Dzirkstele.lv ARHĪVS

Kartupeļus audzē nogaršošanai

Malda Ilgaža

2008. gada 14. aprīlis 18:20

4499
Kartupeļus audzē nogaršošanai

Stradu pagastā pagājušajā nedēļā notika informatīvs pasākums pagasta zemniekiem un citiem interesentiem. Tajā plašu kartupeļu izstādi bija iekārtojusi zemnieku saimniecības "Pamati" saimniece Aina Glāzniece.

"Kartupeļus audzēju vēdera priekam, tā sakot, izgaršošanai, lai pārliecinātos un izlemtu, kuri labāki lietošanai uzturā," saka A.Glāzniece.

Ikviens varēja ne tikai aplūkot apmēram 30 šķirņu kartupeļus, bet arī tos nogaršot, lai pārliecinātos, kuras šķirnes bumbuļi piemēroti salātiem, no kuriem izdodas labāks kartupeļu biezenis, kuri labāk uzglabājas un tamlīdzīgi. Bija iespējams saņemt arī vispusīgu informāciju par kartupeļu šķirnēm.

Platības ir nelielas

A.Glāzniece bilst, ka nepretendējot uz kartupeļu audzētājas titulu, tas vairāk esot vaļasprieks.

"Lai gan kopumā audzēju apmēram 30 kartupeļu šķirnes, kuras tiek pārbaudītas, galvenās šķirnes, kurām ir arī sēklas kartupeļi, ir tikai deviņas, desmit. Viss sākās ar to, ka regulāri apmeklēju seminārus Priekuļu selekcijas un izmēģinājumu stacijā. Ar kartupeļu audzēšanu nodarbojas arī mana māsīca. Mani tas ieinteresēja," stāsta zemniece.

Sākums bijis kartupeļu audzēšana meristēmās. Tā ieaudzētas kartupeļu šķirnes 'Anabella', 'Vineta', 'Agrie dzeltenie', 'Laura', jaunā šķirne 'Imanta' un citas. Lepni saimniece norāda uz varenu kartupeli, kas izaudzēts no zirņa lieluma kartupeļa. Katrai šķirnei Aina tīrumā ierādījusi konkrētu vietu, pievienojot uzrakstu ar šķirnes nosaukumu.

Rūpīgi pārbauda

"Pamatu" saimniece atklāj, ka pie jaunām kartupeļu šķirnēm tikusi tādējādi, ka mājās no semināriem Priekuļos gandrīz vienmēr atgriezusies, vedot somā vismaz vienu kartupeli. "Vagas galā iestādu pa šķirnes kartupelim un sekoju tam, kā tas aug. Tad pārbaudu, kuras šķirnes bumbulis man labāk garšo, kādā augsnē tas labāk padodas un tad secinu," smejas Aina.

To šķirņu kartupeļi, kas atzīti par visgaršīgākajiem, tad arī tiekot pavairoti. Par garšīgiem kartupeļu audzētāja atzīst 'Marabellu', 'Vinetu', kas esot arī ļoti izturīga kartupeļu šķirne. Salātu gatavošanai Aina iesaka audzēt 'Lauru', kas vārot neizšķīst. Bieži vien pats kartupelis esot garšīgs, bet no konkrētās šķirnes ieaudzēšanas saimniece atsakoties tāpēc, ka bumbulim ir pārlieku dziļas "acis".

"Man ļoti garšo šķirnes 'Ķeizars Vilhelms" kartupeļi. Manā laukā šī šķirne aug labi, bet augsne ir mālaina, tāpec bumbuļi kļūst kraupaini. Esmu pārliecinājusies, ka kartupeļi ir augsnes izvēlīgi, kas vienai šķirnei patīk, otrai nepatīk.

Visas šķirnes nestādīs

A.Glāzniece nolēmusi, ka šajā pavasarī tīrumā nebūs 30 plāksnīšu ar šķirnes norādēm.

"Esmu nolēmusi lielu daļu kartupeļu likvidēt, tāpēc arī iekārtoju šo izstādi, varbūt cilvēkiem būs interese. Audzēšu tikai apmēram desmit šķirņu kartupeļus. Mums saimniecībā ir arī piecas slaucamas govis, kas prasa rūpes. Visu nespējam paveikt, jo arī gadi liek sevi manīt," saka zemniece.

Stādīšanai viņa izvēlējusies tikai garšīgākās un izturīgākās šķirnes, kam bumbuļi ienākas dažādos laikos - agri, vēlu vai vidēji.