Dzirkstele.lv ARHĪVS

Novērtē Gulbenes teātra veikumu

Diāna Odumiņa

2009. gada 27. marts 17:20

1987
Novērtē Gulbenes teātra veikumu

Teātra dienu atzīmē, priecējot Gulbenes publiku
No 62 Latvijā skatei "Gada izrāde 2008" pieteiktajiem amatierteātru iestudējumiem ekspertu atzinību ir guvis arī Gulbenes Tautas teātra iestudējums - F.Arnolda un E.Baha situāciju komēdija "Spāniešu muša" - Edītes Siļķēnas režijā. Šīs izrādes scenogrāfija ir atzīta par vienu no labākajām. Pavisam šai nominācijai ir pieteikti seši iestudējumi. Nominācijā "Labākais aktieris" starp četriem dažādu Latvijas amatierteātru pārstāvjiem ir arī gulbenietis Ivars Suseklis par Pētera Pipara lomu iestudējumā "Spāniešu muša". E.Siļķēna un I.Suseklis ir aicināti 3.aprīlī piedalīties svinīgā pasākumā Rīgā, Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūrā, kur tiks paziņoti paši labākie šajās nominācijās.

Pamana neparasto scenogrāfiju E.Siļķēna "Dzirkstelei" saka, ka tas vien ir ievērojami, ka gulbenieši ir pamanīti un atzinīgi novērtēti par neparasto, abstrakto scenogrāfiju, kaut teātrim nemaz nav sava scenogrāfa. Skatuves ietērps ir dzīvi cilvēki - aktieri -, kas iejūtas galda, krēslu, durvju un telefona lomā. Līdz ar to scenogrāfija ir bijusi vēl viena režisores radošā izpausme. Kāpēc tā? Tā nebūt nebija izejas un lēta risinājuma meklēšana ekonomiskās krīzes priekšnojautās, kā varētu šodien domāt.

"Tas bija radošs moments. Izjūta. Lai komēdijas iestudēšana būtu man pašai un aktieriem interesanta," saka E.Siļķēna.

Situāciju komēdiju, kā uzsver viņa, ir grūti nosaukt par lielu māksliniecisku vērtību. Tas ir viegla rakstura žanrs un tur nav jāmeklē dziļāka jēga. Taču šāds iestudējums dāvā prieku gan skatītājiem, gan aktieriem, jo tā ir iespēja izspēlēties raksturlomās no sirds un baudīt labsajūtu.

Prieks par aktiera veiksmi

I.Suseklis jau 15 gadus ir Gulbenes Tautas teātra aktieris.

"Ko nozīmē būt amatierteātra aktierim? Tas ir hobijs, kas padodas tad, ja to dara no sirds. Ivars teātrī sevi apliecinājis kā atvērts cilvēks. Viņš ir viens no tiem, kas pilnveido sevi, aug dzīves viedumā. Jānovēl nezaudēt šo īpašību," saka režisore. I.Suseklis

"Dzirkstelei" atzīst: "Patīkami, ka izrāde "Spāniešu muša" ir ievērota un žūrijas cildināta." Viņš uzskata, ka veiksme teātrī un aktierspēlē netop vienā dienā. I.Suseklis, izjautāts par attieksmi pret Teātra dienu, saka: "Es mīlu dzīvi, cilvēkus, kas mēs esam kopā teātrī. Mēs, protams, svinam šo dienu."

E.Siļķēna piebilst, ka Gulbenes Tautas teātra draugi svētdien, 29.martā, pulksten 16.00 Stāķu skolas zālē būs mīļi gaidīti Teātra dienai veltītajā izrādē "Nāriņa", kas tapusi pēc Leona Brieža poēmas motīviem. Pēc nedēļas amatierteātris ar šo iestudējumu piedalīsies festivālā Lietuvā, Rietavā.