Dzirkstele.lv ARHĪVS

Mednieks bez medību suņa nav kārtīgs mednieks

Evita Brokāne

2009. gada 31. marts 10:57

2534
Mednieks bez medību suņa nav kārtīgs mednieks

Andra Graumaņa palīgi medībās ir trīs suņi - taksene un divas laikas
Mednieku kluba "Pārupe" vadītājs Andris Graumanis atzīst, ka mednieks bez medību suņa nav kārtīgs mednieks. Kopš viņš iet medībās, viņam vienmēr līdzi dodas arī suņi.

A.Graumanim ir bijuši dažādi putnu suņi, laikas - gan Austrumsibīrijas, gan Rietumsibīrijas, gan arī Krievu - Eiropas. Pašreiz viņam ir divas Krievu - Eiropas laikas un taksis. Labi palīgi

"Rokim šobrīd jau ir ceturtais gads, bet Rikai martā palika gads. Taksene Zika man jau ir piecus gadus. Viņa ir mans pirmais takšu šķirnes suns. Taksene vislabāk palīdz bebru, lapsu un jenotu medībās, savukārt laikas, ejot medībās uz meža cūkām, aļņiem, protams, arī uz citiem zvēriem. Alās taču laiku neielaidīsi. Kamēr nav sniega Zika labi dzen arī citus dzīvniekus, bet ziemā pa sniegu viņa nevar paskriet īso kājiņu dēļ. Ļoti labi mežā strādā Rokis. Arī Rika jau no rudens iet līdzi medībās, viņai ir labas sekmes. Abas laikas man ir arī uztrenētas iet pa asins pēdu. Vienam aizšautam kuilim pa pēdām suņi gāja pakaļ astoņas stundas, līdz atrada," stāsta A.Graumanis.

Mednieks atklāj, ka suņi, protams, ir arī speciāli jāmāca.

"Jau kopš kucēna vecuma ir jāņem līdzi medībās, vedu arī uz Alūksnes rajona zemnieku saimniecību "Imanti", kur parasti notiek medību suņu sacensības. Tur suns var iepazīt meža cūku, kā arī saprast, kas vispār no viņa tiek prasīts. Protams, šiem suņiem medības jau ir arī gēnos, suņi ir ar labiem ciltsrakstiem," saka A.Graumanis.

Piedalās sacensībās un izstādēs

Mednieks atklāj, ka ar saviem suņiem piedalās arī medību suņu sacensībās un izstādēs.

"Takšiem sacensības notiek alās, taču es labāk pārbaudu suni dzīvā dabā kinologa klātbūtnē. Ar Roki jau vairākus gadus piedalāmies sacensībās zemnieku saimniecībā "Imanti". Sunim tur aplokā desmit minūšu laikā ir jāatrod meža cūka, pēc tam desmit minūtes tā ir jāaprej un beigās saimniekam ir jāspēj suns atsaukt atpakaļ pie sevis. Ja viņš to nespēj izdarīt, tad - nekā. Rokis ir ieguvis vairākus 3.pakāpes diplomus. Daudzi mednieki brīnās, kā man izdodas suni atsaukt atpakaļ, jo daudzi to nevar izdarīt. Man šādu problēmu nekad nav bijis. Suns ir jāaudzina. Nevar viņu vienkārši paņemt un ļaut, lai skraida savā vaļā. Arī mājās, ikdienā, suns ir jāradina pie paklausības," ir pārliecināts mednieks.

Arī medību suņu specializētajās izstādēs Andra suņiem ir labi panākumi. Izstādē tiek vērtēts gan eksterjers, gan arī suņu sasniegumi darba pārbaudēs. Arī šogad 22.augustā Andris ar saviem suņiem dosies uz izstādi Ļaudonā. Viņš lepojas ar saviem suņiem un atzīst, ka tie ir labi palīgi medībās.