Dzirkstele.lv ARHĪVS

Bebrus vēl var medīt līdz aprīļa beigām

Evita Brokāne

2009. gada 7. aprīlis 15:00

3998
Bebrus vēl var medīt līdz aprīļa beigām

Bebru skaits pēdējo gadu laikā ir ļoti palielinājies
Ņemot vērā bebru populācijas skaitlisko pieaugumu, Valsts meža dienests izdevis rīkojumu par bebru medību termiņa pagarināšanu līdz 30.aprīlim.

Šāds lēmums pieņemts, lai tiktu nomedīts lielāks bebru skaits un lai samazinātu postījumu apjomu mežsaimniecībai, lauksaimniecībai un meža infrastruktūras objektiem.

Nomedīt nav viegli

Arī Ozolkalna mednieku kolektīva mednieks Uģis Žīds uzskata, ka bebru mūsu mežos ir savairojies ļoti daudz, tos var atrast gandrīz katrā grāvī, turklāt tie ir diezgan lieli kaitnieki, jo, ierīkojot aizsprostus, viņi applūdina teritorijas un tādējādi bojā var iet vērtīgas mežu audzes.

U.Žīds uzskata, ka medniekiem ir jācenšas pēc iespējas samazināt bebru skaitu, viņš atbalsta arī bebru medību termiņa pagarinājumu.

U.Žīds gan arī piebilst, ka patiesībā bebrus nemaz arī nav tik viegli nomedīt un daudzi mednieki nemaz to negrib darīt.

"Ir speciāli jābrauc un jāmeklē šie dzīvnieki, reizēm gadās arī diezgan ilgi sēdēt un gaidīt, kamēr bebrs izlien ārā no sava slēpņa. Viss tagad paliek dārgāks, daudzi mednieki arī negrib tērēt naudu degvielai, lai vairākus vakarus speciāli brauktu un gaidītu iespēju nomedīt bebru," spriež mednieks.

Ādu nevar nodot

U.Žīds atklāj, ka šajā sezonā viņš nevar lepoties ar lielu nomedīto bebru skaitu, viņš nomedījis vien kādus sešus septiņus grauzējus, taču tagad, kad ledus ir nokusis, viņš domā vēl pacīnīties ar tiem.

"Tagad jau bebrus medī tikai gaļas dēļ. Kādreiz bija labi, ka bebru ādas varēja nodot un par tām saņemt naudu. Daudzi mednieki tieši tādēļ arī tos medīja," vērtē U.Žīds.

Domājot par to, kā varētu ierobežot bebru populāciju, U.Žīds min savulaik izteiktos priekšlikumus grozīt likumdošanu un noteikt bebrus par nelimitētiem dzīvniekiem, taču viņš uzskata - ja arī tā notiktu, medniekiem tik un tā būtu jāiegulda diezgan liels darbs, lai samazinātu bebru skaitu.

Mednieki ir samērā kūtri

Ziemeļaustrumu virsmežniecības medību un ugunsdzēsības daļas vadītājs Laimonis Kļaviņš norāda, ka Ziemeļaustrumu virsmežniecības teritorijā pagājušajā gadā tika uzskaitīti 7337 bebri. Atļauts nomedīt bija 4374 bebrus, taču uz šāgada 1.februāri bija nomedīti tikai 884 bebri.

"Februārī viss vēl bija ledū, tādēļ mednieki bebrus medīt droši viens sāks tikai tagad. Es neceru uz ļoti labiem rezultātiem. Jācer, ka sasniegsim vismaz pagājušā gada līmeni ( pērn tika nomedīti 1475 bebri). Mednieki šajā jautājumā ir samērā kūtri, taču visu izsaka ekonomika. Ja jau par ādām maksātu, droši vien medītu vairāk. Jāteic gan, ka no bebriem medniekiem tiek taču arī dziedzeri un veselīga gaļa - it kā jau par velti medīts netiek, taču cits jautājums ir, cik daudz cilvēku ēd šo gaļu," spriež L.Kļaviņš.

Nomedī pusi no atļautā daudzuma

Pēc Valsts Meža dienesta apkopotās informācijas par medījamo dzīvnieku uzskaites datiem, bebru skaits tikai pēdējo trīs gadu laikā pieaudzis par gandrīz 9000 dzīvnieku un 2008.gadā sasniedzis jau 82 277 bebrus. 2006.gadā bija 73 502 bebri, 2007.gadā - 77 474. Noteiktais maksimāli pieļaujamais nomedījamo bebru skaits 2006.gadā bija 29 960, 2007.gadā - 34 595, 2008.gadā - 37 712.


Galvenā problēma ir tā, ka kopumā faktiski nomedītais īpatņu skaits tikai 2007.gadā pārsniedza pusi no atļautā, iepriekšējos gados tas bija vēl mazāks. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc bebru populācija tik strauji palielinās.