Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pirmajā kolektīvo medību dienā nomedī lielu meža kuili un aļņu bulli

Evita Brokāne

2008. gada 7. oktobris 08:00

4502
Pirmajā kolektīvo medību dienā nomedī lielu meža kuili un aļņu bulli

1.oktobrī sākās kolektīvo medību sezona ar dzinējiem, tādēļ šajās brīvdienās vairāki mednieku kolektīvi devās pirmajās kopīgajās šīssezonas medībās, turklāt daudziem tās bija veiksmīgas. Kopumā šajās brīvdienās Gulbenes rajona mednieki ir nomedījuši 4 aļņu buļļus, 1 aļņu govi, 4 meža cūkas, 22 stirnas un 1 lapsu.

Raivis Timofejevs stāsta, ka, dodoties dzīt mastu, mednieki cerējuši uz vairākām meža cūkām, taču iznāca viens pats kuilis. Šo kuili gan mednieki jau vairākas reizes bija vaktējuši gaides medībās. "Jau reizes piecas šis kuilis man bija aizgājis gar degunu, taču šoreiz man viņu izdevās nomedīt. Tas bija kārtīgs dižmedījums. Pieredzējušāki mednieki stāstīja, ka pēdējo 15 gadu laikā tādu neesot redzējuši. Kuilis bija apmēram 200 kilogramus smags. Spriedām, ka viņš ir vismaz septiņus gadus vecs. Taču ilkņi viņam diemžēl bija mazi - 18 centimetri, tik vecam kuilim ilkņiem vajadzētu būt apmēram 24 centimetrus gariem," stāsta Raivis.

Viņš ir ļoti gandarīts ar šo medījumu un veiksmīgo sezonas sākumu. Taču jāpiebilst, ka šis nebija viņa vienīgais medījums todien. Mednieki nolēma izdzīt vēl vienu mastu, un tajā Raivim izdevās nomedīt aļņu bulli.

"Nāca divi aļņi. Sākumā nodomāju, ka tā ir aļņu govs ar teļu, taču nevarēju saprast, kāpēc teļš ir tik liels, pēc tam tikai ieskatījos, ka mazākajam ir arī ragi. Lielais jau ragus bija nometis. Krita mazākais bullis. Ragi viņam nebija diezko labi. Droši vien pietrūka kaut kādu vielu, tādēļ tie arī kārtīgi neauga," spriež mednieks.

Daudz medī bebrus

Lai arī Raivis ir samērā jauns mednieks (medī tikai divus gadus), viņš jau ir nomedījis vairākas meža cūkas, tiesa, tik lielas līdz šim nav bijušas, nomedīti ir arī trīs aļņi.

"Es kopju jaunaudzes, man ir diezgan liels iecirknis, tajā medī četri kolektīvi. Vienmēr satiku medniekus, aprunājos ar viņiem, viņi pajautāja, kādus zvērus, kādas pēdas esmu redzējis, līdz nolēmu pats pievienoties medniekiem. Sākumā gāju par dzinēju. Jau pirmajās medībās alnis man gandrīz uzskrēja virsū. Kad kļuvu par īstu mednieku, citu zvēru medību sezona bija beigusies, varēja medīt tikai bebrus, tos arī cītīgi medīju, jo mūsu pusē viņu populācija ir ļoti savairojusies," stāsta mednieks.

Jātrenējas šaušanā

Raivis uzskata, ka medniekiem ir diezgan daudz jātrenējas šaušanā. "Kad tikko sāku medīt, dodoties medībās, man bija liels uztraukums, drebēja rokas. Daudzi mednieki pašauj garām tieši uztraukuma dēļ. Man diezgan daudz iznāk šaut zemessardzē treniņos, arī sacensībās. Tagad medībās uztraukuma vairs nav, arī roka nenodreb un pašam ir vieglāk."

Raivis stāsta, ka viņš vairāk atzīst gaides medības.

"Tad meži netiek izdzīti, zvēri tiek piesaistīti. Ja mēs, piemēram, ejam dzīt meža cūkas, izdzenam arī pārējos zvērus. Arī aļņi, kas mums vēl ir palikuši, aiziet projām, lai arī varbūt pie mums viņiem ir pietiekami labi dzīves apstākļi," uzskata mednieks.