Dzirkstele.lv ARHĪVS

Iegūst pirmo vilka trofeju

Inita Savicka

2009. gada 12. februāris 14:50

2072
Iegūst pirmo vilka trofeju

Raivis Bērziņš: "Medījuma gaidīšanas process man sagādā baudu, jo tad vari sēdēt un pārdomāt dažādas dzīves situācijas, pabūt vienatnē ar sevi un sakārtot savas domas."
Gulbenietim Raivim Bērziņam šo pirmdien izdevās nomedīt pirmo vilku, kaut arī medībās viņš dodas jau 17 gadus.

R.Bērziņš stāsta, ka kādā meža pļavā Līgo pagasta pusē vairākas dienas pēc kārtas tika manītas svaigas vilka pēdas. Tad arī radusies interese šo pelēci nomedīt.

Nošauj ar pirmo šāvienu

"Nolēmu pasēdēt šajā vietā, kaut gan cerību nebija nekādu. Jāatzīst, ka vilks ir diezgan rets medījums. Sāka krēslot, kad pļavā parādījās vilks. Nāca viņš diezgan piesardzīgi, klausījās, skatījās visapkārt. Tad panāca tuvāk uz manu pusi. Attālums bija apmēram 35 metri. Es šāvu. Pēc tam gan vilks uzreiz it kā metās skriet atpakaļ pa savām pēdām. Kad šāviena vietā ieraudzīju asinis, tas liecināja par trāpījumu un pēc kādiem100 metriem zemē gulēja vilks. Vilku tēviņš varētu būt apmēram trīs vai četrus gadus vecs, bet man to ir grūti precīzi pareizi pateikt," stāsta R.Bērziņš.


Mednieks piebilst, ka pelēča āda un galvaskauss tiks izmantoti kā trofejas un glabāsies pie viņa mājās.

Medniekam jābūt pacietīgam

R.Bērziņš stāsta, ka viņam šogad vēl ir izdevies nomedīt septiņas meža cūkas, vienu briežu bulli un vienu vilku. Medniekam labāk patīk doties kolektīvās medībās, jo atmosfēra, kas valda kompānijā, un pats process ir lieliski.

"Protams, pēdējos gados aizvien vairāk sāk patikt arī gaides medības, jo lielākā medību sezona tiek pavadīta gaides medībās. Dzinējmedības ir tikai oktobrī, novembrī, decembrī un janvārī. Tie ir tikai četri mēneši," teic R.Bērziņš.


Viņš uzsver, ka medniekam ir jābūt ļoti pacietīgam. "Medījuma gaidīšanas process no vienas puses man sagādā baudu, jo tad vari sēdēt un pārdomāt dažādas dzīves situācijas un pabūt vienatnē ar sevi, sakārtot savas domas, no otras puses, tas ir tāds pozitīvs moments, kad var vienkārši pavērot dabu. Medības man ir kļuvušas par vienu no vissvarīgākajiem vaļaspriekiem," teic R.Bērziņš.

Vēl var mēģināt medīt vilkus

Ziemeļaustrumu virsmežniecības medību un ugunsdrošības daļas vadītājs Laimonis Kļaviņš skaidro, ka pašlaik mūsu virsmežniecības teritorijā jau kopā ir nošauti 19 vilki. Vēl var medīt, tikai tas ir jāsaskaņo ar L.Kļaviņu. Savukārt viņš sazinās ar Valsts meža dienestu, kur tiek dota atbilde. Valstī ir palikuši tikai kādi pieci vilki, ko vēl atļauts medīt. Limits jau ir izpildīts, tagad tiek šauts no rezerves.

"Mednieks, kurš šonedēļ Līgo pagastā nošāva vilku, arī no sākuma sazinājās ar mani, tad es savukārt sazvanīju dienestu Rīgā, kur norādīja, ka medīt drīkst. Tā mednieks saņēma atļauju, un vilku nomedīja," skaidro L.Kļaviņš.