Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dāvina gulbeniešiem festivālu “Hepenings”

Diāna Odumiņa

2009. gada 25. maijs 10:24

997
Dāvina gulbeniešiem festivālu “Hepenings”

Pēc divām nedēļām – 6. un 7.jūnijā – Gulbenē notiks trešais starptautiskais amatierteātru festivāls “Hepenings”, kas šoreiz bagātināts ar pūtēju orķestru līdzdalību. Pasākuma organizatore, Gulbenes Tautas teātra režisore Edīte Siļķēna un viņas asistente Ineta Krastiņa “Dzirksteli” informē, ka interesenti ir aicināti visas festivāla izrādes un norises apmeklēt par brīvu.

Festivāls ir dāvana iedzīvotājiem. “Protams, ja kāds grib labu vēlēt un ziedot naudā vai arī dāvājot teātra rekvizītus, tas būs iespējams,” piebilst režisore.

 

Viņa stāsta, ka festivāls notiks kultūras centrā un Vecgulbenes muižā. Sestdien, nākot uz vēlēšanām, iedzīvotāji varēs ienākt arī kultūras centra disko zālē no noskatīties Lejasciema, Lizuma amatierteātra un Gulbenes jauniešu studijas izrādes. Kuplinās svētkus trīs pūtēju orķestri, kas muzicēs teltī pie kultūras centra. Sestdienas vakarā pārcelsimies uz Vecgulbenes muižu un Nevalstisko organizāciju centru, kur arī notiks izrādes. Skatīsimies Rīgas studijteātra “AKA”, lubāniešu un Rīgas Teātra muzeja studijas “Haritas” izrādes.

 

“Visus interesentus naktī uz svētdienu aicinām stundu no pulksten 22.00 pastaigā pa skaisti sakopto Baltās pils parku. Mēs esam to nosaukuši par sajūtu mistēriju stundu. Muzikanti no pūtēju orķestriem uzspēlēs, dziedās aktieri, varēs dziedāt līdzi. Parkā pastaigāsies mistiski tēli un dīķos spoguļosies zvaigznes. Tā būs pilnmēness nakts. Varēs nākt un izbaudīt to, ļaujoties domām un sajūtām, kas vedina projām no ikdienas problēmām,” saka E.Siļķēna.

 

Svētdien, kad pēc vēlēšanām būs atbrīvojusies Gulbenes kultūras centra lielā skatuve, uz tās skatīsimies Rokišku teātra izrādi. Gulbenes Tautas teātris ar izrādi “Kājas” atkal rādīs teātra pagrabiņā. “Tā ir izrāde, kas piederas tieši šai vietai. Ar šo iestudējumu mums saistās īpašas izjūtas un atmiņas,” saka režisore.

 

E.Siļķēna atgādina, ka pirmais “Hepenings” notika, kad Gulbenes Tautas teātrim apritēja 20 gadi. “Jūnijs ir mūsu mēnesis, jo 1985.gadā Jāņos ieguvām Tautas teātra nosaukumu,” saka viņa. Režisore piebilst, ka arī trešais “Hepenings” ir plānotais pasākums, kas šoreiz ir mēneša sākumā un ir sakritis ar vēlēšanām.

 

“Sakarā ar ekonomisko krīzi festivāla budžets ir samazināts uz pusi, tāpēc nav izdevies viss, ko iecerējām, taču teātra svētki būs. Brauc pie mums ciemos atkal draugi no Lietuvas – Rokišku teātris. Ļoti žēl, ka atbrauks nevarēs Gulbenes sadraudzības pilsētas – Rietavas – teātris no Lietuvas. Arī viņiem ir finanšu krīze. Bijām ļoti gaidījuši draugus ciemos. Paldies Vecgulbenes muižas kompleksam un uzņēmējiem, kas atbalstījuši šo festivālu, lai kopā mēs radītu svētkus Gulbenē,” saka E.Siļķēna.