Dzirkstele.lv ARHĪVS

Vairums parakstīšanos atliek uz pēdējo brīdi

Diāna Odumiņa

2008. gada 20. marts 13:00

381
Vairums parakstīšanos atliek uz pēdējo brīdi

Vakar Līgo pagastā, kas ir no mazākajiem Gulbens rajonā, bija klusi un mierīgi. Pusstundu līdz darblaika beigām uz parakstu vakšanas vietu nebija atnācis neviens cilvēks. Dežurējošais vēlēšanu komisijas loceklis Jānis Laicāns, kurš te ir arī šodien, ar gurdu ziņu no telpām kultūras nama pirmajā stāvā bija pārcēlies uz bibliotēku stāvu augstāk. Kā pats atzina - laiku īsinot, jāpašķirsta žurnāli.

Šī tēma nav ļaužu valodās 26 gadus vecais Līgo pagasta iedzīvotājs Agnis Švāģers "Dzirkstelei" saka, ka ir parakstījies par to, lai tauta būtu tiesīga atlaist Saeimu. Lai gan ticības tam, ka tautai patiesi reiz dos tādas tiesības, neesot.

 

Dzīvi Līgo pagastā viņš raksturoja kā normālu, pateicoties Vladimiram Ļisicinam un viņa kokzāģētavai, kur strādā gan vīri, gan sievas. Tomēr aptuveni 30 procenti iedzīvotāju tikai dzīvojot Līgo pagastā, bet strādā citur. Puisis piesola "Dzirkstelei" vēl daudz vairāk pastāstīt par dzīvi Līgo pagastā, ja korespondenti atnāks ciemos pie viņa "uz kafiju".

 

"Vēl domāju, vai parakstīties. Viss prasa laiku, bet nav vaļas, skrienot starp kūti un ikdienas darbu. Pat neesmu interesējusies, par ko tā parakstu vākšana ir. Zinu, ka būs divas tādas pēc kārtas. Viena - par pienācīgām pensijām. Par to gan gribu parakstīties," "Dzirkstelei" saka Ērika Karavoičika, kas ir kundze pusmūža gados.

 

Viņa Līgo pagastā pieturvietā gaidīja satiksmes autobusu uz Gulbeni, lai brauktu uz darbu. 19 gadus veco Līgo pagasta iedzīvotāju Initu Rutku "Dzirkstele" arī sastapa pieturvietā. Viņai esot interese par parakstu vākšanu, taču nezina, vai tajā piedalīsies, jo ir citas svarīgākas lietas, par ko domāt.

 

Vai parakstīsies Lieldienās?

Uz galda līdzās lapai, kur pilsoņiem prakstīties, - vāze ar plaukušu pūpolzaru, uz palodzes asno Lieldienu zālīte mazos trauciņos, kas veidoti no krāsainām olu čaumalām. Vai svētsvinīgs klusums te valdīs arī Lieldienās?

 

"Visvairāk parakstīties gribētāju bija pirmajā dienā, piektdien un arī svētdien," stāsta I.Laicāns, kas vakar dežurēja parakstu vākšanas vietā Līgo pagastā. Esot parakstrījušies lielākoties seniori. Vēlmi izmantot iespēju prakstīties savās mājās pagaidām izteicis esot tikai viens Līgo pagasta iedzīvotājs.

 

J.Laicāns, kas pagasta vēlēšanu komisijā darbojas jau aptuveni 15 gadus, vaļsirdīgi stāsta - dažs viņam esot pārjautājis, par ko tad īsti ir jāparakstās. Nācies sniegt korektu informāciju. Kur un par ko jāparakstās, ļaudis Līgo pagastā varot izlasīt ziņojumu dēlī pie pašvaldības un pie veikala. Lielākoties informācija ceļojot no mutes mutē.

 

Pats J.Laicāns vēl domā, vai parakstīsies par tautas tiesībām atlaist Saeimu. Viņš uzskata, ka Satversme, kāda tā ir, apliecina šodienas paaudzes cieņu tēvu tēviem, kas zināja, ko dara.

 

Parakstu vākšana par iersinājumu grozīt Satversmi, paredzot tautai tiesības atlaist Saeimu, turpināsies līdz 10.aprīlim. Gulbenes rajonā katrā pašvaldībā ir viena parakstu vākšanas vieta, tā atvērta katru dienu četras stundas noteiktā laikā. Parakstu vākšanas vietas lielākoties atrodas pašvaldību kantortelpās vai kultūras namos.

 

Fakti

* Visaktīvākie - Druvienā, Līgo un Lizumā

 

* Pirmajā parakstu vākšanas nedēļā

 

* Druvienā parakstījušies 5 procenti balstiesīgo vēlētāju jeb 22 no kopskaitā 436 vēlētājiem.

 

* Līgo pagastā parakstījušies 4,5 procenti balstiesīgo jeb 16 no kopskaitā 355 vēlētājiem.

 

* Lizumā parakstījušies 3,7 procenti jeb 44 no kopskaitā 1185 vēlētājiem.

 

* Gulbenes rajonā kopumā parakstījušies 336 no kopskaitā 19 409 balstisīgajiem iedzīvotājiem.