Dzirkstele.lv ARHĪVS

Jau novāc jaunos kartupeļus

Evita Brokāne

2008. gada 11. jūlijs 09:31

3245
Jau novāc jaunos kartupeļus

Tikko vārīti jaunie kartupeļi ir visgaršīgākā vasaras maltīte, to apstiprina arī gulbenietis Pēteris Melbārdis. Viņš šogad jaunos kartupeļus cēla galdā jau uz Jāņiem. Pēteris audzē vācu šķirnes 'Acapella' kartupeļus, kas ir vidēji ražīga, agra šķirne. Kartupeļi Pēterim šogad aug 1,7 hektārus lielā platībā.

P.Melbārdis stāsta, ka citugad viņš ir audzējis trīs četras šķirnes kartupeļu, bet pēdējos gados ir pārgājis uz vienu šķirni. Šķirnes 'Acapella' kartupeļus viņš audzē jau piekto gadu.

 

"Lai arī agrajiem kartupeļiem par garšas īpašībām īpaši nerunā, cilvēkiem svarīgākais ir tas, ka tie ir jaunie kartupeļi, taču mans galvenais noteikums ir tieši garšas īpašības," stāsta Pēteris.

 

Tiesa, viņš atklāj, ka šis droši vien būs pēdējais gads, kad viņš audzē šo šķirni. Šobrīd Pēteris ir dilemmas priekšā, kādu šķirni ņemt nākamo.

 

"Šķirnes mainās, ir jāiet līdzi laikam tāpat kā jebkurā citā nozarē. Ir jāizlemj, vai pievērst uzmanību garšas īpašībām un kvalitātei, vai iziet uz ražas apjomu," saka kartupeļu audzētājs.

 

Kartupeļu raža lielā mērā ir atkarīga arī no laika apstākļiem.

 

"Varbūt ne tik daudz ietekmēja sausais vasaras sākums, cik šobrīd skādi nodara sutīgais un lietainais laiks dienās un aukstums naktīs. Sāk jau parādīties lakstu puve. Ja to steidzīgi neierobežo, lakstiem atliek dzīvot divas nedēļas, kas nozīmē, ka raža būs uz pusi mazāka," skaidro P.Melbārdis.

 

"Ja laksti tiek noturēti veseli un augtspējīgi, pieaugums uz hektāru ir viens centners diennaktī. Lai ierobežotu lakstu puvi, kartupeļi ir jāmiglo ar fungicīdiem. Tā nu ir, ka klimatiskie apstākļi pie mums ir mainījušies, ziemas kļūst siltākas. No vienas puses tas ir labi, taču no otras puses tas ļauj pārziemot arī kaitēkļiem. Par laimi, šogad vēja dēļ kolorado vaboļu nav tik daudz kā pērn, taču tik un tā tās ir," norāda audzētājs.

 

P.Melbārdis šogad plāno novākt 25 līdz 30 tonnas kartupeļu.

 

"Esmu sācis ievadīt arī sarunas par noietu. Man ir izveidojusies cieša sadarbība ar Gulbenes slimnīcu, arī ar pāris kafejnīcām, protams, pie kartupeļiem tiek arī radi un draugi," saka audzētājs.