Dzirkstele.lv ARHĪVS

LTV videofilmai par latviešu karavīru dziesmām konkretizē nosaukumu

Tamāra Ulase

2008. gada 24. oktobris 16:10

970
LTV videofilmai par latviešu karavīru dziesmām konkretizē nosaukumu

Noslēgumam tuvojas darbs pie LTV jaunās videofilmas, kurā skanēs latviešu karavīru dziesmas. Darba procesā konkretizējies tās nosaukums, un ekrāna mūžu filma uzsāks ar visai poētisku virsrakstu - „Sešas zvaigznes zobenā".

"Pirmkārt, „Sešas zvaigznes zobenā" ir teksts no grupas „Astro'n'out" dziesmas. Otrkārt, skaitlis „6" latviešiem ir laimīgs un veiksmīgs, tāpat kā visi pārējie skaitļi, kas dalās ar trīs: proti, „3" ir pamata laimīgais skaitlis, „9" - jau pati pilnība, savukārt „6" - kaut kas pa vidu, ar tieksmi augšup, uz mainību. Tātad, skaitļa „6" nozīme ir - mainies uz augšu, turklāt, mūsuprāt, tas ir oriģinālāk, nekā jau ierastais „deviņi" vai „trejdeviņi". Visbeidzot, projektā skan ne vairāk un ne mazāk kā... sešas dziesmas, kuras mēs veltām latviešu strēlnieku piemiņai," nosaukumu argumentē videofilmas režisors Arvīds Babris un redaktore Linda Ģībiete.

 

Filma LTV1 ēterā būs Lāčplēša dienā - 11. novembrī pulksten 21.20.

Latviešu strēlnieki līdzās jaunlatviešiem un Trešās atmodas laika inteliģentiem ir tie, kas mācējuši būt tik drosmīgi un nekaunīgi, lai iezīmētu pasaules kartē Latvijas kontūras. Gan ar dziesmām un gara spēku, gan īstiem ieročiem.

 

"Šodien, pēc vairāk nekā 90 gadiem, trīs jaunieši skolas projektu nedēļā tika saņēmuši uzdevumu - izpētīt latviešu strēlnieku gaitas. Izrādās - katram no viņiem dzimtā meklējams savs strēlnieku stāsts. Ko slēpj savādais gredzens, kuru darinājis un Alises vecvecmātei reiz uzdāvinājis kāds streļķis? Kā Artūra vecvectēvs no kara gaitām Tālajos Austrumos apkārt puspasaulei atgriezies Latvijā ar kuģi? Un kāpēc Edgara lauku mājām dots vārds „Strēlnieki"? Šo un vēl citu patieso leģendu pavedienus jaunieši meklē Kara muzejā, ierakumos Ložmetējkalnā, Brāļu kapos, skolas kora mēģinājumā un pat rokkoncertā," domā VB SIA "Latvijas televīzija" Sabiedrisko attiecību speciāliste Ieviņa Ancena.

 

Bet streļķu dēkas, varoņdarbi un 90 gadus senas cīņu noskaņas līdz mūsdienām saglabājušās strēlnieku dziedātajās dziesmās.

 

"Jaunajā LTV videofilmā karavīru dziesmas jaunās versijās izpilda latviešu grupas „Tumsa", „Astro'n'out", „Dzelzs vilks", „Baltie lāči" un dziedātāji Ivo Fomins, Aisha, Mirdza Zīvere. Aranžējumus dziesmām veidojušas gan pašas grupas, gan komponists Uldis Marhilēvičs,"informē I. Ancena.