Dzirkstele.lv ARHĪVS

Intars Liepiņš: "Ja būs teikšana, solīto izpildīs"

Inita Savicka

2009. gada 28. maijs 10:46

4212
Intars Liepiņš: "Ja būs teikšana, solīto izpildīs"

"Sabiedrība citai politikai" iestājas par labām pārmaiņām un savstarpēju diskusiju ar iedzīvotājiem

- Kādi novadā būs jūsu pirmie darbi? - Pirmkārt, audits. Jāzina, cik kasē ir naudas un kur tā aizplūst. Otrkārt, funkciju audits. Jāpaskatās kas tur strādā, kas nestrādā, vai darbi nedublējas. Piemēram, vienam cilvēkam ir it kā divi amati, bet patiesībā dara vienu. Treškārt, ļoti aktuāls jautājums - sakārtot siltumapgādes jautājumu. Ņemot vērā , ka šajā situācijā cilvēkiem naudas paliek mazāk, bet siltums nebūs lētāks, tas nozīmē, ka cilvēkiem sagaidāma bēdīga ziema. Ceturtkārt, atvērt konsultatīvo biroju, kas nodarbotos ar Eiropas Savienības līdzekļu piesaistīšanu. Šajā sakarā varu minēt, ka tā varētu būt ne tikai pašvaldība, kas piesaista līdzekļus, bet arī palīdzēt privātpersonām, proti, mēģināt mazināt birokrātisko slogu, sniegt informāciju. Palīdzēt vienkāršajiem iedzīvotājiem, lai viņi sev varētu kaut ko iegūt. Piektkārt, domājam izveidot darba grupas, lai ar konkrētas nozares speciālistiem varētu, piemēram, meklēt izeju no kādām tieši šai konkrētai nozarei samilzušām problēmām. Jo 17 cilvēki nevar iedziļināties katrā situācijā bez attiecīgās nozares speciālistiem. Darba grupas tiktu izveidotas uz brīvprātības principa. Piemēram, tagad medijos tiek runāts par to, ka tiks atlaisti 10 000 pedagogu, tad mūsu politika ir tāda, sanākt skolotājiem un kopā ar deputātiem meklēt izeju.

- Ko redzat novada domes vadītāja amatā?

- No mūsu saraksta daudzi varētu būt, piemēram, Ivo Gāršnieks.

- Ko saprotat ar jēdzienu godīgums?

- Godīgums tā ir atklātība un nesavtība. Ja godīgumu saista ar pašvaldību funkciju pildīšanu, tad tā ir atklātība ar cilvēkiem. Jābūt caurspīdīgam, ja kaut kas tiek bremzēts vai slēpts, tad tas vairs nav godīgums.

- Pats sevi uzskatāt par godīgu?

- Kāpēc gan ne?

- Kādai, jūsuprāt, jābūt deputāta algai?

- Gan deputāta algai, gan citiem pašvaldībās strādājošajiem algai jābūt atkarīgai no padarītā darba. Nevar krasi atšķirties deputāta alga no minimālās algas. Tā varētu būt no 400 līdz 500 latu robežās. Būtu jābūt piesaistītai vidējai algai novadā.

- Kas būs jūsu prioritātes, ja ievēlēs?

- Viennozīmīgi - jaunu darba vietu radīšana. Mēs esam tik daudz redzējuši, ka pašvaldību darbinieki, arī deputāti brauc uz ārzemēm. Bet ko viņi tur dara? Brauc pieredzes apmaiņā? Vai sēž uz kuģa un plunčājas baseinā? Bet vajadzētu meklēt kontaktus un ne jau tikai ārzemēs, arī tepat uz vietas. Galu galā nav jau arī tik daudz jābrauc, ir arī telefons un internets, pa kuriem arī ir iespējams nokārtot lietas. Braukt var tad, kad jau ir kaut kāda konkrētāka doma un vīzija. Latvijā ir Ekspo izstādes par rūpniecību un ražošanu, kāpēc gan lai nedotos tur?


Vēl viena no prioritātēm ir arī kvalitatīva izglītība, kā arī jauniešu nodarbinātība. Jaunieši visu laiku plūst tikai projām no Gulbenes. Protams, šajā ekonomiskajā situācija ir ļoti grūti kaut kā stimulēt, lai viņi atgrieztos, bet būtu jāmēģina. Piemēram, darba devējs viņam maksā algu un pašvaldība plus vēl veic kaut kādu piemaksu pie viņa algas. Vēlreiz norādu, ka šobrīd to izdarīt būtu ļoti grūti, bet ar laiku to varētu panākt. Dot jaunajiem atvieglojums, piemēram, maksā par dzīvokli. Tāpēc pašvaldības rokās ir vajadzīgi instrumenti, lai manipulētu, protams, pozitīvā nozīmē.

- Jūsu partija iestājas par labām pārmaiņām. Ko jūs ar to domājat?

- Paaugstināt iedzīvotāju dzīves līmeni, to mēs panāksim veicot daļēji pieminētos darbos, kurus esam gatavi veikt. Darbi tiks izdarīti, ja mums būs teikšana. Mēs redzam Gulbenes novadu kā pārtikušu un apmierinātu novadu. Gulbene varētu būt kā brends. Daļēji gan tas jau ir arī panākts, piemēram, popularizējot sportu. Vajag veikt visus iepriekš nosauktos darbus, tad arī cilvēks jutīs, ka viss notiek un tad arī radīsies pašapziņa. Mēs varētu būt kā piemērs citām pašvaldībām - atnāca jauni čaļi ar svaigu skatījumu, parādīja, kā vajag.

- Ko darītu savādāk nekā pašreizējiem deputāti?

- Mums būtu nopietnāka attieksme pret darbu. Cīnīsimies par cilvēku dzīves līmeņa uzlabošanu. Neskatīsimies uz pulksteni, bet uz darbu, kas ir jāizdara. Pieņemot svarīgus lēmumus, apspriedīsimies un uzklausīsim iedzīvotāju viedokli. Daudzas lietas iedzīvotājiem nav izskaidrotas, tāpēc pēc tam sākas domstarpības. Deputāts nav tikai 8 stundas diennaktī, bet gan 24.

- Politikā esat iesaistījies pirmo reizi. Kādēļ tieši tagad un tieši "Sabiedrība citai politikai" deputātu kandidātu sarakstā?

- Man padziļināta interese par politiku radās apmēram piecus, sešus gadus atpakaļ. Pirms vairākiem gadiem sāka kultivēt kredītus. Man jau uzreiz ar skaidru aci bija redzams, ka būs nepatikšanas, jo uz parāda dzīvot nav labi. Zināju, ka būs šāds rezultāts, kaut kas lūzīs un kaut kas bruks. Mani daudz kas neapmierināja, tāpēc radās šī padziļināta interese. Visas līdzšinējās partijas, kas ir bijušas man neradīja uzticību. Paskatoties, ko viņi ir darījuši un izdarījuši, redzams, ka ir bijuši klāt pie šaubīgām lietām, piemēram, pieņemti likumprojektu ne šādi, ne tādi. "Sabiedrība citai politikai" ir jauna partija, tur ir jauni cilvēki. Ko es varu pateikt par jauniem cilvēkiem? Kādā raidījumā dzirdēju, ka cilvēkam smadzenes attīstās līdz 30 gadiem, pēc tam tās sāk notrulināties. Man vēl nav notrulinātas smadzenes, jo man tūlīt būs 27 gadi, tāpēc es cilvēkiem esmu iespēja, esmu cilvēks ar idejām un ar pilnu motoru. Esmu spējīgs strādāt.


Dzimis, audzis un arī tagad dzīvoju Lejasciemā. Studēju Latvijas Universitātē pedagoģiju un psiholoģiju. Par pedagogu gan strādājis neesmu. Esmu strādājis citos amatos - būvniecībā, Rīgas dārzi un parki, tirdzniecībā, finanses.

- Jūs programmā sakāt, ka izvērtēsiet mazturīguma slieksni un atvieglosiet nosacījumus maznodrošinātas personas statusa iegūšanai. Kā tas notiks?

- Sociālais darbinieks izvērtēs viņu ikmēneša maksājumus. Pašvaldība, piemēram, var dot atvieglojumus šādu ģimeņu bērniem sporta skolas nodarbībām. Pēc iespējas dosim darbu, ja tas būs mūsu spēkos. Tagad notiek cirpšanas, bet cirpšana jau nav tas labākais, ir kaut kas jārada. Ja cilvēks atnāk un prasa - man vajag naudu, tad ir jāsaprot, ka viņam, pirmkārt, vajag darbu, jāmeklē tā dziļākā jēga, kāpēc viņš atnāk pie tevis un prasa naudu.

- Savā programmā piedāvājat, ka meklēsiet risinājumus un palīdzēsiet tiem, kas ir zaudējuši mājvietu. Kā to saprast?

- Pagaidām jau Gulbenē nav tik slikti, bet tas varētu būt kā riska faktors. Pašvaldībai ir dzīvojamās platības, ar kurām varētu operēt. Paskatīsimies, kas notiek attālākos miestos, ja māja galīgi nav nolaista, tad pašvaldība var tajā ieguldīt minimālus līdzekļus. Būs novads, īpašumi būs vienā datu bāzē. Noteikti būs jāveic kāda centralizēta uzskaite, kur visi darbi, darījumi notiks centralizēti. Katrā tagadējā pagastā būtu pārvaldnieks, nebūtu cilvēkam dokumenti jābrauc kārtot uz Gulbeni. Datu bāze būtu centrā, bet tajā varētu iekļūt jebkurā mūsu pašvaldības tīkla vietā. Bet, protams, ne jau vienā dienā tas viss notiks.

"Sabiedrība citai politikai" deputātu kandidātu saraksts

1.Intars Liepiņš Nodibinājums "La Finanses" Finanšu konsultants

2.Sarmīte Zvirgzdiņa SIA "Līgotnes 97" Valdes locekle

3.Linda Bokaldere SIA "KRK Vidzeme" Galvenā grāmatvede

4.Dita Pētersone Studente

5.Agija Romanova SIA "Latvija Statoil" Pārdevēja

6.Dzintra Ločmele SIA "ZUMM" Aģents

7.Jānis Akmentiņš SIA "Reta" Projektu menedžeris

8.Ivo Gāršnieks SIA "G Birojs" Valdes loceklis

9.Dmitrijs Smagars SIA "Kombainserviss" tirdzniecības menedžeris

10.Jana Keibeniece Z/S "Kalna Pakalnieši" Tūrisma konsultante

11.Maija Bonka Valsts Ieņēmuma Dienests Pārskatu un deklarācijasdaļas vecākā nodaļas inspektore

12.Inese Klimaševska SIA "Līgotnes 97"Grāmatvede

13.Artūrs Smagars Ieslodzījumu vietu pārvalde Uzraugs

14.Eduards Carevs IU "Akmens-Carnik" Izpilddirektors

15.Armands Zvirbulis Latvijas Olimpiskā Vienība Sportists

16.Mareks Princovs SIA "Specs Vidzeme" Menedžeris

17.Normunds Aizupietis bezdrabnieks

18.Ģirts Kokars Bezdarbnieks