Dzirkstele.lv ARHĪVS

Izglītības funkciju īstenošana jānodrošina arī pēc administratīvi teritoriālās reformas

Tamāra Ulase

2008. gada 10. jūnijs 10:15

160
Izglītības funkciju īstenošana jānodrošina arī pēc administratīvi teritoriālās reformas

Grozījumi Izglītības likumā, kurus šodien izskatīja Ministru kabineta sēdē, norāda, kādas funkcijas būs jāpārņem pašvaldībām pēc administratīvi teritoriālās reformas (ATR), jo izglītības funkciju īstenošana ir jānodrošina visā valsts teritorijā neatkarīgi no pašvaldības lieluma.

Likumprojekts paredz jaunu 18.panta redakciju, kurā iepriekš tika atrunāta izglītības pārvalžu kompetence.

 

"Ņemot vērā, ka pēc ATR izglītības pārvaldes iestādes izveidošana vai neizveidošana tiek nodota pašvaldību rokās, pieņemtajos likumprojekta grozījumos tiek izvirzīta prasība pašvaldībā nodrošināt vismaz viena izglītības speciālista darbību. Izglītības speciālists pašvaldībā lielā mērā veiks tās funkcijas, ko līdz šim nodrošināja izglītības pārvalde. Līdz ar to likumprojektā tiek atrunātas minimālās profesionālās prasībās šādam speciālistam - akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība un vismaz 3 gadu pieredze izglītības jomā vai izglītības vadības darbā," informē Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikāciju nodaļas speciālisti.

 

Likumprojekts paredz arī gadījumus, kad situācija nemainās - novadu pašvaldības var apvienoties vienas vai vairāku funkciju izglītībā īstenošanai, savstarpēji vienojoties par finansēšanas kārtību.

 

"Iespējams, ka izglītības pārvalde, kura līdz ATR apkalpojusi vairāku pašvaldību teritorijās esošas izglītības iestādes, šo darbu arī turpinās, un pašvaldības kopēji vienosies par tās finansēšanu," skaidro IZM speciālisti.

 

Izglītības pārvaldes arī līdz šim ir finansējušas pašvaldības un, mainoties pašvaldību teritoriju plānojumiem, šie līdzekļi arī ir izmantojami turpmākai izglītības funkciju nodrošināšanai attiecīgajā teritorijā.

Veikti arī grozījumi 59.panta trešajā daļā, nosakot, ka internātskolas tiek finansētas no valsts budžeta, ko paredz arī grozījumi Vispārējās izglītības likumā.