Dzirkstele.lv ARHĪVS

Muižas klēts būs pieejama apmeklētājiem

Malda Ilgaža

2009. gada 14. maijs 14:45

827
Muižas klēts būs pieejama apmeklētājiem

Gulbenes Vēstures un mākslas muzeja darbinieki šobrīd čakli rosās Vecgulbenes muižas bijušajā klētī Brīvības ielā 9, kas celta 19.gadsimtā. Tur pēc remonta atrodas plašs etnogrāfijas un darbarīku atvērtais krājums, kas svinīgi tiks atklāts pulksten 19.00 Muzeju nakts pasākumu laikā 16.maijā.


Interesenti ar krājumu varēs iepazīties līdz pulksten 1.00. “Vecgulbenes muižas klēts sakārtošana un pieejamība apmeklētājiem ir mana sapņa piepildījums,” saka Gulbenes Vēstures un mākslas muzeja direktore Valda Vorza.


Ekspozīcijai ir dots nosaukums “Ceļojums laikā”, jo ikviens nokļūs vidē, kāda Latvijā bija pirms apmēram simts gadiem. Klētī apjomīgos plauktos ir izkārtoti seni amata rīki, uzstādītas stelles, izvietotas varenas pūra lādes, skapji, zirgvilkmes rati, mucas un daudzi citi vēsturi apliecinoši priekšmeti. V.Vorza stāsta, ka senlietu atvērtais krājums ir papildināts ar akmeņu kolekcijām, ko muzejam laipni atvēlējuši to kolekcionāri. Apskatāmas ir arī tālruņu centrāļu iekārtas un lielais kinoprojektors. “Lai daudzus eksponātus sakārtotu apskatei, talkā aicinājām cilvēkus, kuri mums palīdzēja uzstādīt stelles, kinoprojektoru un citu. Patīkami, ka viņi mums palīdzēja ar lielu interesi, atlika tikai palūgt. Lai krājums būtu izmantojams ikdienas darbam ar apmeklētājiem, to esam izkārtojuši tā, lai tas būtu vizuāli tīkams, saprotams un uzskatāms ikvienam cilvēkam,” saka V.Vorza.

 

Muzeja atvērtais krājums ikvienam apmeklētājam būs apskatāms ne tikai Muzeju naktī, bet arī turpmāk. Iepriekš tikai jāpiesakās pie muzeja administrācijas Brīvības ielā 10.“Atklāto krājumu varēs apskatīt tikai gida vadībā, jo ikdienā klēts nebūs atvērta,” piebilst direktore.

 

Vairāk foto


Viss top atbilstoši projektam


Kopš 2005.gada Vecgulbenes muižas klētī, kur atrodas muzeja atklātā krājumu glabātava, notiek remonts. Notikušas atjaunošanas projekta divas kārtas, kam līdzekļi rasti no valsts investīciju fonda ar 20 procentu rajona padomes līdzfinansējumu. 2006.gadā ēkas caurais šīfera jumts ir nomainīts ar māla kārniņu segumu un sakārtots mansards, daļēji atjaunota elektroinstalācija. Pērn sakārtota ēkas ārējā fasāde, ielikti jauni logi, grīdas, kā arī pilnībā sakārtota elektroinstalācija. Ugunsdrošības un apsardzes signalizācijas ierīkošanai finansējums rasts no Kultūrkapitāla fonda. “Ja saņemsim līdzekļus projekta trešajai kārtai, tad glabātavā ierīkosim ventilāciju un apkuri, jo mūsu mērķis ir piesaistīt skolēnus mācību gada laikā apmeklēt muzeja pedagoģiskās programmas, kas jau ir gatavas. Nodarbības noritēs autentiskā vidē,” saka V.Vorza.