Dzirkstele.lv ARHĪVS

Gulbenē ir atvērts veikals, kurā zemnieki pa tiešo pārdod savu saražoto produkciju

2008. gada 26. jūnijs 15:31

2561
Gulbenē ir atvērts veikals, kurā zemnieki pa tiešo pārdod savu saražoto produkciju

Jau pāris dienas pilsētnieki var baudīt īstus lauku labumus, kurus piedāvā zemnieku saimniecības "Andzēni" jaunais veikals "Klimpa". Pašlaik pircēji var nopirkt piena produktus, teļa gaļu, dārzeņus, zaļumus, medu, zāļu tējas.

Produkciju iepērk arī no citām saimniecībām

 

Veikala īpašniece Lūcija Tilgase "Dzirkstelei" neslēpj, ka iesākumā veikalu domājuši saukt par bioloģiskās pārtikas veikalu, jo Tilgasu zemnieku saimniecība ir sertificēta kā bioloģiskā saimniecība, bet pašlaik to vēl nav iespējams izdarīt. "Nākotnē noteikti pārdosim tikai bioloģiski tīru produkciju, jo mums vēl ir jāpiestrādā pie dažām niansēm, piemēram, lauku siers vairs neskaitās bioloģisks, ja tam ir pievienotas veikalā pirktas ķimenes. Lai būtu tīri bioloģiska gaļa, lopus nevar vest vienalga uz kuru kautuvi, bet gan jāved uz bioloģisko kautuvi," stāsta L.Tilgase. Pašlaik veikalā tirgo ne tikai pašu saimniecībā saražoto piena produkciju, teļa gaļu, dažādus zaļumus, bet arī iepērk no citām bioloģiskajām saimniecībām labu, kvalitatīvu produkciju. "No Balvu rajona saimniecībām mēs vedam gurķus, kāpostus, burkānus, medu, no Alūksnes rajona - sīpollokus, dilles. Nākamnedēļ pārdošanā būs arī piens, sviests, iespējams, vēlāk - arī aitas un cūkas gaļa, kā arī dažādi dārzeņi. Pēterdienā tirgosim īpašu sieru, kas būs domāts tieši Pēteriem. Nākotnē veikala telpas labiekārtosim, ierīkosim papildus ventilatoru un paplašināsim, jo produkcija būs vēl daudzveidīgāka. Tā kā mums tagad ir veikals, tad domāsim arī par to, kā paplašināt siltumnīcas, lai vairāk varētu izaudzēt, piemēram, gurķus un tomātus, kurus pēc tam piedāvāt pircējiem. Gribu teikt arī to, ka mēs nebūsim tie, kas cenas cels ļoti augstas, piemēram, piena litrs būs nopērkams aptuveni par 40 santīmiem, un, ja pircējam nebūs līdzi paņemts savs trauks pienam, tad mums jau ir iegādātas sertificētas pudeles, kurās tas tiks arī ieliets," stāsta L.Tilgase.

 

Nepieļauj lejupslīdi

 

L.Tilgase stāsta, ka tas bija izmisuma solis - atvērt veikalu. "Gan mana, gan arī vīramātes Gaidas Tilgases vēlēšanās vienmēr ir bijusi, ka mūsu zemnieku saimniecībai ir jāpastāv, jādarbojas un jāražo. Nevar pieļaut nekādu lejupslīdi. Pašlaik piena cena iet uz leju, bet mums ir kredīti, kuri ir jāatdod. Bija neziņa un negulētas pārdomu naktis līdz brīdim, kamēr sapratām, ka ir jāatver savs veikals un pašiem jāpārdod sava saražotā produkcija," stāsta L.Tilgase. Viņa atzīst, ka līdz veikala atvēršanas brīdim ir gājis smagi. Grūtības sagādāja telpu atrašana, saldēšanas iekārtu transportēšana no Rīgas un, protams, nauda. "Paldies visiem, kas palīdzēja realizēt mūsu domu par veikalu," saka L.Tilgase. Viņa arī neslēpj sašutumu par to, ka pilsētā nav izveidots pārtikas tirgus, kur zemnieki, piemēram, varētu tirgot savu saražoto pienu.
Veikala nosaukums "Klimpa", kurš ir pašu izdomāts un nu jau arī iemīļots, L.Tilgasei atgādina bērnību, kad mamma viņai gatavojusi piena un kartupeļu klimpas, kuras bijušas neizsakāmi garšīgas.