Dzirkstele.lv ARHĪVS

Otrajos Ziemassvētkos nošauj divus lūšus

Malda Ilgaža

2008. gada 30. decembris 10:05

4285
Otrajos Ziemassvētkos nošauj divus lūšus

Ziemeļaustrumu virsmežniecībā izpildīts lūšu limits. Nošauti 22 meža kaķi.
Otrie Ziemassvētki šogad īpaši veiksmīgi bijuši mednieku kluba "Litene" vadītājam litenietim Jānim Kļaviņam, kurš 26.decembrī nošāvis divus lūšus.

"Abi dzīvnieki nomedīti ar pirmo šāvienu. Tagad manā kontā pavisam jau ir četri nomedīti lūši. Par dzinēju bija mans dēls, kurš pirms medībām teica, lai es tikai stāvot tur, kur lūši nāks, viņš dzīvniekus piedzīšot," stāsta J.Kļaviņš.

 

Jūtas lepns

Abi meža kaķi tika nomedīti medību kolektīva "Akmeņrūcis" teritorijā, kas ietilpst tā sauktajā Auravas galā.

 

"Kā jau mednieks, jūtos lepns. Līdz šim savā dzīvē vienā dienā un vietā neesmu nomedījis uzreiz divus lūšus,"saka J.Kļaviņš.

 

Mednieks abas lūšu ādas, kā arī dzīvnieku galvaskausus glabāšot kā trofejas. Litenes mežos vēl esot palikuši pieci seši lūši, bet tos medīšot nākamajos gados.

 

Pietrūkst staltbrieža

Līdz šim J.Kļaviņam izdevies nomedīt visus Latvijas meža dzīvniekus, izņemot staltbriedi. Viņš joko, ka nekad savā mūžā neesot raidījis lodi vāverei un nekad to arī nedarīšot.

 

J.Kļaviņš mednieka stāžs ir 29 gadi. Pirmajās medībās viņš devies 1979.gadā. Šajos gados, medībās ejot, piedzīvoti arī dažādi interesanti notikumi.

 

"Esmu sašāvis meža cūku un pēc tam bailēs stāvējis pie eglītes, kas sniedzās man līdz jostasvietai, būdams gatavs uz visu, jo ievainots dzīvnieks ir bīstams un agresīvs," atceras mednieks.

 

J.Kļaviņš, kurš ir arī mednieku kolektīva "Akmeņrūcis" biedrs, bilst, ka Litenes pagastā esot veiksmīgi, saudzīgi un pieklājīgi mednieki, kuri nepieļaujot medību ētikas pārkāpumus. Mednieku klubā "Litene" ir 30 biedri, bet "Akmeņrūcī"- apmēram 7 biedri. "Abi kolektīvi medībās dodamies kopā, tāpēc uzskatām, ka esam kā viens vesels kolektīvs," piebilst J.Kļaviņš.

 

Krīt arī vilki

Ziemeļaustrumu virsmežniecības medību un ugunsdzēsības daļas vadītājs Laimonis Kļaviņš stāsta, ka aizvadītajās svētku dienās esot izpildīts virsmežniecībai piešķirtais limits lūšu medībām.

 

"Svētku dienās tika nošauti 10, bet kopējais limits bija 22 lūši. Vislabāk veicās Gulbenes rajona medniekiem, kuri kopumā šinīs dienās nošāva 6 meža kaķus. Savukārt Alūksnes rajonā svētkos krita divi vilki," informē L.Kļaviņš.

 

Medību daļas vadītājs domā, ka lūšu medīšanai papildus limits netiks piešķirts.