Dzirkstele.lv ARHĪVS

Pirmo reizi Latvijā - pašdarināto lidaparātu konkurss “Red Bull Flugtag”

Tamāra Ulase

2008. gada 8. maijs 11:00

634
Pirmo reizi Latvijā - pašdarināto lidaparātu konkurss “Red Bull Flugtag”

Šīs vasaras beigās 31. augusts ir izvēlēta par Latvijas pirmo "Red Bull Flugtag" lidojumu dienu, kurā visiem interesentiem Rīgā, AB Dambī, būs iespēja realizēt savu sapni, kļūstot par pilotiem, veikt pirmo pastāvīgo lidojumu dzīvē un sacensties pirmajā pašdarināto lidaparātu konkursā.

"Red Bull Flugtag" ir unikāls pašdarināto lidaparātu konkurss, kurā var piedalīties ikviens sešpadsmit gadus sasniedzis cilvēks, kuram ir vēlme un vēlēšanās pierādīt savu pilota talantu, kā arī savu un draugu aviokonstruktoru spējas. Viss, kas ir nepieciešams, ir četru cilvēku komanda, aizpildīta pieteikuma vēstule "Red Bull Flugtag" organizatoriem un nedaudz brīvā laika lidaparāta izgudrošanai un uzbūvēšanai.

 

"Svarīgākie noteikumi - pašdarinātais lidaparāts, kura garums un platums nedrīkst pārsniegt astoņu metrus, bet augstums trīs metrus, no sešus metrus augstās rampas drīkst pacelties spārnos, tikai izmantojot komandas muskuļu spēku. Lidaparāta svars nedrīkst pārsniegt simt astoņdesmit kilogramus un tas pēc piezemēšanās ūdenī nedrīkst momentā noslīkt," skaidro SIA "GA's" PR konsultants Ģirts Avotiņš.

 

Ģ.Avotiņš stāsta, ka sacensību rezultāts būs atkarīgs no žūrijas piešķirto balsu skaita, ko ietekmēs gan lidojuma garums, gan lidaparāta konstrukcijas oriģinalitāte, gan komandas priekšnesums un atraktivitāte. Tas noteikti ir tā vērts, jo uzvarētājus gaida ievērojamas balvas.

 

"Uzvarētāju komandas pilots saņems pilnībā atmaksātus kursus privātās lidmašīnas pilota licences iegūšanai un pārsteiguma balvas komandas dalībniekiem. Otrās vietas ieguvēji saņems ceļojumu uz "Red Bull Air Race" sacensībām Spānijā, bet trešās vietas ieguvēji - ceļojumu uz "Red Bull" vēsturiskās gaisa flotes mājvietu Hangar 7 Zalcburgā. Tā komanda, kura veiks visgarāko lidojumu saņems specbalvu - tandēma lēcienus ar izpletni," norāda "Red Bull Brand" menedžere Marija Žuka.

 

Red Bull Flugtag pašdarināto lidaparātu konkurss pirmo reizi notika 1992. gadā Red Bull mītnes zemē Austrijā. Kopš tā laika šīs sacensības ir kļuvušas ļoti populāras un ir viesojušās vairāk kā septiņdesmit dažādās pilsētās, no kurām dažās notiek pat katru gadu. 2008. gada 31. augustā pirmo reizi tās notiks Latvijā. Līdz šim Red Bull Flugtag tālākais lidojums notika 2000. gadā Austrijā, kad kāds paštaisītais lidaparāts piezemējās ūdenī piecdesmit deviņus metrus no starta rampas. Taču šo rekordu ir iespējams pārspēt, un kāpēc lai tas nenotiktu Latvijā?