Dzirkstele.lv ARHĪVS

Atklās Sibīrijas bērniem veltītu pieminekli “Bārenīte”

Tamāra Ulase

2008. gada 13. jūnijs 15:15

1079
Atklās Sibīrijas bērniem veltītu pieminekli “Bārenīte”

Visiem uz Sibīriju aizvestajiem Latvijas bērniem veltītā pieminekļa "Bārenīte" atklāšana šo sestdien, 14.jūnijā, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā ir visilgāk gaidītais fonda "Sibīrijas bērni" notikums.

Iepretim Valsts prezidenta pilij pulksten 15.00 tiks atklāta "Bārenīte", kas būs atceries vieta un simbols visiem, kas no izsūtījuma atgriezās Latvijā un kas palika mūžīgā sasalumā.

 

"Piemineklis ir tapis ar gandrīz desmit gadu novēlošanos - jau 1998. gadā arhitekta Kārļa Alkšņa un tēlnieka Jāņa Karlova ideja ieguva pirmo vietu genocīda upuru piemiņai veltītajā pieminekļu konkursā. Tomēr Torņakalna stacijas uzstādīja otrās vietas ieguvēju - tēlnieka Paula Jaunzema piemineklis "Putenī"," stāsta  fonda "Sibīrijas bērrni" pārstāve Dzintra Geka.

 

"Piemineklis "Bārenīte" ir kā atgādinājums, ka bērni visā pasaulē visnežēlīgāk cieš politisko konfliktu dēļ,

 

"No četrtūkstoš Sibīrijas bērniem - tiem mazajiem puikām un meitenēm, kas līdz ar saviem vecākiem, padomju varas izstumtiem un nosodītiem Latvijas inteliģences pārstāvjiem, tika iekļauti sarakstos un izsūtīti kā noziedznieki, - izdzīvoja tikai puse. Dzīvi palikušie sasnieguši sirmu vecumu un ir pēdējie, kas var sniegt reālas un nepastarpinātas liecības par latviešu likteni Sibīrijā," uzskata Dz. Geka.

 

Savukārt, no pulksten 10.00 tiešraidē LTV un uz speciāliem ekrāniem pie Okupācijas muzeja ikviens varēs sekot līdzi fonda "Sibīrijas bērni" rīkotajai konferencei, kas šogad veltīta nākamajai paaudzei - bērniem un bērnu bērniem. Konferencē piedalīsies Valsts prezidents Valdis Zatlers, Sibīrijas bērni no Latvijas, Krievijas un Izraēlas, LPR apvienības vadītājs Gunārs Resnais, vēsturnieki Edvīns Šnore un Ainārs Bambals un citi.

 

14.jūnijā Okupācijas muzeja skatlogos un līdz 21.jūnijam izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" tiks izstādīti bērnu zīmējuma konkursa "Sibīrijas bērni" uzvarētāju darbi, kuros jaunieši pievērš uzmanību Latvijas vēsturei un īpaši 1941.gada 14.jūnija notikumiem.

 

"Zīmējumu konkursam pavisam tika iesniegti darbi no 36 Latvijas skolām un vislielākā atsaucība bija no 1. līdz 4.klases bērniem," stāsta fonda pārstāve.