Dzirkstele.lv ARHĪVS

Edgara Gineviča sapnis ir aizbraukt pamakšķerēt uz Volgu

Evita Brokāne

2008. gada 7. jūlijs 17:03

2316
Edgara Gineviča sapnis ir aizbraukt pamakšķerēt uz Volgu

Daudzi makšķernieki šobrīd labprāt nododas brekšu zvejai, arī 17 gadus vecais Edgars Ginevičs palaikam dodas uz Alūksnes ezeru, kur brekši šobrīd ķeras diezgan labi.

Edgars stāsta, ka nesen, vienas nakts laikā, izdevies sazvejot 35 kilogramus brekšu. Lielākie esot bijuši no pusotra līdz diviem kilogramiem smagi.

 

„Esmu kārtīgs makšķernieks, mazos breksēnus parasti atlaižu vaļā, bet tik un tā var saķert diezgan daudz. Ir tikai jāizvēlas īstā vieta. Breksim patīk lēzena, nevis taisna grunts, tādas vietas arī jāmeklē, tad būs labi panākumi. Jāpadomā arī par barību. Vecāka gadagājuma makšķernieki brekšus parasti piebaro ar kartupeļiem, bet jaunākie eksperimentē ar veikalā pirkto, jau gatavo barību. Arī es daru tāpat," stāsta Edgars.

 

Viņš atklāj, ka pašlaik brekši vislabāk ķeras vakarā un rīta stundās, pa nakti - tā mazāk.

 

Patīk baudīt dabu

Jaunietis ir ļoti aizrāvies ar makšķerēšanu.

 

„Makšķerēju jau kopš bērnu dienām, es pat nezinu, kur esmu to iemācījies, saka, ka tētis ir mācījis. Makšķerēšana man patīk daudz vairāk nekā citas nodarbes. Ir jau arī, piemēram, savs labums no aizraušanās ar datoriem, sērfošanu internetā - cilvēks meklē kaut kādu informāciju, kļūst gudrāks -, bet man daudz labāk patīk miers, klusums, patīk baudīt dabu, atpūsties," saka Edgars.

 

Viņam ir vairāki domubiedri, ar kuriem viņš dodas kopā makšķerēt.

 

„Mēs esam vairāki cilvēki, kas braucam kopā makšķerēt. Nav noslēpums, ka daudziem makšķerniekiem patīk arī iedzert, bet mēs ar to neaizraujamies un nopietni pievēršamies makšķerēšanai, jo uz ūdens ir joki mazi, vai tā ir ziema vai vasara," ir pārliecināts puisis.

 

Palaikam kopā ar citiem gulbeniešiem Edgars dodas arī uz Igauniju, uz slaveno Emmajogi.

 

„Varu gan atklāt, ka pagaidām zivis tur vēl nav īsti aktīvas pēc nārsta un ūdens ir duļķains. Zivis var noķert, bet ir krietni jāpameklē," saka Edgars.

 

Viņš makšķerēt dodas, cik vien bieži ir iespējams, turklāt viņam patīk visa veida makšķerēšana, viņu uz ūdeņiem var sastapt gan vasarā, gan ziemā.

 

Bebrs aizbiedē zivis

Edgara makšķernieka karjerā ir bijis arī daudz un dažādu interesantu atgadījumu.

 

„Bija kāds interesants atgadījums ar bebru. Kad iebraucām ezerā, sataisīju barību. Pēc divām ūdenī iemestām barības pikām atpeldēja bebrs, viņu laikam piesaistīja barība. Kad metu kārtējo piku, bebrs tieši iznira no ūdens, un es viņam trāpīju taisni pa galvu , viņš kā sita ar savu asti pa ūdeni, tā man tur vairs nebija ko darīt - visas zivis bija aizbiedētas. Vairākkārt ir nācies strīdēties ar gulbjiem, viņi peld klāt un prasa maizi. Kad piebaro zivis, viņi redz, ka kaut kas krīt ūdenī, un lien meklēt barību, pamakšķerēt vairs nav iespējams," stāsta Edgars.

Prieks par katru lielāku zivi

Kurš brīdis Edgaram makšķerēšanā patīk visvairāk?

 

„Makšķerējot līdakas, kulminācija ir brīdī, kad to velc ārā, jo līdaka ir diezgan stipra pretiniece. Brekšiem - vispatīkamākais brīdis ir tad, kad redzi, ka ir cope, kad redzi, kā viņš apgāž pludiņu, kad gaidi brīdi, kad vari piecirst. Cope ir tiešām aizraujoša," atzīst makšķernieks.

 

Edgars stāsta, ka pagaidām ar sevišķi lieliem lomiem viņš nevar palielīties.

 

„Par katru lielāku zivi, protams, jau ir prieks, bet rekordu cienīgas zivis man pagaidām nav gadījies noķert, taču ceru, ka viss vēl ir priekšā," saka Edgars.

 

Viņam ir arī kāds sapnis - gribas aizbraukt uz Volgu.

 

„Esmu dzirdējis par turienes milzu samiem un sazāniem, vienmēr jau gribas pamēģināt ko jaunu," saka makšķernieks.