu darījis citādāk nekā pozīcijas deputāti Gulbenes pilsētas domē?


- Par ielu remontu pilsētā. Vai pirms projekta izstrādes nevajadzēja jautāt padomu vietējiem ekspertiem? Kaut vai deputātam Vilhelmam Sniedzānam, kas nodarbojas ar autovadītāju apmācību un labi pārzina pilsētas satiksmi un tās problēmas. Viņš varētu iepriekš pateikt, vai vajag sašaurināt Gulbenē to vai citu ielu. Vai tas uzlabos satiksmi pilsētā vai radīs problēmas? Es jautāju Nikolajam Stepanovam, kāpēc ir izraudzīts tieši šāds variants! Projektēts esot pēc standartiem... Problēmas sākas, kad savā starpā nerunā.


- Kādām jābūt algām novada domē?


- Domes priekšsēdētāja alga līdz šim ir bijusi sasaistīta ar minimālo algu. Šai algai ir jābūt adekvātai. Tai ir jāsvārstās 2000 latu robežās. Varbūt pašreizējā situācijā tas liekas daudz. Bet tad es saprotu, ka ir veltītas astoņas stundas novada domes darbam. Man samaksā par to laiku, ko es godprātīgi veltu domes darbā, izskatot jautājumus un pieņemot lēmumus. Tiek konkrēti fiksētas nostrādātās stundas. Ja viens otrs strādā trīs četros darbos, un es pieļauju, ka godprātīgi nostrādā astoņas stundas, tad kaut kas nebūs kārtībā ar viņa veselību vai arī kāds saņem algu par darbu, ko viņš nav izdarījis.

Esmu vaicājis N.Stepanovam par to, kādā veidā tiek aprēķināta alga domes juristam Guntaram Sīmanim - par izpildīto gabaldarbu, par nostrādātajām stundām? Lemjot par atalgojumu domē, es, ja tikšu ievēlēts par deputātu, uzstāšu, ka nebūtiska ir nauda, bet nostrādātais laiks. Tātad precīzi jāuzskaita laiks, ko nostrādā vai velta novada domes darbam.


- Kādi būs novadā jūsu pirmie veicamie darbi?


- Vispirms notiks sarunas par to, kuras partijas no ievēlētajiem cilvēkiem savā starpā varēs veidot valdošo koalīciju, lai būtu pamats cerēt, ka lēmumi tiks atbalstīti un idejas tiks virzītas. Otrs jautājums par komandu kā tādu. Varbūt tas skarbi skan - komanda būs tikai no tiem politiskajiem spēkiem, kādus ievēlēs. Kas būs tie cilvēki, kas vadīs pakalpojumu centrus novadā? Neslēpšu, ka vienam otram laikam ir sasolīts un ir svēta pārliecība, ka viņš tur būs - izpilddirektora amatā. Tie ir jautājumi, kas būs jālemj un jārisina. Protams, ir arī citas neatliekamās lietas. Tas ir tāpat kā mazam bērnam, kad pajautājam viņam, kas ir mīļāks - tētis vai mamma? Kad vēlēšanas būs notikušas, mēs redzēsim sabiedrības uzticības balsojumu. Un tad nāk kopā partiju ievēlētie cilvēki un runā.


- Kas būs jūsu prioritātes, strādājot novada domē?


- Tas ir tāpat kā ar pateicības izteikšanu. Ir sāpīgi, ja vienam pasaki paldies, bet otram ne. Tāpat ir ar prioritāšu noteikšanu. Kādu nosauc, bet kādu aizmirsti, nepasaki... Vai mēs varam iedomāties novada attīstību, perspektīvu bez jaunatnes un tās lomas novadā? Ar viņiem man saistās viss, kas skar izglītību, kultūru. Tikpat svarīgi un būtiska ir gan veselības aprūpe, gan sociālā drošība. Protams, nekas nevar attīstīties, ja mums nav labas, spēcīgas uzņēmējdarbības, nav sakārtota imfrastruktūra. Kā es lai pasaku... Piemēram, kas tad ir automašīnā dominējošais - motors, bremzes, elektrosistēma? Tā ir līdzība. Pašvaldība ir ar savām funkcijām. Tās jāskata kontekstā.


- Kā jūs veidojāt savu deputātu kandidātu sarakstu?


- Man mūždien ir salīdzinājumi... Visiem cilvēkiem patīk vai sajūsmu rada 100 latu vai 500 latu naudas zīme vai kāda cita naudas zīme. Bet viens cilvēks nekad nebūs simpātisks visiem. Kur nu vēl viss saraksts! Protams, ja mēs visi vienādi domātu kā cilvēki, tas būtu trakums. Ja visi vīrieši pēkšņi iemīlētos vienā meitenē, ja mums visiem patiktu viens noteikts cilvēka tipāžs, noteiktas rakstura īpašības un tamlīdzīgi...

Mūsu saraksta veidošana notika, manuprāt, ļoti demokrātiski. Līderim bija jābūt vienam. Lokomotīvi vajag. Tikai nav svarīgi, kur tā ir - priekšā vai aizmugurē. Šīs ir novada vēlēšanas. Tāpēc mums sarakstā ir novadā pazīstami cilvēki. Vēlēšanas ir brīdis, kad vēlētāji izdara korekcijas sarakstā, kādai no personālijām pieliekot krustiņu, bet citu izsvītrojot, ja šķiet, ka šis cilvēks nav cienīgs atrasties šajā sarakstā.

Deputātu kandidātu saraksts

"Jaunais laiks", Pilsoniskā savienība

1.Andis Caunītis, Valsts meža dienesta Ziemeļaustrumu virsmežniecība virsmežziņa vietnieks


2.Arnis Šķēls, Izglītības valsts inspekcija vecākais inspektors


3.Ivars Kupčs, valsts SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" Vidzemes reģiona meliorācijas nodaļas vadītājs


4.Vilnis Lapiņš, SIA "Industrija LV" valdes loceklis


5.Jānis Naglis, Lejasciema mežniecības mežzinis


6.Jānis Ločmans, SIA "Gulbenes Baltā pils" muzeja vadītājs


7.Ilze Mezīte, zemnieku saimniecības "Priedkalni" vetārste


8.Dzintars Vasiļjevs, SIA "Vidzemes Būvnieks" Namu uzturēšana un apsaimniekošanas nodaļas vadītājs


9.Andris Graumanis, SIA "AG Ezernieki" valdes loceklis


10.Dace Pajate, pašnodarbinātā persona


11.Inga Zomerovska,  Gulbenes mūzikas skolas pedagoģe


12.Alda Alberte, Tirzas kultūras nama vadītāja


13.Aldis Sebris, Lizuma pagasta pašvaldības sporta metodiķis


14.Aiva Zavacka, Valsts meža dienesta Ziemeļaustrumu virsmežniecības mežsaimniecības daļas vadītāja


15.Marika Sirmā,  Siltāju pamatskolas direktore


16.Mārtiņš Kokars, AAS "Baltikums" Gulbenes klientu apkalpošanas nodaļas vadītājs


17.Aiva Rēdere,  Stāmerienas pagasta pašvaldības lauku attīstības speciāliste


18.Līga Strade, zemnieku saimniecības "Jaunkapenieši" grāmatvede


19.Anita Vandere, SIA"Grantiņi 1" sekretāre


20.Zanda Akmentiņa, SIA "RCI Gulbene" darbiniece