Dzirkstele.lv ARHĪVS

Alūksnes ezerā ielaidīs 375 000 līdaku kāpuru

Mārīte Dzene

2008. gada 9. maijs 12:45

2127
Alūksnes ezerā ielaidīs 375 000 līdaku kāpuru

Alūksnes un Jaunalūksnes pašvaldību iestādes "Alja" direktoram Igoram Zvejniekam un inspektoram Jānim Sniķerim šīs ir karstas darbdienas, lai gan saule vēl nemaz tā nekarsē. Katru dienu līdz 30.aprīlim tiek slauktas līdakas, lai iegūtu ikrus.

"Iegūstam vaislas materiālu līdaku pavairošanai. Ķeram līdakas, noslaucam ikrus un palaižam ezerā. Līdz sestdienai bija iegūti 15 litri ikru, bet vēl jau ir laiks. Varēsim noslaukt vēl vismaz 3 - 4 litrus ikru. No tāda daudzuma iegūs apmēram 375 000 līdaku kāpuru. Tas nozīmē, ka maija beigās tādu daudzumu kāpuru varēsim ielaist ezerā. Jo vairāk ielaižam, jo vairāk būs līdaku, no kurām atkal varēsim iegūt ikrus," stāsta I.Zvejnieks.

 

Pusotras reizes vairāk mazuļu
Saskaņā ar ezera ekspluatācijas noteikumiem katru gadu ezerā ir jāielaiž 250 000 līdaku kāpuru, bet ielaidīs pusotras reizes vairāk. Pērn noslauca 10 litrus līdaku ikru, bet šogad - vairāk nekā 15 litrus. Katru rītu pulksten 5.00 "Aljas" vīri izbrauc ezerā, bet gulēt dodas pusnaktī. Slaukšanas procedūra notiek pusdienas laikā. Tiek ķertas līdakas, kas sasniegušas divu kilogramu un lielāku svaru. Protams, prāvākās zaļsvārces nebūt ne tik paklausīgi ļaujas šim intīmajam procesam. Nenobriedušus ikrus noslaukt nav iespējams, jo zivs tos vienkārši neatdod.

 

Ar darbu ietaupa 1500 latus
Pavasaris ir diezgan vēss, zaļo augu ezerā vēl nav, tāpēc nārstošanai trūkst dabiskās vides.

 

"Saņemot zivju mazuļus, kas jau kādu laiku ir attīstījušies, ir krietni lielāka garantija, ka tie izdzīvos. Tāpēc uzskatām, ka labāk ir nodot ikrus Jāņa Šmita individuālajam uzņēmumam "Rūķis", kur tie izšķiļas inkubatorā. Tā iespējams izperināt 80 procentus no teorētiski iespējamā kāpuru daudzuma," skaidro I.Zvejnieks.


Pēc trim nedēļām izšķīlušos kāpurus varēs laist ezerā, jo tad ūdens būs siltāks. Turpretim, nārstojot dabiskos apstākļos, bojā aiziet lielākā daļa ikru, un izšķilšanās procents ir niecīgs. I.Zvejnieks uzsver, ka vienkāršāk būtu pirkt līdaku kāpurus un maksāt par tiem 1500 latus. Taču ar pašu darbu šī summa tiek ietaupīta.

 

Popularitāti apliecina sacensības
Makšķernieki atzīst, ka jau tagad ezerā līdaku ir vairāk. Arī pārdoto licenču ir vairāk. Tomēr vislabāk Alūksnes ezera popularitāti parādīs spiningošanas sacensības 10. un 11.maijā.

 

"Labs licencētās makšķerēšanas ezers līdzinās karpu dīķim. Kā met, tā zivs ir uz āķa. Līdz tādam līmenim neaiziesim, jo nevaram Alūksnes ezeru pārvērst par līdaku audzētavu. Tāpēc rūpējamies arī par citu sugu zivju pavairošanu," atzīst I.Zvejnieks.

 

Viņš rēķina, ka tuvāko desmit gadu laikā nebūs tā, ka varēs makšķerēt tikai līdakas. Tomēr ir jūtama zivju resursu palielināšanās ezerā. Pirms sešiem gadiem, kad veidoja "Alju", pēc pieredzes brauca uz Burtnieku ezeru. Tagad ezera apsaimniekotāji brauc pieredzē uz Alūksnes ezeru.

 

Fakts
2007.gadā Alūksnes ezerā ielaida 260 000 līdaku kāpuru, 3000 zušu mazuļu, 2000 sīgu mazuļu un 1000 līdaku mazuļu.