Dzirkstele.lv ARHĪVS

"Dimdiņu" kāpostus ēd Ukrainā un Īrijā

Malda Ilgaža

2008. gada 19. aprīlis 08:00

1663
"Dimdiņu" kāpostus ēd Ukrainā un Īrijā

Ukrainas un citu tirgu iekarošana uzskatāma par neatlaidīga darba panākumu, kas "Dimdiņu" īpašnieku un agronomu Normundu Audzišu vedis pretim augstam apbalvojumam. Par nopelniem Latvijas labā viņam piešķirts V šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

Trešdien, 16.aprīlī, no Lizuma pagasta SIA "Dimdiņi" uz Doņeckas apgabala veikaliem Ukrainā tika nogādāta pirmā eksperimentālā krava - 8 tonnas - ar skābētiem un sutinātiem kāpostiem. Ir sākusies pirms gada iecerētā sadarbība ar "Dimdiņu" produkcijas lielāko tirgu ārpus Latvijas robežām.
Sadarbība nākotnē

Ukrainas tirdzniecības uzņēmumos nonāks trīs veidu skābēti un viena veida sutināti kāposti.

"Ukrainā mūsu produkciju jau pazīst, tā ir atzinīgi novērtēta, jo pirms oficiālās tirdzniecības sākuma veicām izlūkošanu. Mums ir cilvēks, kas ar to nodarbojas. Ar Doņeckas apgabalu "Dimdiņus" saista plaši nākotnes plāni," stāsta N.Audzišs.

"Dzirkstele" jau rakstīja, ka "Dimdiņiem" joprojām ir aktuāls projekts par skābētu kāpostu pārstrādes rūpnīcas celtniecību Doņeckas apgabalā.

"Lai īstenotu ieceri, būs vajadzīgas ļoti lielas investīcijas, tomēr pārstrādes rūpnīca Ukrainā ir izdevīgāka nekā produkcijas kravu sūtīšana no Lizuma," saka N.Audzišs.

Kāposti plastmasas spainīšos un nesen - puskilograma paciņās - nonākuši arī Īrijas iedzīvotāju galdā. Šobrīd notiek aktīvas sarunas par produkcijas eksporta iespējām uz Lietuvu un Igauniju.

Investēs glabātavā

"Dimdiņos" kāpostus šogad audzēs 100 hektāros, no 20 līdz 30 procentiem pārstrādei nepieciešamā kāpostu daudzuma iepirks no audzētājiem Latvijā. Šobrīd apjomīgajās siltumnīcās jau ir sadīguši kāpostu dēsti, lai tos izstādītu 34 hektāros. Drīzumā tiks sēti kāposti otrajai apritei. Stādīšanai tiks pirkts jauns stādāmais agregāts. Ļoti daudz tiks investēts kāpostu glabātavā, kas tiks hermetizēta. Lai 2000 līdz 2500 tonnas kāpostu labāk glabātos, tiks ierīkotas papildu saldētavas.

"Mums ir jāpaplašina eksports, jo Latvijas tirgus "Dimdiņu" apjomiem kļuvis par mazu. Esam aprēķinājuši, ka jaunās kāpostu sagatavošanas, pasterizācijas un fasēšanas līnijas jauda ir 20 tonnas dienā. Tas ir daudzums, cik kopā apēdīs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji," stāsta N.Audzišs.

Baltijas valstīs modernāko un jaudīgāko līniju nodeva ekspluatācijā pērn, "Dimdiņu" 15 gadu jubilejā, kad mastā sāka plīvot arī Kvalitātes karogs. "Lai līnija strādātu ar pilnu jaudu, mums vēl ir vajadzīgi viens vai divi darba gadi," rēķina N.Audzišs.