Dzirkstele.lv ARHĪVS

Dokumentālās filmas "Snoudons un Margareta" pirmizrāde

2009. gada 13. februāris 16:10

3286
Dokumentālās filmas "Snoudons un Margareta" pirmizrāde

"Viasat History" šo dokumentālo filmu demonstrēs 14. februārī, Sv. Valentīna dienā, pulksten 20:00. Dokumentālajā filmā draugi un ģimene pirmo reizi izklāsta dažādus faktus par Lielbritānijas karaliskā pāra Tonija Snoudona un Princeses Margaretas vētraino laulību, atklājot, kas slēpās aiz šīs it kā apskaužamās dzīves - dzeršana, neuzticība, strīdi, meli un nodevība. 

1960. gada maijā tūkstošiem pielūdzēju sajūsminājās par Lielbritānijas pāri, kas stāvēja uz Bekingemas pils balkona pēc kāzu ceremonijas, kuras tiešraide tika translēta visā pasaulē. Viņš bija pēckara augstākās sabiedrības zelta zēns - izskatīgs, asprātīgs un ļoti talantīgs fotogrāfs, kurš tuvojās savas karjeras virsotnei. Viņa bija tā laika princese Diāna, viena no skaistākajām un cienījamākajām sievietēm pasaulē, Karalienes Elizabetes II māsa. Kopā viņi veidoja karalisko ģimeni, kas bija stilīga, moderna, draudzējās ar māksliniekiem, rakstniekiem un popmūzikas zvaigznēm. Tā laika avīzes dēvēja viņus par pasaku pāri, bet kā jau tas dažreiz ar pasakām notiek, arī šī drīz vien pārvērtās par īstu murgu. Snoudonu 18 gadus ilgā laulība izjuka 1978. gadā. Tā bija pirmā karaliskās ģimenes šķiršanās 400 gadu laikā, kam sekoja laikraksti, kas karalisko ģimeni aplēja ar dubļiem un satrieca tās autoritāti sabiedrības acīs. Tonijam tika dziedātas slavas dziesmas, bet Margareta tika vainota laulības izjaukšanā un apsūdzēta par iesaistīšanos skandalozās attiecībās ar jaunu vīrieti Rodiju Levelinu.

Vēsturiski fakti:
 
Lords Snoudons (dzimis 1930. gada martā)
Pirmais Grāfs Snoudons (dzimis Tonijs Ārmstrongs-Džounss) nāca no sīkmuižniecības Velsā. Viņa tēvs bija advokāts, māte - sabiedrības skaistule. Viņi izšķīrās, kad bērnam bija pieci gadi. Un Tonija attiecības ar viņa vēso, atturīgo māti nekad neuzlabojās. Zēns tika izglītots Ītonā un Kembridžā, vēlāk viņš uzsāka karjeru fotogrāfijas mākslā. 20. gs. 70. gados viņš bija kļuvis par vienu no labākajiem Lielbritānijas fotogrāfiem un veica revolūciju teātra fotogrāfijā atsakoties no studiju gaismām, dodot priekšroku neformālai videi. Vairāk kā 100 viņa pasaules slavenību portreti tagad atrodas Nacionālajā Portretu galerijā Londonā. Pēc šķiršanās ar Princesi Margaretu Snoudons apprecējās atkal, bet šī laulība izjuka pēc otrā bērna dzimšanas 1998. gadā. 1996. gadā pašnāvību izdarīja Anna Hila, kura bija viņa mīļākā vairāk kā 20 gadu.
 
Princese Margareta
(1930. gada 21. augusts - 2002. gada 9. februāris)
Princese Margareta, karalienes Elizabetes II jaunākā māsa, bija Džordža VI mīļākā meita. Viņš kļuva par karali pēc brāļa Karaļa Edvarda VII atteikšanās no troņa, lai apprecētos ar amerikānieti Valisu Simpsoni. Pēc kara Margareta iemīlējās kapteinī Pīterā Taunsendā, kurš bija 16 gadus vecāks par viņu, bet nevarēja ar viņu apprecēties, jo viņš bija šķīries. Pēc šķiršanās ar Snoudonu Margareta vairs nekad neapprecējās. Viņas tālākā dzīve slīga slimībās un nespēkā. Kad Margareta 71 gada vecumā nomira no sirdslēkmes, Lords Snoudons un viņu bērni Lords Linlijs un Lēdija Sāra Šato stāvēja pie Mērijas kapa.