Dzirkstele.lv ARHĪVS

Noķer lielu līdaku

Evita Brokāne

2009. gada 20. janvāris 17:13

1960
Noķer lielu līdaku

Juris Spenners atzīst, ka makšķerēšana ir lieliska atpūta
Šķienerietim Jurim Spenneram nesen izdevās uz ūdas noķert 8,2 kilogramus smagu līdaku.

Šī lielā zivs tika izvilkta Sudala ezerā.

 

"Tā bija pirmā zivs, kas man tajā dienā paņēma. Sākumā šķita, ka tur nekā nebūs, jo nāca ļoti viegli. Domāju, kādi divi kilogrami vien būs, bet tad nācās sešas reizes laist atpakaļ, beigās ar āķi izvilkām laukā. Zivs bija apmēram metru gara, garāka pat par manu dēlu Jāni. Uz svariem, kas bija līdzi uz ezeru, nevarējām nosvērt, mājās svari rādīja 8, 2 kilogrami," stāsta J.Spenners. 

 

Tajā dienā viņam vēl izdevās izvilkt četras līdakas.

 

"Trīs līdakas bija pa pusotram kilogramam un viena - divi kilogrami. Toties manam draugam, kas makšķerēja turpat blakus, nebija it nekā."

 

J.Spenners norāda, ka svarīgākais ir iepriekš saķert mazās zivtiņas.

 

"Lieku virsū un aiziet. Pēc likuma var būt divas ūdas, todien ar abām ūdām arī strādāju. Kad ūdai paceļas karodziņš, tad iet kā kino. Ja neķeras līdakas, tad var ķert arī mazās zivis," atzīst makšķernieks.

 

Šī lielā līdaka ir līdz šim lielākā zivs, ko Jurim izdevies noķert.

 

"Bieži vien mājās ir nācies braukt arī tukšā, taču citkārt gadās arī labs loms. Piemēram, decembrī vienas nedēļas laikā man izdevās noķert 23 līdakas," atklāj J.Spenners.

 

Uz Peipusu gan šķienerietis nebrauc.

 

"Pēdējo reizi tur biju pirms desmit gadiem, daudzi pazīstami cilvēki gan turp dodas. Man nepatīk, ka tad ir naktī jāceļas, ceļš ir garš, jāpērk arī licences. Jau tepat uz vietas makšķernieku kartes šogad ir kļuvušas krietni dārgākas. Uz kvartālu maksā 5 lati un uz gadu - 10 lati. Gulbenē vienubrīd uz gadu nevarēja iegādāties, tādēļ bija jāpērk vien uz kvartālu, tagad iztērēšu krietni vairāk. Arī visi makšķerēšanas piederumi maksā naudu, tāpat jau vajag kaut ko nopirkt," spriež makšķernieks.

 

Taču viņš atzīst, ka makšķerēt viņam ļoti patīk.

 

"Braucu makšķerēt gan ziemā, gan arī vasarā. Kad vien ir brīvs laiks, tā prom uz ūdeni. Makšķerēšana ir ļoti laba atpūta, var aizmirst gan visus kreņķus un nepatikšanas, gan arī darbus," atzīst J.Spenners.