Dzirkstele.lv ARHĪVS

Šonedēļ atzīmē Eiropas dienu

Tamāra Ulase

2008. gada 7. maijs 12:09

635
Šonedēļ atzīmē Eiropas dienu

Katru gadu 9.maijā atzīmē Eiropas dienu, kas simbolizē Eiropas vienotību. Arī Latvijā valsts iestādes, ES institūciju pārstāvniecības un nevalstiskās organizācijas aicina piedalīties vairāk nekā 90 pasākumos par godu Eiropas dienai.

Piektdien, 9.maijā vairāk nekā 100 valsts pārvaldes darbinieki, politiķi, amatpersonas un ES institūcijās strādājošie piedalīsies akcijā „Uz savu skolu!", kuras laikā dosies uz savām skolām Latvijā.  

"Tikšanās laikā ar skolēniem akcijas dalībnieki iepazīstinās ar savu darbu saistībā ar Latvijas dalību ES un skaidros Eiropas dienas nozīmi. Akcijas dalībnieki un skolas atrodamas interaktīvā kartē Eiropas Savienības informācijas aģentūras (ESIA) mājas lapā http://www.esia.gov.lv/eiropas_diena/. ," informē Eiropas Savienības informācijas aģentūras preses sekretāre Dace Apsīte.

 

Akcijā 9.maijā piedalīsies Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, ministru prezidents Ivars Godmanis, vides Ministrs Raimonds Vējonis, bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks, īpašu uzdevumu ministrs Eiropas Savienības finanšu pārvaldes lietās Normunds Broks, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (8.maijā), īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns un labklājības ministre Iveta Purne, kā arī Eiropas Parlamenta deputāti Georgs Andrejevs, Valdis Dombrovskis, Ģirts Valdis Kristovskis (23.maijā) un Roberts Zīle.

 

D.Apsīte stāsta, ka 9.maijā pulksten 16.00 Eiropas Kustība sadarbībā ar LR Ārlietu ministriju, Eiropas Komisijas Pārstāvniecību Latvijā, Eiropas Savienības informācijas aģentūru un Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā aicina uz Eiropas dienai veltītu svinīgu pasākumu „Latvijas veiksmes un izaicinājumi Eiropas Savienībā" Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē. Rakstniece Laima Muktupāvela, politologs Ivars Ījabs, uzņēmēja Lotte Tīsenkopfa un doktorants Edijs Bošs dalīsies savos ieskatos par Latvijas paveikto un veicamo ES. "Pasākumā tiks apbalvoti arī ESIA rīkotā pamatskolu skolēnu komiksu konkursa „Kā Latvijai Eiropā iet?" uzvarētāji un būs aplūkojama konkursa darbu izstāde. Noslēgumā dalībniekus sveiks ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis un Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Iveta Šulca," informē preses sekretāre.

 

9.maijā plkst. 11.30 Vidzemes augstskolas konferenču zālē Valmieras rajona Grāmatu svētku laikā notiks diskusija "Kā es varu ietekmēt Eiropu?", kurā piedalīsies Eiropas Parlamenta deputāts Rihards Pīks, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca, Eiropas Ekonomiskās un sociālā komitejas loceklis Pēteris Krīgers, Eiropas Reģionu komitejas loceklis Tālis Puķītis, Saeimas deputāti un politiķi.

 

Klubs „Māja" - jaunatne vienotai Eiropai piektdien rīko desmit stundu ilgu ielu akciju „Eiropas Dīvāns" Rīgas centrā pie Latvijas Nacionālās operas tiltiņa. "No 12:00 līdz 22:00 ikviens garāmgājējs tiks aicināts viesoties stilizētā Eiropas Mājā - instalācijā. Katra mājas detaļa tiks izmantota, lai interaktīvā veidā apmeklētājus iepazīstinātu ar ES, parādot, ka ES ir mūsu dzīves sastāvdaļa. Varēs uzzināt par ES simboliem, vēsturi, institūcijām, ES aktualitātēm (vidi, kultūru dažādību, vienoto valūtu, ES lomu pasaulē), Latvijas dalību ES un iedzīvotāju iespējām, kā arī pārbaudīt savas zināšanas konkursos. Ielu akcija tiek īstenota ar AB.LV Sabiedriskā labuma fonda un ESIA finansiālu atbalstu," skaidro D.Apsīte.

 

Rīgā, Doma laukumā no 1. līdz 18. maijam apskatāma foto izstāde „Viena diena Latvijā", kurā var iepazīties ar Latvijas un ārvalstu fotogrāfu skatījumu uz vienu dienu Padomju Latvijā 1987.gadā un Latvijā kā ES dalībvalstī 2007.gadā. Izstāde ar attiecīgajā reģionā radītajām fotogrāfijām apskatāma arī Bauskā, 8.maijā to atklās Daugavpilī, 10.maijā - Valkā un 14.maijā - Kuldīgā.

 

Eiropas dienai veltītus pasākumus rīkos arī Eiropas Savienības informācijas punkti (ESIP) Latvijas rajonu bibliotēkās un „Europe Direct" informācijas punkti (EDIP) Rīgā un citur Latvijā, kā arī citas organizācijas un iestādes. Pilns pasākumu kalendārs ar visiem Eiropas dienai veltītajiem pasākumiem atrodams ESIA mājas lapā internetā: http://www.esia.gov.lv/eiropas_diena/.