Dzirkstele.lv ARHĪVS

Lieldienās augstu jāšūpojas

Malda Ilgaža

2008. gada 23. marts 08:00

1286
Lieldienās augstu jāšūpojas

Šūpošanās vienmēr ir bijusi starp galvenajām Lieldienu tradīcijām. "Dzirkstele" noskaidroja, kur Lieldienās būs iespējams šūpoties ne tikai Gulbenes, bet arī pagastu iedzīvotājiem.

Izrādās, ka šūpošanās iespējas vairāk vai mazāk ir rodamas katrā pagastā. Atšķiras tikai pašas šūpoles. Vienā vietā tās darinātas no pamatīgiem apaļkokiem, otrā - iekārtas metāla stieņos, vēl citur - izturīgas virves apmestas tikpat izturīga koka zarā. Tomēr ir arī tādi pagasti, kur iedzīvotāji saviem spēkiem ierīko šūpoles pašu pagalmos.

 

Šūpojas visu gadu

Lejasciema pagasta padomes sekretāre Dace Milne stāsta, ka šā pagasta ļaudis varot šūpoties visu gadu, jo pamatīgas, visiem pieejamas šūpoles pašvaldība ierīkojusi pie estrādes, bērni varot šūpoties šūpolēs, kas atrodas atpūtas vietā pie centrālā dīķa, bet, lai izbaudītu meža romantiku, varot doties uz tā sauktajām Annas Sakses šūpolēm, kas atrodas mežā netālu aiz Augulienas muižas.

 

Jaungulbenes pagastā šūpoles pie Ušura ezera ierīkojis zemnieku saimniecības "Jāņi" īpašnieks Jānis Kreišmanis. Īpaši bagāts ar lielām un pamatīgām šūpolēm ir Lizuma pagasts. Tās atrodas gan pie kultūras nama, viesu namā "Strautmalas", pie konfekšu "Gotiņa" ražotnes. Kāzu muzejā "Rubenes" šūpoles ir pat vairākas.

 

Rankas pagastā šūpoties gribētājiem jādodas uz atpūtas kompleksu "Lācītes" vai uz Rankas arodvidusskolas pagalmu. Stāmerienas pagastā iecienīta šūpošanās vieta ir atpūtas kompleksā "Vonadziņi". Iespējams raudzīt pēc šūpolēm arī "Lāčausī" pie Stāmerienas ezera, kā arī viesu namā "Ziedugravas".

 

Stacionāras šūpoles ir arī Galgauskā, netālu no pašvaldības ēkas, kā arī Druvienā pie vecās skolas - muzeja un "Silmačos".

 

Par to vēl tikai domā

Ir pagasti, kur par šūpoļu ierīkošanu vēl tikai domā. Stacionāru šūpoļu pagaidām nav Līgo pagastā. Tās tur tiekot ierīkotas tikai vajadzības gadījumā.

 

Tirzas pagastā kultūras dzīves organizatore Alda Alberte vēlējusies pie kultūras nama ierīkot lielas šūpoles, bet arī šogad diemžēl iecere palikusi neīstenota.

 

Stradu pagastā šūpoties var tikai bērni,jo šūpoles atrodas pie daudzdzīvokļu mājām, kā arī bērnudārzā. Pagasts ir plašs, tāpēc grūti izlemt, kur būtu jāatrodas stacionārām šūpolēm, jo šūpoties tīkotāji ir gan Palienā, gan Stāķos, gan Strados.

 

Līdzīga situācija ir arī Daukstu un Litenes pagastā, kur šūpoles vairāk domātas bērniem. Tomēr, lai kādas būtu šūpoles, ikviens, kas vēlēsies Lieldienās augstu šūpoties radīs šo iespēju, jo daudzviet notiks svētku pasākumi ar tiem raksturīgām tradīcijām.