Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pavasarī - uz vimbām

Evita Brokāne

2009. gada 28. aprīlis 17:43

3036
Pavasarī - uz vimbām

Vimbu Gaujā ir daudz, bet tās vēl kārtīgi neķeras
Katrs makšķernieks pavasarī labprāt dodas makšķerēt vimbas. Gulbenes rajona makšķernieki ir iecienījuši Gauju, starp tiem ir arī lejasciemietis Andris Sirmacis.

A.Sirmacis dzīvo turpat Lejasciemā un šajās dienās mēģina uz upi aizbraukt katru dienu.

 

"Man te viss ir pazīstams, zinu katru bedrīti. Vimbas te jau ir sanākušas, ir tikai jāmēģina dabūt ārā. Gaujā šogad ir ļoti daudz vimbu, no stāvajiem krastiem tās var arī saskatīt, taču pagaidām tās vēl labi neķeras," secina makšķernieks.

 

A.Sirmacis tikai cer, ka līdz ar ūdens nokrišanos Gaujā nebūs klāt arī malu zvejnieki, kas izsit zivis ar elektrību.

 

"Katru gadu šādi brīnumi tiek pieredzēti, viens moments un Gauja paliek tukša. Vienā dienā zivis ir, otrā dienā - vairs nekā," saka A.Sirmacis.

 

Noķēris 10 vimbas

Lejasciemietis stāsta, ka tagad jau makšķernieki te sēž katru dienu rītos un vakaros.

 

"Arī es atbraucu un pasēžu, kamēr apnīk. Ja nav copes, dodos prom. Ja cope ir, varu nosēdēt ļoti ilgi. Šogad esmu noķēris vēl tikai desmit vimbas. Tas ir maz. Citiem vīriem jau ir pa 30, taču viņi te sēž diendienā, es tikai trešo dienu biju atbraucis," stāsta makšķernieks.

 

Noķertās vimbas Andris pats parasti iztīra, bet sieva sacep. Ja gadās noķert vairāk, tad tās tiek izžāvētas.

 

"Siltas, žāvētas vimbas ar ķiplokiem ir ļoti garšīgas," atzīst Andris.

Ar 1.maiju būs atļauta arī makšķerēšana no laivām un citiem peldošiem transportlīdzekļiem. A.Sirmacis saka, ka tagad būs grūti izvēlēties, vai braukt uz vimbām vai spiningot - viss tagad būs vienā laikā.

 

Ūdens vēl par vēsu

Arī gulbenietis Dzintars Peipāns šogad jau ir izmēģinājis roku vimbu makšķerēšanā. Viņš pagājušajā sestdienā bija devies uz Gauju Alūksnes rajona Virešu pusē.

 

"Citi brauc uz tuvākām vietām, bet man Gauja ir vairāk pazīstama tieši tajā pusē. Man tur zināmas kādas četras piecas vietas. Ja tur zivis ir, tad viss ir kārtībā, ja ne - es saku, ka Gaujā vimbu nav," saka Dz.Peipāns.

 

Sestdien viņš jau pulksten 6.00 no rīta bijis pie Gaujas.

 

"Nekas neņēma līdz brīdim, kad uzlēca saule un palika siltāks. Ūdens jau vēl ir par vēsu. Kad ūdens temperatūra paliek siltāka un vimbas gatavojas nārstot, tās sāk pulcēties baros. Pagaidām tās vēl ir izklaidus. Sestdien man izdevās izvilkt trīs vimbas un vienu skaistu sapalu. Ja trāpies īstajā laikā, kad vimbas gatavojas nārstam, tad copē ļoti labi. Pašā nārsta laikā tās atkal ņem ļoti slikti. Var redzēt, ka bari staigā, spēlējas un dauzās, bet neņem," stāsta makšķernieks, kurš pēc dažām dienām nolēmis atkal doties uz vimbām turpat Virešu pusē.