Dzirkstele.lv ARHĪVS

Tirzmalieši prezentē meža riku

Malda Ilgaža

2008. gada 5. augusts 08:00

598
Tirzmalieši prezentē meža riku

Tirzas pamatskolas 7.klases komanda šogad veiksmīgi piedalījusies jau divos Karjeras dienu pasākumu posmos. Otrajā posmā - Gaļas diena - komanda prezentēja meža riku. Tās izgatavošanai izmantota sena latviešu sētās pielietota recepte.

"Visās lauku sētās maizes krāsnīs cep īstu rudzu maizi, kāpēc tas neizcept arī meža riku - maizi, kurā iecepts īsts lauku speķis? To arī prezentējām Karjeras dienu otrajā posmā. Meža riku iespējams ērti paņemt līdzi uz darbu, ceļojumā un citur, jo rudzu maize tik ātri nebojājas. Arī dūmoto speķi ar sāli un garšvielām iespējams ilgāk uzglabāt," stāsta skolotāja Dzintra Ceriņa, kura palīdzēja skolēniem sagatavoties šim posmam.

 

Veido produkta reklāmu

Lai labas lietas tiktu atzītas, ir nepieciešama laba reklāma. Tāda bijusi arī meža rikai.

 

"Mēs izgatavojām nelielus maisiņus no ekoloģiska linu auduma, lai, piemēram, strādnieks tajā varētu ievietot meža riku un maisiņu piekārt pie jostas. Uz maisiņa bija uzraksts "Tirzas meža rika - ņem apēd un tu nebūsi izsalcis kā vilks". Bija attēlota arī vilka galva. Vienā pusē vilka acs ir dzeltenā krāsā, kā arī liela sarkana mēle, jo viņam gribas ēst, bet otrā pusē - vilks, jau paēdis, aiziet tālumā. Mums bija uzdevums izvēlēties lauksaimnieciska rakstura produktu un izvēlēties, kā to reklamēt," stāsta Dz.Ceriņa.

 

Meža riku necep maizes krāsnī, bet uz pannas, kur uzlieti tauki, kas iesūcas maizē. Arī ieceptais speķis dod savu labumu.

 

"Šādu riku iespējams iemānīt arī bērniem, kuri parasti atsakās ēst taukumu. Agrāk jau gaļas ne vienmēr bija tik daudz, lai to grieztu biezās šķēlēs," piebilst skolotāja. Dz.Ceriņa kopā ar komandu apmeklējusi arī zemnieku saimniecību Galgauskas pagastā, kur tās saimnieks Egils Kušķis pastāstījis par gaļas lopu audzēšanu.

 

Veiksme rada apetīti

Tirzmalieši bieži iesaistās dažādos konkursos. Pirms diviem gadiem tas bijis konkurss "Lauki - manas mājas".

 

"Galvenais ir neizkrist no aprites. Ja ir sākts piedalīties konkursos, tad tas ir jāturpina. Īpaši, ja vēl tajos veicas," saka Dz.Ceriņa.

 

Šobrīd komanda gatavojas Karjeras dienu trešajam posmam, kas notiks 11.augustā. Tā uzdevums ir izpētīt, kā notiek "Zaļās karotītes" piešķiršana Latvijā ražotam lauksaimniecības produktam.

 

"Trešais posms ir veltīts augļiem un dārzeņiem, tāpēc vienu dienu pavadīsim kādā rajona augļu un dārzeņu audzēšanas saimniecībā. Vēl jāizlemj, kura tā būs. Pēc saimniecības iepazīšanas, skolēniem vajadzēs atbildēt uz testa jautājumiem par konkrēto nozari," stāsta Dz.Ceriņa.

 

Pirmā Karjeras dienu tēma bija veltīta tradicionāla lauksaimniecības produkta pārcelšanai netradicionālā lietojumā. Tirzas komanda izvēlējusies biezpienu, rodot tā pielietojumu sejas un ķermeņa skaistumkopšanas masku gatavošanai.

 

"Lauku viesu mājās taču var valdīt princips "pienu ēdu, pienu dzēru, pienā muti nomazgāju". Viesus cienā ar biezpienu, ko var izmantot arī kā sejas masku. Galvenais mūsu princips bija, lai visiem produktiem būtu maksimāli ērtāks un lētāks piedāvājums," piebilst skolotāja.

 

17.augustā Jelgavā notiks Karjeras dienu nobeiguma pasākums.