Dzirkstele.lv ARHĪVS

Tautas nobalsošanā ārvalstīs būs 48 vēlēšanu iecirkņi

Tamāra Ulase

2008. gada 13. jūnijs 13:08

387
Tautas nobalsošanā ārvalstīs būs 48 vēlēšanu iecirkņi

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien nolēma, ka 2.augusta tautas nobalsošanai par likumprojektu „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" ārvalstīs izveidojami 48 vēlēšanu iecirkņi 39 valstīs. No tiem 13 vēlēšanu iecirkņos varēs pieteikties balsošanai pa pastu.

Vēlēšanu iecirkņus ārvalstīs CVK apstiprināja, pamatojoties uz Ārlietu ministrijas priekšlikumiem, un visi vēlēšanu iecirkņi ir izvietoti Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās.

 

Tautas nobalsošanā vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs būs Amerikas Savienotajās Valstīs - Vašingtonā un Ņujorkā, Austrālijā - Adelaidē, Melburnā un Sidnejā, Austrijā - Vīnē, Azerbaidžānā - Baku, Baltkrievijā - Minskā un Vitebskā, Beļģijā - Briselē, Brazīlijā - Sanpaulu, Čehijā - Prāgā, Dānijā - Kopenhāgenā, Ēģiptē - Kairā, Francijā - Parīzē, Grieķijā - Atēnās, Gruzijā - Tbilisi, Igaunijā - Tallinā, Itālijā - Romā, Izraēlā - Telavivā, Īrijā - Dublinā, Japānā - Tokijā, Kanādā - Otavā un Toronto, Kazahstānā - Astanā, Krievijā - Maskavā, Sanktpēterburgā, Pleskavā un Kaļiņingradā, Ķīnā - Pekinā, Lielbritānijā - Londonā, Lietuvā - Viļņā, Nīderlandē - Hāgā, Norvēģijā - Oslo, Polijā - Varšavā, Portugālē - Lisabonā, Slovēnijā - Ļubļanā, Somijā - Helsinkos, Spānijā - Madridē, Šveicē - Ženēvā, Turcijā - Ankarā, Ukrainā - Kijevā, Ungārijā - Budapeštā, Uzbekistānā - Taškentā, Vācijā - Berlīnē un Bonnā, Venecuēlā - Karakasā, Zviedrijā - Stokholmā.

Pieteikties balsošanai pa pastu vēlētāji ārvalstīs varēs Latvijas Republikas vēstniecībās Vašingtonā, Minskā, Briselē, Kopenhāgenā, Dublinā, Otavā, Londonā, Oslo, Berlīnē, Stokholmā un goda konsulātos Adelaidē, Sidnejā un Sanpaulu.

 

"Saskaņā ar likumu „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" vēlētājiem ārvalstīs ir divas iespējas, kā piedalīties tautas nobalsošanā - tautas nobalsošanas dienā balsot jebkurā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem vai arī balsot pa pastu," skaidro Centrālās vēlēšanu komisijas informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

 

K.Bērziņa stāsta, ka tautas nobalsošanas dienā, 2.augustā, vēlēšanu iecirkņi ārvalstīs balsotājiem būs atvērti no pulksten 7.00 rītā līdz 10.00 vakarā pēc vietējā laika. Savukārt, lai reģistrētos pasta balsošanai, vēlētājam līdz šā gada 11.jūlijam kādā no minētajām pārstāvniecībām, kas organizēs balsošanu pa pastu, jāiesniedz attiecīgs pieteikums un pase. Šos dokumentus var iesniegt personīgi vai ar citas fiziskas vai juridiskas personas, piemēram, kurjerpasta, starpniecību.

 

"Tā kā tautas nobalsošanā Latvijā netiek lietots vēlētāju reģistrs, tad pase ir svarīgs balsošanas dokuments, kurā tiek likts spiedogs par dalību tautas nobalsošanā, kas nodrošina, ka katram vēlētājam ir viena balss," uzsver CVK informācijas nodaļas vadītāja.

 

Vairāk informācijas par balsošanas iespējām ārvalstīs www.cvk.lv .