Dzirkstele.lv ARHĪVS

Latvijas Studentu apvienība iebilst pret augstskolu ranžēšanu

Tamāra Ulase

2008. gada 13. jūnijs 11:46

212
Latvijas Studentu apvienība iebilst pret augstskolu ranžēšanu

Pēdējā laikā vairākos mēdijos ir publicēts Latvijas augstskolu ranžējums, kurā atspoguļots to sadalījums pa vietām pēc sasniegumiem zinātnē. Latvijas Studentu apvienība uzskata, ka augstskolu ranžēšana kā tāda ir nekorekta un sniedz topošajiem studentiem nepareizu priekšstatu par reālo situāciju.

"Augstskolu kvalitāti nosaka ļoti daudz dažādu faktoru un nav iespējams izvēlēties, kuri no tiem nosaka augstskolas līmeni - pasniedzēju skaits, augstskolas sasniegumi sportā, absolventu vidējā alga, studentu labsajūta augstskolā vai citi. Ja augstskolas pašas vai kāds to students veido šādus ranžējumus, tad nereti tiek izceltas to stiprās puses, bet pārējā informācija netiek atspoguļota. Latvijā ir salīdzinoši maz augstskolu, un to specifika ļoti atšķiras, tāpēc nav iespējams salīdzināt tās pēc vienotiem kritērijiem," uzskata Latvijas Studentu apvienības Sabiedrisko attiecību virziena vadītājs Miks Muižarājs.


M.Muižarājs, pētot konkrēto gadījumu, kur augstskolas tika iedalītas pēc to sasniegumiem zinātnē, var secināt, ka esošajos datos sniegtā informācija ir kļūdaina. Par piemēru var minēt datus par studentu skaitu uz vienu pasniedzēju. Šajā ranžējumā teikts, ka, jo lielāks ir studentu skaits uz vienu pasniedzēju, jo labāk, lai gan patiesībā vajadzētu būt otrādi.


Eiropā ir publicēti vairāki augstskolu ranžējumi, kuri atšķiras no Latvijā veiktā. "Piemēram, pēc Spānijas Nacionālās izpētes padomes pieejamajiem datiem Latvijas Universitāte ierindojas 436. vietā starp Eiropas augstskolām, kas atšķiras no Latvijas mēdijos publicētās informācijas," saka Latvijas studentu apvienības pārstāvis.