Dzirkstele.lv ARHĪVS

Valdība pārsteidzīgi samazinājusi valsts nodevu apmēru

2008. gada 10. jūnijs 10:26

206
Valdība pārsteidzīgi samazinājusi valsts nodevu apmēru

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš pauž patiesu sarūgtinājumu par to, ka šodien Ministru kabinets, neraugoties uz ministra iebildumiem, pārsteidzīgi un neizvērtējot visus apstākļus un iespējamās sekas, pieņēma lēmumu par valsts nodevu apmēra samazināšanu par nepieciešamo dokumentu izskatīšanu darba atļaujas pieprasīšanai ārzemniekam.

„Valsts nodevas samazināšana vairāk nekā desmitkārtīgi, nenoliedzami, novedīs pie darbaspēka ievešanas - it īpaši no trešajām valstīm. To, ņemot vērā pašreizējo situāciju Latvijā uzņēmējdarbības jomā un ekonomiskās aktivitātes samazināšanos, kategoriski nedrīkstēja pieļaut. Tas ir bīstami ikvienam Latvijas strādājošajam iedzīvotājam, kurš dēļ lētāka darbaspēkam pieplūdumam vairs nevarēs konkurēt darbaspēka tirgū. Līdz ar to tiks radīts pamatots risks budžeta sociālajām izmaksām, kas pašreizējā situācijā ar valsts finanšu resursiem ir divtik bīstami" uzsvēra G.Bērziņš.

 

Ministrs uzskata, ka valdībai nevajadzēja steigties un pirms lēmuma pieņemšanas bija jāizvērtē gan darbaspēka izmaiņu prognozes, gan valsts nodevas apmērs Lietuvā un Igaunijā. Piemēram, 2008. gada 29. aprīļa Ministru kabineta sēdē tika izskatīts Iekšlietu ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums „Par ekonomisko migrāciju Baltijas valstīs" (turpmāk - informatīvais ziņojums).

 

"No informatīvā ziņojuma redzams, ka Lietuva plāno mainīt normatīvos aktus, lai paaugstinātu valsts nodevas apmēru par ārvalstnieku darba atļaujas saņemšanu. Turklāt valsts nodevas apmērus būtu jāskata kontekstā ar valdības sēdē izskatīto „Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānu 2008.gadam", atbilstoši kuram jāņem vērā Latvijas plāni paralēli valsts nodevas par darba atļauju saņemšanu samazināšanai veidot vienas pieturas aģentūras principu darba atļauju un uzturēšanās atļauju saņemšanai," uzskata tieslietu ministrs.

 

G.Bērziņš uzsver, ka pieņemtais lēmums daļēji apdraud arī Ekonomikas ministrijas priekšlikumu darbaspēka attīstībai realizēšanu, kuri šodien valdības sēdē tika skatīti Ekonomikas ministrijas sagatavotā informatīvā „Ziņojuma par prognozēm darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma atbilstībai vidējā termiņā" ietvaros, tas ir, veicināt darba ražīguma pieaugumu un celt iedzīvotāju līdzdalības līmeni.