Dzirkstele.lv ARHĪVS

Tuvojas pirmizrāde “Marionetēm”

Inita Savicka

2008. gada 2. decembris 14:04

832
Tuvojas pirmizrāde “Marionetēm”

Valmieras teātra Mazajā zālē 7.decembrī notiks pirmizrādē Ingmāra Bergmaņa "Marionetēm". Izrādes režisors - Viesturs Meikšāns. Uzveduma pamatā - pasaulslavenā zviedru režisora un literāta I.Bergmaņa scenārijs 1980.gadā tapušajai kinofilmai "No marionešu dzīves".

Topošajam iestudējumam ir zināma līdzība ar V.Meikšāna iepriekšējo izrādi, Vasilija Sigareva "Fantomsāpēm", jo smagos psiholoģiskos pārdzīvojumus, kas jāiztur varoņiem, režisors atrisina vieglā un nepiespiestā formā.


Sižeta galvenā līnija ir precēta pāra Petera un Katrīnas Ēgermaņu sarežģītās attiecības. Viņu izturēšanos citādi kā par destrukciju nosaukt ir grūti, bet tikpat liela kā tieksme ārdīties un sāpināt vienam otru ir viņu abpusējā vēlēšanās būt kopā.


Izrādes mērķis ir atklāt cilvēka iekšējo konfliktu iemeslus: kā mūsdienīgi intelektuāli cilvēki, ar kuriem skatītājs var viegli identificēties, cenšas atrast risinājumus iekšējām pretrunām.


Kopā ar V.Meikšānu strādā jaunais, bet jau starptautisko atzinību ieguvušais scenogrāfs Reinis Suhanovs.


Lomās aktieri Ilze Pukinska, Ilze Lieckalniņa, Januss Johansons, Inese Ramute, Mārtiņš Liepa, Madars Zvagulis.


I.Bergmanis ir iestudējis 170 izrādes, uzņēmis 62 filmas. Daudzām no tām pats rakstījis scenāriju. I.Bergmaņa daiļrades pētnieki apgalvo, ka viņa filmu, izrāžu un scenāriju pamatā ir vieni un tie paši jautājumi: kas ir Dievs, kas ir mīlestība, kas ir cilvēks pats un vai vientulība nozīmē būt vienam?


Scenāriju filmai "No marionešu dzīves" I.Bergmanis sarakstīja un filmu uzņēma Vācijā.