Dzirkstele.lv ARHĪVS

Ja pagrabs pilns, tad krīzi nejūt

Malda Ilgaža

2009. gada 21. februāris 15:24

644
Ja pagrabs pilns, tad krīzi nejūt

Kā izdzīvot krīzes laikā? Ja laikus sagatavoti krājumi no pašu audzētiem dārzeņiem un ogām, kā arī no meža veltēm un pagrabā rindojas burkas, pašu spiestu sulu pudeles, tad krīzi pārdzīvot vieglāk. Pilns pagrabs ar pašas sarūpētiem gardumiem ir Tirzas pagasta "Liepavotu" saimniecei Valijai Svolakai, kura ikdienā strādā par pavāri Tirzas sociālās un veselības aprūpes namā.

"Liepavotu" saimniece Valija Svolaka stāsta, ka ne tikai pašas ģimenei sagatavojot krājumus ziemai. Viņa padaloties arī ar kaimiņiem.

"Kad padodas ābolu raža, vāru ievārījumus, spiežu sulu, nolieku glabāšanai, kā arī žāvēju, lai būtu ko vārīt ķīseļus. Pie mājas ir ogulāji, kam cītīgi nolasu ogas. Kad ienākas meža ogas un ir klāt sēņu laiks, nesēžu mājās. Tagad jau pat vīrieši, kuri līdz šim atturējās no ogu lasīšanas, to dara ļoti cītīgi," stāsta V.Svolaka. Sēnes viņa sāla un marinē pēc īpašas receptes.


Burkās tiekot likti ne tikai gurķi, bet arī kāposti, kabači, bietes un citi dārzeņi. Garšvielas, kas nepieciešamas konservēšanai, Valija nepērk veikalā, bet izaudzē dārzā.

"Pagrabā burkas neesmu skaitījusi, jo to ir ļoti daudz. Kaimiņi jau joko, kā es visu to apēdīšot," smejas saimniece.

Veikalā viņa lielākoties pērkot tikai cukuru, sāli, miltus, dažkārt arī maizi, kad to pati necepot. Veikalu piedāvātās eļļas vietā Valija labprātāk izmanto cūku taukus, jo kūtī tiek turēti rukši, vistas un truši.

"Tas nozīmē, ka arī gaļa un olas nav jāpērk. Aizejot uz veikalu, īpaši akcijas nepētu, jo lielākoties tās ir preces, kuras nepērku. Laikam neprotu arī sameklēt, jo uz veikalu eju reti," saka V.Svolaka.

Viņa uzskata, ka, dzīvojot laukos, cilvēki daudz ko var izaudzēt paši. Pensionāre pat kaimiņiem dāļājusi stikla burkas, mudinot sālīt un skābēt. Valija ar prieku atzīst, ka daudzi esot sākuši apzināties, ka kādreiz aizlaistie tīrumi un nelielās dobes atkal jāsāk apstrādāt.