Dzirkstele.lv ARHĪVS

Brīvdienās nomedī vairākus lūšus

Evita Brokāne

2008. gada 9. decembris 17:00

3974
Brīvdienās nomedī vairākus lūšus

Mednieki uzskata, ka mūsu mežos lūšu ir ļoti daudz
Pagājušās nedēļas otrajā pusē atkal uzsniga sniegs. Tas medniekiem vieglāk ļāva saskatīt meža zvēru pēdas. Medību biedrības "Stradi" medniekiem šajās brīvdienās izdevās nomedīt arī divus lūšus.

Normunds Zaķis nomedīja lūšu māti, bet Uldis Paiders - jauno lūsi, taču arī tas jau bija gana prāvs. "Gājām meža cūku medībās un ievērojām lūšu pēdas, un tad arī izdevās viņus iekreisēt," stāsta N.Zaķis.

 

Abiem šī mednieku kolektīva medniekiem pirmo reizi ir izdevies nomedīt lūsi, tādēļ gandarījums ir vēl jo lielāks, jo katra mednieka sapnis taču ir nomedīt lūsi.

"Mūsu pusē lūšu viennozīmīgi ir ļoti daudz. Viņi apmetas vairāk tur, kur ir jaunaudzes un kur vairāk uzturas buki, lūšiem arī tur patīk dzīvoties," norāda N.Zaķis.

 

"Meža dienests lūšiem ir noteicis desmit procentu limitu. Ja arī mednieki nomedī desmit procentus uzskaitīto lūšu, viņu vēl paliek pietiekami daudz. Lūši medī stirnas, zaķus, bebrus. Vajadzīgo daudzumu lūšu ir nepieciešams atšaut, citādi viņi var savairoties par daudz," secina U.Paiders.

 

Iepriekš jau rakstījām, ka Ziemeļaustrumu virsmežniecībā (Balvu, Gulbenes un Alūksnes rajonā) lūšu limits ir 22 lūši. Sazinoties ar virsmežniecības medību un uguns apsardzības daļas vadītāju Laimoni Kļaviņu, "Dzirkstele" noskaidroja, ka šajās brīvdienās gandrīz puse lūšu limita jau arī ir nomedīta.

 

"Šajās brīvdienās viens lūsis tika nomedīts Stāmerienas pusē, divi - Stradu pagastā, divi - Viļakā, viens - Gaujienā, viens - Mālupē, viens - Bejā, pirmdien vienu lūsi nošāva arī Vaidavas mežniecībā. Sniega apstākļi ir labi, acīmredzot drīz vien limits tiks atšauts," secina L.Kļaviņš.