Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pēdējo reizi mednieku kluba “Pārupe” mednieki vilku nomedījuši pirms 30 gadiem

Evita Brokāne

2008. gada 15. oktobris 14:00

1438
Pēdējo reizi mednieku kluba “Pārupe” mednieki vilku nomedījuši pirms 30 gadiem

Druvienas pagasta mednieku kluba "Pārupe" medniekam Jānim Glavānam medības pagājušās nedēļas nogalē izvērtās ļoti veiksmīgas. Pirmo reizi savā mednieka karjerā viņam izdevās nomedīt vilku.

Mednieku kolektīvs devies kolektīvajās medībās uz alni, un te pēkšņi Jāņa priekšā izskrējis pelēcis. "Medījām starp Virānes ezeru un veco kantori. Viss notika ļoti ātri, tie bija tikai pāris mirkļi. Bija vējš, turklāt tas mainīja virzienu. Vilks nāca ārā no meža masīva, droši vien saoda mūs un apstājās, tad es arī izšāvu," stāsta J.Glavāns. Otrreiz redz vilku mežā

Vilku tēviņš bija apmēram 50 līdz 55 kilogramus smags. J.Glavāns to nošāva ar gludstobra ieroci apmēram no 45 metru attāluma. "Pašam ir liels prieks par šādu guvumu. Tas ir mans pirmais nomedītais vilks un otrā reize, kad mežā redzu vilku," stāsta Jānis. Vilka ādu viņš mēģinās apstrādāt un atstās par piemiņu. Mednieks cer, ka tēvaiņa galvaskauss iegūs medaļu. "Aprunājos ar veciem un pieredzējušiem medniekiem, viņi sprieda, ka sudraba godalgu par galvaskausu dabūšu noteikti," stāsta Jānis. Viņš arī atklāj, ka vilkam ir bijusi traumēta ķepa. Vai nu viņš aura laikā ir sakodies ar kādu citu tēviņu, vai arī kādreiz ir ticis sašauts.

J.Galvāns medī kopš 1987.gada. Tēvs viņu medībās sācis ņemt līdzi kopš septiņu gadu vecuma, tā arī aizrāvies ar medībām. "Citi spēlē pokeru, citi brauc ar mašīnu, vēl citi iet uz mežu medībās," saka mednieks. Viņa lielākās medību trofejas ir alnis, meža cūka, tagad arī vilks. Kā jau katram medniekam, arī Jānim ir sapnis nomedīt lūsi.

Visticamāk, atdzīts no Latgales

Mednieku kluba "Pārupe" vadītājs Andris Graumanis stāsta, ka kolektīvi, kas medī viņiem blakus, pa kādam vilkam pēdējā laikā ir nomedījuši, taču "Pārupes" mednieki pēdējo vilku nošāvuši pirms 30 gadiem - 1978.gadā, to nomedījis pats A.Graumanis. "Mūsu kolektīvā šīs ir trešais nomedītais vilks - pašu pirmo nomedīja Roberts Ozoliņš, pēc tam es, un tagad palaimējās Jānim," stāsta A.Graumanis. "Vilku nav aplam daudz, taču pa kādam ir. Mūsu pusē vilki nedzīvo, te ieklīst pa kādam pārceļotājam. Šis vilks droši vien ir atdzīts no Latgales, Lubānas klāni mums nav tālu."

Šajās medībās mednieku klubs "Pārupe" nomedīja vēl arī aļņu bulli, meža cūkas sivēnu un stirnu.

Šajā medību sezonā Latvijā varēs nomedīt 150 vilkus. Šis skaits netiek dalīts pa rajoniem.